Slobodno vreme > Hi-Tech

Meta popustila - GOLE GRUDI su DOBRODOŠLE na Facebook i Instagram

Nadzorni odbor za kontrolu sadržaja kaže da aktuelna pravila ograničavaju pravo izražavanja za žene, ali i transrodne i nebinarne osobe.

Izvor: K1info

Autor: Jutarnji.hr

21/01/2023 > 10:39

podeli vest:

Meta popustila - GOLE GRUDI su DOBRODOŠLE na Facebook i Instagram
Foto: Shutterstock


Kompanija Meta u čijem su sastavu Facebook i Instagram,odlučila je da "oslobodi bradavice" i to nakon preporuke nadzornog odbora koji smatra da su zabranom objavljivanja fotografija golih grudi prekršena ljudska prava žena, transrodnih i nebinarnih osoba, piše Daily Mail.

Odbor se u svojoj preporuci usresredio na dva slučaja u kojima je Instagram zabranio objave jedne transrodne i jedne nebinarne osobe koje su pozirale u toplesu kako bi podigle svijest o dobro odrađenim operacijama i pritom nisu prekrile bradavice.

U saopštenju, odbor je kazao da se stara politika temeljila na binarnom pogledu na pol i razlikovanju između muškog i ženskog tela, zbog čega pravila o otkrivanju bradavica nisu jasna za one koji se ne identifikuju kao žene.

Dodali su i da je zabrana imala uticaj i na žene, koje su se dugo borile za deseksualizaciju slika golih grudi i tvrdile da je nepravedno što je muškarcima dopušteno deliti slike svojih golih grudi, a njima nije.

Goli demonstranti i muškarci i žene - održali su protest ispred sedišta Facebooka u New Yorku 2020. godine zahtevajući promenu pravila o golim grudima.

Odbor koji deluje nezavisno iako ga finansira Meta, rekao je da se politika o golotinji temelji na binarnom pogledu na pol, zbog čega nije jasno kako se pravila primenjuju na interspolne, nebinarne i transrodne osobe.

Facebook i Instagram našli su se 2013. godine na udaru kritika zbog uklanjanja slika žena koje doje, ali platforme su se izvinile zbog "greške".

O objavama iz 2021. i  2022. godine koje su pokrenule slučaj, kažu:

- Nadzorni odbor smatra da uklanjanje ovih objava nije u skladu s Metinim standardima zajednice, vrednostima ili odgovornostima vezanim za ljudska prava. Ovi slučajevi takođe naglašavaju temeljne probleme Metine politike. Nije jasno ni kako se pravila primenjuju na međuspolne, nebinarne i transrodne osobe te se od kritičara zahtevaju brze i subjektivne procene pola i roda - rekao je odbor.

Nova politika koja dopušta objavljivanje slika golih grudi dugo se pripremala.

 

 

Ostavite komentar