Slobodno vreme > Gurmanlook

Jedite bez griže savesti! LANENI HLEB je zdrav obrok i nećete se namučiti da ga spremite

Ovaj hleb je dobar izbor za doručak i veoma je ukusan

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

20/08/2024 > 16:31

podeli vest:

Jedite bez griže savesti! LANENI HLEB je zdrav obrok i nećete se namučiti da ga spremite
Foto: Pixabay.com


Omiljena namirnica Srba je hleb, ali, većina ga se sa teškom mukom odriče zbog njegove kalorijske vrednosti. Međutim, postoje i njegove zdravije alternative, koje manje goje. Hleb od lanenih semenki je odličan izvor vitamina i svega što semenke mogu da sadrže. Recept za laneni hleb je veoma lagan za pripremu. Ovaj hleb je dobar izbor za doručak i veoma je ukusan.

Sastojci za laneni hleb:

350 ml tople vode

200 g lanenih semenki
2 kašike semenki suncokreta
1 kašika praška za pecivo

Foto: Pixabay.com

 

1 kašičica ulja
malo crnog bibera
malo morske soli
2 kašike jabukovog sirćeta

Priprema lanenog hleba:

Pre svega, zagrejte dobro rernu.

Laneno seme izblendajte sve dok se fino ne samelje i sjedini. Kada dobijete kompaktnu smesu, sipajte u činiju pa dodajte semenke suncokreta, koje je bolje da ostanu u prirodnom izgledu, ali možete ih po želji i samleti. Promešajte, pa dodajte so i biber, pa i prašak za pecivo. Dobro promešajte da se sve sjedini.

Tek na kraju sipajte jabukovo sirće, ulje i toplu vodu, odnosno "mokre" sastojke. Možete rukom ili špatulom da sve promešate nekoliko minuta dok se lepo ne sjedini i dok ne dobijete testo. Nemojte previše mesiti da ne dobijete tvrdo testo.

Foto: Pixabay.com

 

Ostavite ga sa strane nekoliko minuta, pa tek onda ga "smestite" u tepsiju za hleb i poravnajte. Po vrhu možete posuti semenke suncokreta ili lana.

Pecite ga oko sat vremena ili sve dok ne porumeni na 180 stepeni. Čačkalicom možete proveriti da li je sredina hleba pečena. Kada je hleb gotov, isključite rernu ali ostavite hleb još unutra i ne otvarajte vrata rerne, da se ne bi rashladila i time promenila temperatura, prenosi "Ona".

Kada izvadite hleb, ostavite ga u tepsiju da se ohladi još nekoliko minuta. Ne bi bilo loše da smesu pripremite veče pre, kako bi lepo testo naraslo.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar