Slobodno vreme > Gurmanlook

One su GLAVNI GOSTI svake proslave, ali da li znate ko je napravio prvu TORTU

Ljudi obeležavaju sve važne događaje u životu (rođendani, slave, praznici) upravo tortom

Autor: K1 info/ edukacija.rs

16/10/2022 > 13:29

podeli vest:

One su GLAVNI GOSTI svake proslave, ali da li znate ko je napravio prvu TORTU
Foto: Pixabay.com


Danas, postoje na hiljade vrsta ( i još više recepata) ovih poslastica. Bilo da ih volite sa voćem ili čokoladom, šanse su gotovo minimalne da odbijete parče omiljene torte.

Ali, kome možemo da zahvalimo na ovom tradicionalnom desertu? Niko u stvari ne zna, ali postoji nekoliko pretpostavki.

Od hleba do kolača

Istoričari hrane kažu da je tradicija pečenja kolača tokom vekova postala sve popularnija, pa su se tako u tom procesu dodavali različiti začini, sastojci i menjali su se recepti. Teško je odrediti tačan datum kada je hleb postao sladak.

Znamo da su drevni Egipćani bili dobri pekari i da su hlebom sa dodatkom meda napravili promenu u dotadašnjoj proizvodnji hleba.

Zapravo, nije postojala razlika između kolača i hleba veoma dugo, iako su slatki oblici pravljeni od različitih sastojaka poput voća, semenki i vina i služeni su kao desert.

Ovi rani oblici kolača su bili ravni, kao palačinka i veoma različiti od onoga što danas podrazumevamo pod pojmom torta.

Istorijski preokret

Torte kakve danas pojznajemo imaju mekanu i postojanu strukturu. Rimljani su verovatno usavršili praksu dodavanja kvasca u testo, a kasnije, Italijani su u 16. veku su dodali jaja i puter u celu priču.

Obe metode stvorle su lagano testo same torte, ali proces je bio dugotrajan i poprilično komplikovan. Do polovine 1800-tih godina, u proizvodnju se uključila i soda bikarbona, te prašak za pecivo, koji je olakšao proces pravljenja torti.

Foto: Pixabay.com

 

Kasnije, poslastičari su u testo počeli da dodaju začine i mast i polako, torta je dobijala današnji izgled. Uz to, kolači i torte počeli su da se služe kao obavezni desert, nakon glavnog jela.

Novi sastojci promenili su samo vreme kada se torta jede, ali je i proces pravljenja torte promenjen, kako u geografskom, tako i u ekonomskom smislu, pa je, sada dostupnija, torta postala sve popularnija. Ipak, i dalje niko sa sigurnošću ne može da tvrdi ko je prvi napravio tortu namenjenu za proslave.

Ipak, tokom 18. veka, torte su masovno počele da se prave za proslave, u bogatim aristokratskim kućama, a tek od 19. veka, i niži slojevipočeli su prave torte, kada su belo brašno i šećer postali jeftiniji.

Polovinom 19. veka, počinje talas osnivanja poslastičarnica po gradovima Evrope, a tada nastaju i neke od najpopularnijih torta, poput doboš i saher torte.

 

 

 

 

Ostavite komentar