Slobodno vreme > Hi-Tech

I Kina ima ASTRONAUTE za Mesec: Let do 2030. godine, u planu je i izgradnja LUNARNE BAZE

Nova letelica biće teška 26 tona i već je testirana u letu na velikoj visini, a modul za sletanje se sastoji od lendera i pogonskog dela

Izvor: K1info/Klix.ba

19/07/2023 > 16:25

podeli vest:

I Kina ima ASTRONAUTE za Mesec: Let do 2030. godine, u planu je i izgradnja LUNARNE BAZE
Foto: Youtube PrintScreen/VideoFromSpace


Kina je u fazi finalizacije planova za sletanje posade na Mesec, a cilj je poslati ljude prvi put na lunarnu površinu do kraja decenije.

Na 9. kineskom međunarodnom komercijalnom vazduhoplovnom forumu u Vuhanu, Zang Hailian, zamenik glavnog dizajnera Kineske svemirske agencije s ljudskom posadom (Chinese Manned Space Agency - CMSA) prezentovao je preliminarni plan za slanje dva astronauta na Mesec pre 2030. godine.

Tokom prezentacije istaknut je cilj slanja astronauta na lunarnu površinu, gde će obavliti niz naučnih zadataka, uključujući prikupljanje uzoraka. Misija će uključivati svemirsku letelicu sa posadom, kao i segmente lendera koji će se lansirati odvojeno pomoću dve Long March 10 rakete.

U prvoj misiji letelica sa posadom i lender će se sastati u orbiti pre pokušaja sletanja na površinu Meseca. Nova letelica sa posadom biće teška 26 tona i već je testirana u letu na velikoj visini. Modul za sletanje će se sastojati od lendera i pogonskog dela. Pogonski deo koristiće se za ulazak u lunarnu orbitu i spuštanje na površinu Meseca, pre povratka astronauta u lunarnu orbitu.

Misija takođe uključuje lunarni rover sa dometom od 10 kilometara i težinom od 200 kilograma, u koji će moći da sednu dva astronauta. Kina razvija i svemirsko odelo za lunarne operacije, koje će morati biti funkcionalno najmanje osam sati u kontinuitetu.

Kina trenutno razvija Long March 9 i 10 rakete, pri čemu je "devetka" zamišljena kao višestruki lansirni sistem sličan Starshipu komapnije SpaceX, dok će "desetka" biti korišćena za prvu kinesku misiju sa posadom na lunarnu površinu.

Long March 10 će biti raketa sa tri faze, a prva će sadržavati tri jezgra prečnika pet metara. Moći će da pošalje u svemir 17 tona tereta.

Testiranje lansiranja rakete Long March 10A, manje dvostepene verzije, zakazano je za 2027. godinu.

Kina je u maju saopštila da namerava da pošalje astronaute na Mesec do 2030. godine. CMSA želi da izgradi lunarnu bazu tokom 2030-tih, pod nazivom Međunarodna lunarna istraživačka stanica (ILRS).

U međuvremenu, američka svemirska agencija NASA ide ka prvom sletanju posade na Mesec još od misije Apolo 17 iz 1972. godine. Taj izazov je cilj misije Artemis III planirane za 2025. godinu. Takođe, cilj programa Artemis je i uspostavljanje stalnog prisustva na Mesecu.

Ostavite komentar