Slobodno vreme > Mozaik

LISTAŠ ili GRIZEŠ? Reci mi kako jedeš POGAČICU da ti kažem KO SI

Neko je grize i pojede brzo, za tili čas, dok drugi, natenane, svaki listić prvo razdvoje pa tek onda pojedu. Šta nam to govori?

Autor: Mina Duduković

21/01/2023 > 10:59

podeli vest:

LISTAŠ ili GRIZEŠ? Reci mi kako jedeš POGAČICU da ti kažem KO SI
Foto: K1info


Skoro da ne postoji osoba koja bar jednom u životu nije čula izreku: "Ono si što jedeš?", ali da li ste se nekad zapitali šta govori način na koji konzumiramo hranu.

Uzmimo za primer najobičniju pogačicu. Neko je grize i pojede brzo, za tili čas, dok drugi natenane svaki listić prvo razdvoje pa tek onda pojedu. U ovakvoj podeli, ima i onih koji prvo pojedu sredinu, listajući testo, a tek onda pojedu hrskave korice, koje su i prema mišljenju mnogih najukusnije

 

Marko Burazor, prvi domaći autor popularne psihologije koji se bavi temom govora tela i neverbalne komunikacije kaže za k1info.rs da veza između hrane i ponašanja, kao i način na koji konzumiramo jelo, mnogo govori o našoj ličnosti.

- Kada govorimo o načinu konzumiranja hrane možemo da kažemo da se ljudi dele u dve grupe. Oni koji nervzno, odnosno brzo jedu i one koji to čine sporo i natenane. Oni ljudi koji pogačicu razdvoje, pa odvajaju listić po listić, možemo da svrstamo u flegmatične osobe koji nemaju mnogo inicijative, dok oni koji je pojedu na brzinu verovatno ne uživaju u hrani - objašnjava Burazor za k1info.rs. 

Foto: Shutterstock

 

On dodaje da hrana i način na koji se konzumira dosta govori i o nacijama.

- Mediteranski narodi uživaju u hrani i posvećuju joj dosta pažnje. Zato Italijani i Francuzi i imaju tako popularnu nacionalnu kuhinju koju obožava ceo svet. Na Severu svakako nije tako. Recimo, o nemačkoj kuhinji možemo izdvojiti samo kobasice i pivo. To sve dosta govori o jednom narodu i načinu na koji rade, žive i jedu - dodaje Burazor. 

Srkanje supe

U većini zemalja, srkanje supe smatra se odrazom lošeg vaspitanja. Ipak, u brojnim azijskim zemljama poput Kine i Japana, srkanje je zapravo znak pohvale domaćinu i pokazuje da je hrana tako ukusno da ne možemo da dočekamo da se ohladi - pa srčemo.

Da stvar bude zanimljivija i to da li koristimo pribor može da bude pokazatelj kakva smo ličnost.

Osobe koje ne vole da jedu prstima čak ni ribu ili krilca, već insitiraju da za stolom koriste nož i viljušku ne vole nikakav fizički kontakt ni sa ljudima, a ne samo sa hranom. To su oni ljudi koji drže distancu. Recimo, takve osobe kada se tradicionalno pozdravljaju na slavama ljube tri puta vazduh, a ne obraz svojih prijatelja ili rodbine. Oni koji vole da zasuku rukave i umaste prste hranom su po svojoj prirodi tipovi ličnosti koji lako rešavaju probleme i vole da se late svog posla - dodaje naš sagovornik.

On objašnjava da ljudi koj vole da serviraju hranu kao u restoranu čak i kada su sami za trpezom, "običnim" danima i u tome su istrajni svakog dana mogu da imaju opsesivno - kompulsivni poremećaj.

- Imati balans je svakako najbolje u svemu u životu, pa i kada je reč o hrani - zaključuje on. 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Momčilo

Какав на јелу, такав на делу - каже народ.

26.01.2023 23:35