Slobodno vreme > Gurmanlook

TAČNA KOLIČINA ZAPRŠKE PREMA VRSTI JELA: Greška koju svi pravimo, a kvari ukus jela

Stručnjaci ističu da je jedna od najčešćih grešaka nedovoljno kuvanje zaprške

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović/Krstarica

26/11/2024 > 09:30

podeli vest:

TAČNA KOLIČINA ZAPRŠKE PREMA VRSTI JELA: Greška koju svi pravimo, a kvari ukus jela
Foto: Pixabay.com


Priprema zaprške, ključnog elementa mnogih tradicionalnih jela, često se obavlja rutinski, ali čak i iskusni kuvari mogu napraviti grešku koja utiče na ukus i teksturu jela. Stručnjaci ističu da je jedna od najčešćih grešaka nedovoljno kuvanje zaprške, što može rezultirati neprijatnim ukusom sirovog brašna u gotovom jelu.

Foto: Freepik.com

 

Pravilna priprema zaprške:

Odnos sastojaka: Koristite jednake količine mekog ili polumekog brašna i masnoće. Za bele čorbe ili umake birajte puter, margarin ili biljnu mast, dok za rumeniju zapršku možete koristiti ulje ili svinjsku mast.

Prženje brašna: Zagrejte masnoću u šerpi, dodajte brašno i mešajte dok smesa ne počne da se peni. Za belu zapršku, brašno pržite kratko kako bi ostalo svetlo. Za tamniju zapršku, nastavite prženje dok brašno ne dobije zlatno-smeđu boju.

Dodavanje tečnosti: Pažljivo razredite zapršku hladnom tečnošću, dodajući je postepeno uz neprestano mešanje kako biste izbegli grudvice. Možete koristiti i vrelu tečnost, ali tada mešajte još brže.

Kuvanje zaprške: Nakon dodavanja tečnosti, zapršku kuvajte najmanje 20 minuta, a za krem čorbe i umake čak i do pola sata, kako biste eliminisali ukus sirovog brašna.

Količina zaprške prema vrsti jela:

Čorbe: 40 grama masnoće i 40 grama brašna.
Vrlo retke čorbe: 30 grama masnoće i 30 grama brašna.
Obični sosovi: 30 grama masnoće i 30 grama brašna.

Pridržavanjem ovih saveta, vaša jela će imati bogatiji ukus i savršenu teksturu, bez neprijatnog mirisa sirovog brašna.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar