Slobodno vreme > Mozaik

Na SVETSKI DAN Nutelle, isprobajte NAJBOLJI RECEPT ikada – GARANTOVANO NENADMAŠNO

U čast ovog praznika, donosimo vam najpopularniji recept sa Nutellom

Izvor: K1info

05/02/2023 > 12:48

podeli vest:

Na SVETSKI DAN Nutelle, isprobajte NAJBOLJI RECEPT ikada – GARANTOVANO NENADMAŠNO
Foto: Pixabay.com


Svetski dan Nutelle obeležava se svakog 5. februara, od 2007. godine, a praznik je osmislila američka blogerka i veliki fan ovog krema - Sara Roso, u želji da promoviše ovaj krem u SAD. Kompanija Ferrero preuzela je ovaj praznik 2015. godine.

Nutella je čokoladni krem od kakaa sa lešnicima, koji proizvodi italijanska kompanija Ferrero proizvođač svetski čuvenih konditorskih proizvoda.

Nutella je nastala 60-ih godina prošlog veka u Italiji, po receptu za njihov domaći krem od čokolade i lešnika, poznatiji kao đanduja (Gianduja).

Italijanska đanduja (Gianduja) je nastala zbog nestašice čokolade koju je izazvala Napoleonova kontinentalna blokada, koja je bila usmerena na uništavanje britanske privrede, i pobedu u ratu protiv ove imperije, početkom 19. veka.

Preko noći, cena kakaa je naglo skočila, a konditori u Pijemontu u želji da nastave sa pravljenjem čokolade, osmislili su recept u koji su pored kakaa dodavali pastu od lešnika, kojih je u ovom delu Italije bilo u izobilju.

Tokom Drugog svetskog rata, nestašica čokolade i njena visoka cena, potsetila je Pjetra Ferera, vlasnika male pekare u Albi na ovaj italijanski krem.

Đanduja se proizvodila u tablama nalik čokoladi, sve do 1951. godine, kada je ovom italijanskom konditoru pala napet ideja da napravi i kremastu verziju, koju je nazvao Superkrem (Supercrema).

Recept za ovaj Superkrem je 1963. godine promenio je Pjetrov sin, a krem je dobio današnji naziv Nutella.

Pod tim nazivom ovaj čokoladni krem sa lešnicima počeo je da se prodaje u aprilu 1964. godine i odmah je doživeo veliki uspeh.

Uz ovu kraktu i slatku priču o istoriji krema Nutella, donosimo vam i NAJBOLJI RECEPT za slatkiš koji čete obožavati.

Dakle, uzmite teglu Nutelle u jednu ruku, kašiku u drugu, otvorite teglu i... navalite!

Prijatan vam i sladak bio Nutella dan.

 

Ostavite komentar