Slobodno vreme > Hi-Tech

U kakvoj vezi su jedinstvena ANIMIRANA KUPOLA u Las Vegasu i GLEDANJE koncerata i filmova?

MSG Sphere zvanično otvara vrata 29. septembra, kada grupa U2 kreće sa svojih 25 nastupa sa prilagođenom produkcijom

Izvor: K1info/Klix.ba

05/07/2023 > 17:25

podeli vest:

U kakvoj vezi su jedinstvena ANIMIRANA KUPOLA u Las Vegasu i GLEDANJE koncerata i filmova?
Foto: Tanjug/James Schaeffer/Las Vegas Review-Journal via AP


Kompanije MSG i Sphere Entertainment započele su testiranje prostora sa 17.600 sedišta blizu The Venetian Resorta, koji čini ogromna animirana kupola sa unutrašnjim 16K LED ekranom.

Kupola spolja izgleda privlačno, ali glavna atrakcija je zapravo njena unutrašnjost. Kupola je namenjena "uranjanju u zabavu uživo na unutrašnjem ekranu", a cilj je da se unapredi iskustvo gledanja koncerata i filmova.

Džejms Dolan i Dejvid Dibl iz MSG-a su za magazin Rolling Stone rekli da je cilj efikasno kreiranje VR iskustva bez "prokletih naočara".

Tvorci kupole koriste specijalnu kameru kako bi kreirali snimak koji "obavija" publiku. Deo kupole je i unikatno ozvučenje sa 164.000 zvučnika, koje može da izoluje određene zvuke ili ih čak ograniči na delove publike. Na primer, jedan deo publike bi mogao da čuje samo dijalog na španskom jeziku.

Poput 4D bioskopa, MSG Sphere ima i senzorsko iskustvo za posetioce. Oko 10.000 sedišta nudi haptiku - hladan i topao vetar, kao i mirise. U slučaju virtuelnog "putovanja" na Arktik, oseti se hladnoća tokom gledanja sadržaja.

MSG Sphere zvanično otvara vrata 29. septembra, kada grupa U2 kreće sa svojih 25 nastupa sa prilagođenom produkcijom, a svi su već rasprodati.

Izgradnja kupole počela je 2019. godine, ali pandemija i tehnološka složenost povećali su troškove na 2,3 milijarde dolara. Ovo će biti najskuplje mesto u Las Vegasu jer je stadion Raidersa koštao "samo" 1,9 milijardi dolara.

Šta će uslediti posle koncerata grupe U2 trenutno nije poznato, ali moguće je da će se u kupoli održavati eSport turniri i MMA borbe.

Ostavite komentar