Da li ste znali da PREVIŠE ČOKOLADE može da izazove DEPRESIJU kod muškaraca?
Nova britanskastudija kaže da konzumiranje čokolade može da izazove anskioznost i depresivna stanja kod osoba muškog pola
04.02.2023
VestiU čast ovog praznika, donosimo vam najpopularniji recept sa Nutellom
podeli vest:
Svetski dan Nutelle obeležava se svakog 5. februara, od 2007. godine, a praznik je osmislila američka blogerka i veliki fan ovog krema - Sara Roso, u želji da promoviše ovaj krem u SAD. Kompanija Ferrero preuzela je ovaj praznik 2015. godine.
Nutella je čokoladni krem od kakaa sa lešnicima, koji proizvodi italijanska kompanija Ferrero proizvođač svetski čuvenih konditorskih proizvoda.
Nutella je nastala 60-ih godina prošlog veka u Italiji, po receptu za njihov domaći krem od čokolade i lešnika, poznatiji kao đanduja (Gianduja).
Italijanska đanduja (Gianduja) je nastala zbog nestašice čokolade koju je izazvala Napoleonova kontinentalna blokada, koja je bila usmerena na uništavanje britanske privrede, i pobedu u ratu protiv ove imperije, početkom 19. veka.
Preko noći, cena kakaa je naglo skočila, a konditori u Pijemontu u želji da nastave sa pravljenjem čokolade, osmislili su recept u koji su pored kakaa dodavali pastu od lešnika, kojih je u ovom delu Italije bilo u izobilju.
Nova britanskastudija kaže da konzumiranje čokolade može da izazove anskioznost i depresivna stanja kod osoba muškog pola
04.02.2023
VestiAko ne možete bez čokolade, izaberite onu crnu sa visokim procentom kakaa
11.01.2023
MozaikTokom Drugog svetskog rata, nestašica čokolade i njena visoka cena, potsetila je Pjetra Ferera, vlasnika male pekare u Albi na ovaj italijanski krem.
Đanduja se proizvodila u tablama nalik čokoladi, sve do 1951. godine, kada je ovom italijanskom konditoru pala napet ideja da napravi i kremastu verziju, koju je nazvao Superkrem (Supercrema).
Recept za ovaj Superkrem je 1963. godine promenio je Pjetrov sin, a krem je dobio današnji naziv Nutella.
Pod tim nazivom ovaj čokoladni krem sa lešnicima počeo je da se prodaje u aprilu 1964. godine i odmah je doživeo veliki uspeh.
Uz ovu kraktu i slatku priču o istoriji krema Nutella, donosimo vam i NAJBOLJI RECEPT za slatkiš koji čete obožavati.
Dakle, uzmite teglu Nutelle u jednu ruku, kašiku u drugu, otvorite teglu i... navalite!
Prijatan vam i sladak bio Nutella dan.
Ko još može da odoli ukusnoj poslastici od čokolade?
15.11.2022
GurmanlookKo ne voli toplu čokoladu ne zna šta propušta
29.12.2022
GurmanlookU ove kocke od maka prelivene čokoladom zaljubićete se na prvi zalogaj...
25.01.2023
GurmanlookPravi recept za sve koji ne mogu da odole dobroj čokoladnoj torti
04.11.2022
GurmanlookDa se vratimo na gledanje filmova vikendom, danas imamo italijanski istraživački film iz 1972. o životu i smrti Enrika Mateija.
17.02.2025
Kolumna
Ostavite komentar