DUŠU LEČI, KOSTI GREJE: Kako se pravi domaća kuvana rakija
Ako možete skuvati čaj, možete i rakiju, samo s više zabave
23.11.2024
GurmanlookStručnjaci ističu da je jedna od najčešćih grešaka nedovoljno kuvanje zaprške
podeli vest:
Priprema zaprške, ključnog elementa mnogih tradicionalnih jela, često se obavlja rutinski, ali čak i iskusni kuvari mogu napraviti grešku koja utiče na ukus i teksturu jela. Stručnjaci ističu da je jedna od najčešćih grešaka nedovoljno kuvanje zaprške, što može rezultirati neprijatnim ukusom sirovog brašna u gotovom jelu.
Pravilna priprema zaprške:
Odnos sastojaka: Koristite jednake količine mekog ili polumekog brašna i masnoće. Za bele čorbe ili umake birajte puter, margarin ili biljnu mast, dok za rumeniju zapršku možete koristiti ulje ili svinjsku mast.
Prženje brašna: Zagrejte masnoću u šerpi, dodajte brašno i mešajte dok smesa ne počne da se peni. Za belu zapršku, brašno pržite kratko kako bi ostalo svetlo. Za tamniju zapršku, nastavite prženje dok brašno ne dobije zlatno-smeđu boju.
Dodavanje tečnosti: Pažljivo razredite zapršku hladnom tečnošću, dodajući je postepeno uz neprestano mešanje kako biste izbegli grudvice. Možete koristiti i vrelu tečnost, ali tada mešajte još brže.
Kuvanje zaprške: Nakon dodavanja tečnosti, zapršku kuvajte najmanje 20 minuta, a za krem čorbe i umake čak i do pola sata, kako biste eliminisali ukus sirovog brašna.
Ako možete skuvati čaj, možete i rakiju, samo s više zabave
23.11.2024
GurmanlookUčestvovali su proizvođači rakije iz 62 zemlje, a ocenjivanje je vršilo 158 sudija iz 38 zemalja
22.11.2024
GurmanlookKoličina zaprške prema vrsti jela:
Čorbe: 40 grama masnoće i 40 grama brašna.
Vrlo retke čorbe: 30 grama masnoće i 30 grama brašna.
Obični sosovi: 30 grama masnoće i 30 grama brašna.
Pridržavanjem ovih saveta, vaša jela će imati bogatiji ukus i savršenu teksturu, bez neprijatnog mirisa sirovog brašna.
BONUS VIDEO:
Enriko Derflinger otkriva nam tajne kulinarskog sveta i svetskog džet seta
22.11.2024
GurmanlookOmiljeni klasik naše kuhinje, a tajna savršenog ukusa je u prethodnom kuvanju mesa
24.11.2024
GurmanlookNegde pred Mladinu (1. decembra), zna se – vreme je za omiljeni "sport u Srba"
22.11.2024
GurmanlookOvih pet recepata ne samo da su zdravi, već i jednostavni za pripremu
22.11.2024
GurmanlookSnimak koji kruži društvenim mrežama postao je glavna tema
pre 10 minuta
SvetZoran Vesić kaže da je njegov brat tokom prethodnih dana uzimao minimalne količine vode što je dodatno pogoršalo njegovo stanje
pre 10 minuta
PolitikaPrizori koje možete videti na društvenim mrežama su stravični.
pre 31 minut
HronikaZoranaMihajlović i Vladimir Gajić analizirali su u "Uranku" trenutnu političku situaciju i njen uticaj na budućućnost
pre 37 minuta
PolitikaUjak nesrećnog deteta otkrio stravičan zločin
pre 49 minuta
HronikaViše informacija biće poznato u toku dana, po okončanju aktivnosti", navode u SIPA.
pre 1 sat
HronikaDržala je papirić u ruci na kome je pisalo ime i broj telefona
pre 1 sat
SvetSaobraćajna nesreća se dogodila kada su se sudarili automobil i motocikl
pre 1 sat
HronikaRaša je potvrdio drugu tužnu vest
pre 16 sati
SudbineU mladosti je trenirao fudbal, ali krajem šezdesetih godina se odlučio za pevanje
pre 16 sati
SudbineDevet godina bila je zaštitni glas Kum radija
pre 17 sati
SudbinePripadnici estradnog miljea odali pačst političaru sa kojim su sarađivali i družili se dugi niz godina.
pre 23 sata
SudbineVeruović tvrdi da buduće generacije preko ove serije neće imati uvid u pravu istinu
25.11.2024
SudbineVeliki broj javnih ličnosti danas je u Skupštini Srbije gde odaju počast Draganu Markoviću
25.11.2024
SudbineSa suprugom Snežanom u braku je bio od 19. godine, sa njom ima dvojicu sinova - Darka i Dalibora
25.11.2024
SudbinePalma je preminuo u 64. godini posle kraće bolesti
25.11.2024
Sudbine
Ostavite komentar