Slobodno vreme > Gurmanlook

JELKINE BUTKICE ZAPEČENE SA KROMPIROM: Nema dalje, to je to, savršen nedeljni ručak!

Omiljeni klasik naše kuhinje, a tajna savršenog ukusa je u prethodnom kuvanju mesa

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

24/11/2024 > 10:00

podeli vest:

JELKINE BUTKICE ZAPEČENE SA KROMPIROM: Nema dalje, to je to,  savršen nedeljni ručak!
Foto: ustupljene fotografije


Butkice sa krompirom su omiljeni klasik naše kuhinje, a tajna savršenog ukusa je u prethodnom kuvanju butkica. Tako meso postaje sočno i mekano, dok pečenje u rerni daje hrskavu koricu i puni ukus. Zašto Jelkine? Pa zato što je domaćica Jelica dala nam ovaj recept za najsočnije butkice sa krompirom.

Evo kako da ih pripremite korak po korak.

Sastojci:

2 svinjske butkice
1 kg krompira
2 glavice crnog luka
4 čena belog luka
2 šargarepe
Lovorov list
Grančica timijana ili ruzmarina
So i biber po ukusu
Mast ili ulje (1 kašika)
200 ml vode ili supice

Priprema:

1. Kuvanje butkica:
Operite svinjske butkice i stavite ih u veliki lonac sa vodom. Dodajte lovorov list, so i biber, pa kuvajte na srednjoj temperaturi oko 1.5 sat, dok meso ne omekša. Kada su butkice kuvane, pažljivo ih izvadite i ostavite da se ocede.

Foto: ustupljene fotografije

 

2. Priprema povrća:
Oljuštite krompir i isecite ga na krupnije komade. Crni luk isecite na četvrtine, a šargarepu na kolutove. Povrće stavite u pleh, posolite, pobiberite i dodajte kašiku masti ili ulja.

3. Kombinovanje:
Na povrće poređajte kuvane butkice. Prelijte ih sa malo supe u kojoj su se kuvale kako bi povrće dobilo bogatiji ukus. Dodajte grančicu timijana ili ruzmarina za mirisnu notu.

4. Pečenje:
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 45 minuta. Povremeno prelijte butkice i povrće sokovima iz pleha kako bi ostali sočni. Na kraju, pojačajte temperaturu na 220°C još 10 minuta da dobijete zlatno-smeđu koricu.

Foto: ustupljene fotografije

 

Saveti:

Pre kuvanja možete dodati šaku povrća (celer, peršun) u vodu za još bolji ukus supe.
Ako želite dodatno začinjen krompir, pre pečenja pospite ga mlevenom crvenom paprikom.
Poslužite uz turšiju ili salatu od kiselog kupusa za pun zimski užitak.

Foto: ustupljene fotografije

 

Kuvanje butkica pre pečenja osigurava sočno meso i bogat ukus. Kada spojite ovo sa krompirom i domaćim začinima, dobijate pravo gurmansko jelo koje će obradovati celu porodicu. Uživajte u pripremi i dobrom zalogaju!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar