Slobodno vreme > Gurmanlook

KAD ZAMIRIŠU ČVARCI I KOBAJA! Sezona svinjokolja je počela, a evo šta obavezno morate da uradite

Negde pred Mladinu (1. decembra), zna se – vreme je za omiljeni "sport u Srba"

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

22/11/2024 > 13:35

podeli vest:

KAD ZAMIRIŠU ČVARCI I KOBAJA! Sezona svinjokolja je počela, a evo šta obavezno morate da uradite
Foto: RINA


Svinjokolj, to je pravo slavlje na selu! Kad mraz stegne, negde pred Mladinu (1. decembar), zna se – vreme je za svinje i zimnicu. Ovaj običaj nije samo posao, već i prilika za druženje, smeh i dobar zalogaj. A šta sve može da se spremi od jedne svinje? Pa, nema čega nema!

Foto: RINA

 

Kad počinje svinjokolj i zašto baš tad?

Narod kaže – „Kad zima pokaže zube, pokaži ti nož.“

Svinjokolj kreće čim stignu prvi mrazevi, krajem novembra i početkom decembra. A zašto se ne radi posle Mladine, koja pada 1. decembra? Veruje se da meso tada brže propada i neće trajati cele zime. Ko bi rizikovao sa zimnicom kad je cela porodica na njoj? Više o Mladini pisali smo OVDE.

 A uvek se možete konsultovati sa malo starijim komšijama koji nepogrešivo znaju kada je Mladina, pa će vam reći samo jedno, "Ne valja se, ne diraj to ništa!". 

Šta se pravi na svinjokolji?

E, tu kreće magija! Kad se svinja obradi, svaki komad ima svoje mesto i svrhu:

Čvarci: Pravi specijalitet – topiš mast, a kad zamirišu čvarci, komšiluk se okupi!
Kobasice: Pikantne ili blage, svaki domaćin ima svoj recept. Najlepše su kad se stave u pušnicu na sušenje.
Slanina: Debela, mirišljava, dimljena ili suva – pravi kraljica svake zimnice.
Šunka i pršuta: Spremane pažljivo, polako se suše, a rezultat je delikates vredan čekanja.
Mast: Narod kaže, „Mast je zdravlje.“ Koristi se za kuvanje, pečenje, pa čak i za pravljenje kolača.
Kulen: Pikantna poslastica za svečane trpeze, najbolje ide uz domaći hleb i čašicu rakije.

Naravno, ne zaboravimo sarme, jer se na svinjokolju uvek kuva neka vruća čorba ili paprikaš – da se radnici okrepe!

Foto: ustupljene fotografije

 

Običaji i poneka šala

Svinjokolj je i prilika za šale. Narod kaže: „Ko ne jede čvarke, neće ga žene!“ ili „Ko ne zna napraviti kobasicu, nije za ženidbu.“ Posao se radi ozbiljno, ali uz pesmu, priču i ponekad poneku čašicu rakije za „zagrejavanje“.

Pre nego što se počne, obavezno se pali sveća i izgovara molitva – da sve protekne kako treba. Prvi komad mesa često se odvoji „za svetca“, simbolično za sreću i zdravlje cele porodice.

Šta nositi kod veterinara?

Nije sve samo u običajima, ima i zakona. Pre nego što se uživate u kobasicama, obavezno je meso dati na pregled:

Trihineloskopija: Uzmite deo dijafragme (mišića) svinje i odnesite kod veterinara. Ovo je ključno za proveru da nema trihinele, opasnog parazita.
Papiri o poreklu svinje: Ako svinju niste sami gajili, zatražite potvrdu od prodavca o njenom zdravstvenom stanju.

Rezultati obično stižu isti dan, pa nema čekanja.

Foto: RINA

 

Saveti za uspešan svinjokolj

Pripremite alat: Oštar nož je pola posla, a čist alat je garancija zdravog mesa.
Skladištenje: Meso odmah ide na hladno – u pušnicu, zamrzivač ili na sušenje.
Pravilno dimljenje: Koristite suvo drvo bukve ili hrasta – daje najbolji ukus.
Zabava: Pozovite porodicu i prijatelje, jer svinjokolj je pola posao, pola uživanje.

Svinjokolj je više od pripreme hrane – to je tradicija, druženje i posebna vrsta zadovoljstva. Kad zamirišu čvarci i slanina, znaš da je zima tu, ali ti nemaš brige – zimnica je spremna.

Zato, zavrni rukave, zategni kecelju i kreni u akciju, jer svinjska magija ne pravi se sama!

BONUS VIDEO:

 

 

Ostavite komentar