Slobodno vreme > Hi-Tech

SRPSKI NAUČNICI se spremaju da lansiraju CUBE SATELLITE u Zemljinu orbitu 2025. godine

Misija satelita je posmatranje Sunca u maksimumu njegove aktivnosti

Izvor: K1info/Tanjug

05/11/2023 > 09:32

podeli vest:

SRPSKI NAUČNICI se spremaju da lansiraju CUBE SATELLITE u Zemljinu orbitu 2025. godine
Foto: Unsplash.com


Milan Stojanović iz Beogradske opservatorije rekao je da je prvi srpski cube satellite, koji bi trebalo da bude lansiran 2025. godine u Zemljinu orbitu, u procesu konstrukcije, a da je njegova misija posmatranje Sunca u maksimumu njegove aktivnosti. On kaže da će ovaj projekat biti hibridno finansiran.

- Očekujemo veliku podršku ministarstva. Nadam se da ćemo uspeti da preusmerima ulaganja iz drugih projekata. Treba napomenuti da se radi o prvom naučnom satelitu. Mi smo tu da pokušamo jednu naučnu misiju. Naš satelit neće biti poslat radi telekomunikacionih ili nekih drugih svrha, nego ćemo pokušati da praktično izvedemo jedan eksperiment - rekao je on.

Kako je objasnio, Sunce prolazi oko 11 godina kroz te cikluse i onda kada je najjača sunčeva aktivnost u tom ciklusu, tada realno postoji najveća opasnost za sve satelite koje se nalaze u orbiti.

- Tako da ćemo mi pokušati da uradimo i neka merenja, da pokušamo da izvedemo da taj satelit preživi što duže.

Naglasio je da se Srbija zaista uključuje u kosmičko istraživanje i satelitske tehnologije, ali da nema mogućnosti da lansira satelit.

- Moram da napomenem da je cilj ovog projekta ustvari upravo jedan taj edukativni deo, da to onda bude jedan osnov za dalja satelitska i kosmička istraživanja - rekao je on. 
 

Ostavite komentar