
Jedite bez griže savesti! LANENI HLEB je zdrav obrok i nećete se namučiti da ga spremite
Ovaj hleb je dobar izbor za doručak i veoma je ukusan
podeli vest:

Omiljena namirnica Srba je hleb, ali, većina ga se sa teškom mukom odriče zbog njegove kalorijske vrednosti. Međutim, postoje i njegove zdravije alternative, koje manje goje. Hleb od lanenih semenki je odličan izvor vitamina i svega što semenke mogu da sadrže. Recept za laneni hleb je veoma lagan za pripremu. Ovaj hleb je dobar izbor za doručak i veoma je ukusan.
Sastojci za laneni hleb:
350 ml tople vode
2 kašike semenki suncokreta
1 kašika praška za pecivo

Foto: Pixabay.com
1 kašičica ulja
malo crnog bibera
malo morske soli
2 kašike jabukovog sirćeta
Priprema lanenog hleba:
Pre svega, zagrejte dobro rernu.
Laneno seme izblendajte sve dok se fino ne samelje i sjedini. Kada dobijete kompaktnu smesu, sipajte u činiju pa dodajte semenke suncokreta, koje je bolje da ostanu u prirodnom izgledu, ali možete ih po želji i samleti. Promešajte, pa dodajte so i biber, pa i prašak za pecivo. Dobro promešajte da se sve sjedini.
Tek na kraju sipajte jabukovo sirće, ulje i toplu vodu, odnosno "mokre" sastojke. Možete rukom ili špatulom da sve promešate nekoliko minuta dok se lepo ne sjedini i dok ne dobijete testo. Nemojte previše mesiti da ne dobijete tvrdo testo.
Foto: Pixabay.com
Ostavite ga sa strane nekoliko minuta, pa tek onda ga "smestite" u tepsiju za hleb i poravnajte. Po vrhu možete posuti semenke suncokreta ili lana.
Pecite ga oko sat vremena ili sve dok ne porumeni na 180 stepeni. Čačkalicom možete proveriti da li je sredina hleba pečena. Kada je hleb gotov, isključite rernu ali ostavite hleb još unutra i ne otvarajte vrata rerne, da se ne bi rashladila i time promenila temperatura, prenosi "Ona".
Kada izvadite hleb, ostavite ga u tepsiju da se ohladi još nekoliko minuta. Ne bi bilo loše da smesu pripremite veče pre, kako bi lepo testo naraslo.
BONUS VIDEO:
ZDRAVA UŽINA koja će probuditi sva čula: Probajte letnju SALATU sa lubenicom i mladim sirom
Odlična mešavina ukusa koja će vas dodatno hidrirati
19.08.2024
GurmanlookOvaj TURSKI DORUČAK je idealan za LETNJE VRUĆINE! Osvežava, a kada ga jednom probate, uvek ćete ga spremati
Ako volite kajganu s povrćem ili u letnjim mesecima preferirate sataraš, ovo jelo je sjajan izbor za vas
18.08.2024
GurmanlookDORUČAK od ovog voća je idealan za LETNJE VRUĆINE! Lagano se pravi, a veoma je ukusan
Može poslužiti kao doručak ili užina, a uvek ga možete nositi sa sobom
17.08.2024
GurmanlookOvo STARINSKO JELO domaćice često pripremaju tokom LETNJIH VRUĆINA! Osvežava i veoma je ukusno
Recepti se razlikuju od regije u kojoj živite, pošto svaki kraj ima neke svoje običaje odnosno ukuse koje više voli
16.08.2024
Gurmanlook
Ostavite komentar