DUŠU LEČI, KOSTI GREJE: Kako se pravi domaća kuvana rakija
Ako možete skuvati čaj, možete i rakiju, samo s više zabave
23.11.2024
GurmanlookStručnjaci ističu da je jedna od najčešćih grešaka nedovoljno kuvanje zaprške
podeli vest:
Priprema zaprške, ključnog elementa mnogih tradicionalnih jela, često se obavlja rutinski, ali čak i iskusni kuvari mogu napraviti grešku koja utiče na ukus i teksturu jela. Stručnjaci ističu da je jedna od najčešćih grešaka nedovoljno kuvanje zaprške, što može rezultirati neprijatnim ukusom sirovog brašna u gotovom jelu.
Foto: Freepik.com
Pravilna priprema zaprške:
Odnos sastojaka: Koristite jednake količine mekog ili polumekog brašna i masnoće. Za bele čorbe ili umake birajte puter, margarin ili biljnu mast, dok za rumeniju zapršku možete koristiti ulje ili svinjsku mast.
Prženje brašna: Zagrejte masnoću u šerpi, dodajte brašno i mešajte dok smesa ne počne da se peni. Za belu zapršku, brašno pržite kratko kako bi ostalo svetlo. Za tamniju zapršku, nastavite prženje dok brašno ne dobije zlatno-smeđu boju.
Dodavanje tečnosti: Pažljivo razredite zapršku hladnom tečnošću, dodajući je postepeno uz neprestano mešanje kako biste izbegli grudvice. Možete koristiti i vrelu tečnost, ali tada mešajte još brže.
Kuvanje zaprške: Nakon dodavanja tečnosti, zapršku kuvajte najmanje 20 minuta, a za krem čorbe i umake čak i do pola sata, kako biste eliminisali ukus sirovog brašna.
Ako možete skuvati čaj, možete i rakiju, samo s više zabave
23.11.2024
GurmanlookUčestvovali su proizvođači rakije iz 62 zemlje, a ocenjivanje je vršilo 158 sudija iz 38 zemalja
22.11.2024
GurmanlookKoličina zaprške prema vrsti jela:
Čorbe: 40 grama masnoće i 40 grama brašna.
Vrlo retke čorbe: 30 grama masnoće i 30 grama brašna.
Obični sosovi: 30 grama masnoće i 30 grama brašna.
Pridržavanjem ovih saveta, vaša jela će imati bogatiji ukus i savršenu teksturu, bez neprijatnog mirisa sirovog brašna.
BONUS VIDEO:
Enriko Derflinger otkriva nam tajne kulinarskog sveta i svetskog džet seta
22.11.2024
GurmanlookOmiljeni klasik naše kuhinje, a tajna savršenog ukusa je u prethodnom kuvanju mesa
24.11.2024
GurmanlookNegde pred Mladinu (1. decembra), zna se – vreme je za omiljeni "sport u Srba"
22.11.2024
GurmanlookOvih pet recepata ne samo da su zdravi, već i jednostavni za pripremu
22.11.2024
Gurmanlook
Ostavite komentar