
Jedite ih bez griže savesti! Ovo su SLATKIŠI od kojih se MRŠAVI
Otkrivamo zašto toliko voliko da jedemo slatko, ali i koje su to zdrave zamene za šećer
podeli vest:

Kada jedemo šećer, mozak oslobadja dopamin, hemikaliju povezanu sa osećajem za zadovoljstvo i nagradu. Ovaj osećaj može stvoriti pozitivnu povratnu spregu, zbog čega tražimo slatku hranu kako bismo ponovo iskusili taj osećaj. On se brzo apsorbuje u krvotok i daje trenutni izvor energije, što telo može prepoznati kao korisno, posebno kada je potrebna brza doza energije i kada smo umorni.
Zašto toliko volimo slatko, koje su to zablude o šećeru, kao i koji recepti su idealni da utolite želju za slatkišima, a laki su za pripremu kod kuće, otrkiće nam nutrcionistkinja Dragana Duduj.

Foto: Dragana Duduj
- Šećer je potpuno loš, ali umerene količine prirodnog šećera u sklopu uravnotežene ishrane nisu štetne. Problem nastaje kada unos dodatih šećera postane prekomeran, što može doprineti razvoju gojaznosti, dijabetesa i srčanih bolesti - ističe ona za portal K1info.rs.
Veštački zasladjivači su zdravija alternativa, iako mnogi veštački zasladjivači sadrže manje kalorija, njihov dugoročni uticaj na zdravlje je i dalje tema istraživanja i izazivaju brojne rasprave u vezi sa potencijalnim zdravstvenim rizicima.
- Izbacivanje šećera garantuje gubitak kilograma. Samo smanjenje unosa šećera neće nužno dovesti do gubitka kilograma. Celokupni balans kalorija, fizička aktivnost i kvalitet ishrane igraju ključnu ulogu u gubitku kilograma - navodi Dragana Duduj, nutricionistkinja.
Zdravi slatki recepti
Osim što zadovoljavaju potrebu za slatkišima, zdravi deserti doprinose i boljem opštem zdravlju, mogu biti jednostavni za pripremu, a istovremeno bogati hranljivim sastojcima.
- Korišćenjem prirodnih zasladjivača, voća, suvog voća, ovsenih pahuljica, orašastih plodova i zdravih masti, zdravi deserti pružaju energiju i zadovoljstvo bez preterane kalorijske opterećenosti, čime pomažu u kontroli telesne težine i održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi - objašnjava nutricionistkinja Dragana.
Otkrila nam je recepte za deserte bez dodatog šećera koji se brzo pripremaju.
Foto: Dragana Duduj
Čokoladne urme
Sastojci:
- urme
- kikiriki puter
- crna čokolada
Priprema: Foto: Dragana Duduj
Izvadite koštice iz urmi i u sredini svake urme napravite rupu, te svaku napunite sa malo kikiriki putera. U međuvremenu sipajte vodu u malu šerpu i ostavite da prokuva na umerenoj temperaturi. Nakon što prokuva, smanjite temperaturu. U manju metalnu posudu stavite crnu čokoladu i mešajte oko 5 min dok se ne rastopi. Svaku urmu umočite u rastopljenu čokoladu, te ih odložite na tanjir i staviti u zamrzivač da se ohlade oko 10 min. Nakon toga ih poslužite i uživajte bez griže savesti!
Jogurt sa orašastim plodovima
Sastojci:
- skyr
- bademi
- kivi
Priprema:
Zahvaljujući visokom sadržaju proteina i niskom nivou masti, skyr može pomoći u održavanju osećaja sitosti, a uz njega možete dodati 10 badema i seckano voće po želji kako bi upotpunili obrok.
Foto: Dragana Duduj
Čia puding sa voćem
Sastojci:
- čia semenke
- biljno mleko bez šećera
- javorov sirup
- maline i borovnice
Priprema:
U posudu staviti 3 kašike čia semenki, 200ml biljnog mleka, kašičicu javorovog sirupa i sve dobro sjediniti. Staviti u frižider na nekoliko sati i na to dodati maline i borovnice. Zatim uživajte u ukusu! Prijatno!
BONUS VIDEO:
Probajte JESENJU ČORBU od brokolija i čedar sira! Ugrejaće vas u hladnim danima, a spremna je za 15 minuta (VIDEO)
Ovo je obrok koji su svi ocenili kao "savršenstvo"
07.10.2024
GurmanlookProbajte SLATKU POGAČU SA DŽIN TONIKOM! Ako ostajete kod kuće za VIKEND, napravite je za prijatelje i zajedno uživajte!
Ovaj nesvakidašnji specijalitet će vas jako iznenaditi, a njegova priprema je veoma jednostavna
09.11.2024
GurmanlookIdealna SALATA za sve ljubitelje KUKURUZA! Potreno vam je samo 5 sastojaka i 5 minuta za pripremu
Ohladite je u frižideru i možete da je služite odmah
03.10.2024
GurmanlookOvo je najbrži DORUČAK od samo dva sastojka! SLATKI UŠTIPCI gotovi su za 5 minuta
Jedu se sa džemom ili kremom, ali podjednako su ukusni i kada se jedu bez dodataka
01.10.2024
Gurmanlook
Ostavite komentar