Slobodno vreme > Gurmanlook

Jedite ih bez griže savesti! Ovo su SLATKIŠI od kojih se MRŠAVI

Otkrivamo zašto toliko voliko da jedemo slatko, ali i koje su to zdrave zamene za šećer

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

13/10/2024 > 08:30

podeli vest:

Jedite ih bez griže savesti! Ovo su SLATKIŠI od kojih se MRŠAVI
Foto: Dragana Duduj


Kada jedemo šećer, mozak oslobadja dopamin, hemikaliju povezanu sa osećajem za zadovoljstvo i nagradu. Ovaj osećaj može stvoriti pozitivnu povratnu spregu, zbog čega tražimo slatku hranu kako bismo ponovo iskusili taj osećaj. On se brzo apsorbuje u krvotok i daje trenutni izvor energije, što telo može prepoznati kao korisno, posebno kada je potrebna brza doza energije i kada smo umorni.

Zašto toliko volimo slatko, koje su to zablude o šećeru, kao i koji recepti su idealni da utolite želju za slatkišima, a laki su za pripremu kod kuće, otrkiće nam nutrcionistkinja Dragana Duduj. 

Foto: Dragana Duduj

 

- Šećer je potpuno loš, ali umerene količine prirodnog šećera u sklopu uravnotežene ishrane nisu štetne. Problem nastaje kada unos dodatih šećera postane prekomeran, što može doprineti razvoju gojaznosti, dijabetesa i srčanih bolesti - ističe ona za portal K1info.rs. 

Veštački zasladjivači su zdravija alternativa, iako mnogi veštački zasladjivači sadrže manje kalorija, njihov dugoročni uticaj na zdravlje je i dalje tema istraživanja i izazivaju brojne rasprave u vezi sa potencijalnim zdravstvenim rizicima.

- Izbacivanje šećera garantuje gubitak kilograma. Samo smanjenje unosa šećera neće nužno dovesti do gubitka kilograma. Celokupni balans kalorija, fizička aktivnost i kvalitet ishrane igraju ključnu ulogu u gubitku kilograma - navodi Dragana Duduj, nutricionistkinja. 

Zdravi slatki recepti 

Osim što zadovoljavaju potrebu za slatkišima, zdravi deserti doprinose i boljem opštem zdravlju, mogu biti jednostavni za pripremu, a istovremeno bogati hranljivim sastojcima.

- Korišćenjem prirodnih zasladjivača, voća, suvog voća, ovsenih pahuljica, orašastih plodova i zdravih masti, zdravi deserti pružaju energiju i zadovoljstvo bez preterane kalorijske opterećenosti, čime pomažu u kontroli telesne težine i održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi - objašnjava nutricionistkinja Dragana. 

Otkrila nam je recepte za deserte bez dodatog šećera koji se brzo pripremaju. 

Foto: Dragana Duduj

 

Čokoladne urme 

Sastojci: 

  • urme
  • kikiriki puter
  • crna čokolada

Priprema:
Izvadite koštice iz urmi i u sredini svake urme napravite rupu, te svaku napunite sa malo kikiriki putera. U međuvremenu sipajte vodu u malu šerpu i ostavite da prokuva na umerenoj temperaturi. Nakon što prokuva, smanjite temperaturu. U manju metalnu posudu stavite crnu čokoladu i mešajte oko 5 min dok se ne rastopi. Svaku urmu umočite u rastopljenu čokoladu, te ih odložite na tanjir i staviti u zamrzivač da se ohlade oko 10 min. Nakon toga ih poslužite i uživajte bez griže savesti! 

Foto: Dragana Duduj

 

Jogurt sa orašastim plodovima

Sastojci:

  • skyr
  • bademi
  • kivi

Priprema

Zahvaljujući visokom sadržaju proteina i niskom nivou masti, skyr može pomoći u održavanju osećaja sitosti, a uz njega možete dodati 10 badema i seckano voće po želji kako bi upotpunili obrok. 

Foto: Dragana Duduj

 

Čia puding sa voćem

Sastojci:

  • čia semenke
  • biljno mleko bez šećera
  • javorov sirup
  • maline i borovnice

Priprema: 

U posudu staviti 3 kašike čia semenki, 200ml biljnog mleka, kašičicu javorovog sirupa i sve dobro sjediniti. Staviti u frižider na nekoliko sati i na to dodati maline i borovnice. Zatim uživajte u ukusu! Prijatno! 

 

 

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar