Bez njih nema NOVOGODIŠNJE trpeze - čokoladni MAFINI i super IDEJE kako da ih DEKORIŠETE
Da bi vaša trpeza ove godine bila jedinstvena i neodoljiva, dovoljno je da uložite samo malo vremena
28.12.2022
GurmanlookKo ne voli toplu čokoladu ne zna šta propušta
podeli vest:
Topla čokolada je "čarobni napitak“ koji će vas zagrejati tokom hladnih dana. Ova poslastica je veoma ukusna i kada je pravljena po klasičnoj recepturi, ali uz nekoliko dodataka vrlo lako možete da obogatite njenu aromu.
Bilo da volite tamnu ili belu toplu čokoladu, važno je da, prilikom kupovine, odaberete što kvalitetniju. To će veoma uticati na sam ukus poslastice.
U nastavku vam donosimo recepte za pripremu tamne i bele tople čokolade, kao i nekoliko ideja kako da dobijete ukuse koje do sada, verovatno, niste probali.
Da bi vaša trpeza ove godine bila jedinstvena i neodoljiva, dovoljno je da uložite samo malo vremena
28.12.2022
GurmanlookNe, nismo uzeli recept od Snebivljive aždaje (ako se sećate kultnog crtača), ali smo sigurni da će vam se i ovaj dopasti
23.12.2022
GurmanlookPriprema osnove tamne čokolade (porcija za 1 osobu)
Sastojci: 30 grama tamne čokolade, 1 šolja punomasnog mleka, 2 supene kašike šećera (može i med umesto šećera), 1 supena kašika nezaslađenog kakao praha, 1 prstohvat soli
Pripremanje: Pomešajte narendanu čokoladu, kakao i pola šolje mleka u metalnoj činiji. Uključite Tesla ringlu na najnižu temperaturu. Tek onda stavite činiju na ringlu i mešajte lagano, sve dok se čokolada ne istopi u potpunosti. Zatim dodajte ostatak mleka i so. Mešajte, a zatim dodajte šećer. Nastavite sa mešanjem sve dok se smesa ne sjedini.
Sitni kolači su deo naše tradicionalne kuhinje, a večini ljudi najomiljenije su baš vanilice
15.12.2022
GurmanlookPosni desert od svega nekoliko sastojaka, verovatno najbrži koji ćete ikada da napravite
03.12.2022
GurmanlookPriprema osnove bele čokolade
Sastojci: 250 ml slatke pavlake, 100 g bele čokolade, 250 ml mleka
Pripremanje: Na laganu vatru staviti slatku pavlaku i razlomljenu čokoladu. Mešati stalno dok se čokolada ne otopi i dok smesa ne proključa. Posle ključanja dodati i mleko, pa pustiti da smesa ponovo provri.
Bela čokolada je bogata, slatka i kremastog ukusa, pa se odlično slaže sa voćnim plodovima koji imaju kiselost. Ona, takođe, postaje skladan par kada se pomeša sa slatkim voćem kao što su dinja i breskva.
Bela čokolada se odlično slaže i sa kupinama, borovnicama, limunom, pomorandžom i malinama. Dobro se kombinuje i sa višnjama, bananama, kokosom, brusnicama, mangom, papajom, breskvom i jagodama. NIKAKO je nemojte kombinovati sa kruškom, jabukom ili kivijem.
Tamna čokolada se odlično slaže sa višnjama, kruškama, bananama i malinama. Dobro se kombinuje i sa grožđem, kivijem, limunom, mangom, pomorandžama i jagodama.
NIKAKO je nemojte kombinovati sa kupinama, borovnicama, jabukama, breskvama i šljivama.
Foto: Pixabay.com
Ova kombinacija je prava "eksplozija ukusa“. Izlomite pepermint bombonu i umešajte u toplu čokoladu, pa dodajte 1/2 kašičice ekstrakta peperminta. Prelijte šlag penom, a odozgo pospite ostatke izmrvljenih bombona.
Amaretto, osim što se odlično slaže sa čokoladnim ukusima, može vas i umiriti nakon napornog dana. Uz malo dodatka toploj čokoladi, zajedno sa kašičicom preliva od karamele i posutim čokoladnim mrvicama, uživaćete u nesvakidašnjem, penasto-slatkom ukusu…
Pomešajte 50gr likera od kafe, 25gr votke i 1 šoljicu tople čokolade. Ukus je čaroban, pa vodite računa da ne popijete previše.
Inspirisana meksičkim ukusima, ova kombinacija se iznenađujuće dobro slaže sa bogatim, punim ukusom tople čokolade. Paprika dopunjuje ukus cimeta, koji, pak, dopunjuje ukus čokolade Jednostavno dodajte 1/2 kašičice cimeta i prstohvat čili paprika u svoju omiljenu toplu čokoladu. Vrhunski poslastičari smatraju da je kombinacija čili paprike i čokolade nepogrešiva.
Taj topli, suptilan, začinjen ukus crvenog čilija u kombinaciji s aromatičnom tamnom čokoladom daje uzbudljivo, bogato, slasno iskustvo. Naime, Capsaicin koji se nalazi u papričicama deluje na iste receptore na jeziku i koži koji signaliziraju visoku temperaturu, koje dalje dovodi do lučenja endorfina, pa je osećaj prijatan i umirujući.
U toplu čokoladu dodajte 2 trake narandžine kore i 2 trake kore od limuna, pa dodajte 3/4 šoljice toplog mleka. Uklonite korice nakon 2 minuta i dodajte malo likera od limuna.
Foto: Pixabay.com
Umešajte javorov sirup u toplu čokoladu i otkrićete potpuno drugačiji, neverovatan ukus koji će vas vratiti u detinjstvo.
Čokolada i puter od kikirikija su možda najidealnija slatka kombinacija. Zašto je onda ne upotrebiti i u piću? Rastopite puter od kikirikija u svoju omiljenu toplu čokoladu i ukrasite po želji…dovoljno za savršen napitak.
Ovo je jedna jednostavna, ali tako ukusna varijanta. Jednostavno izmrvite omiljeni keks u toplu čokoladu i prelijte šlag penom.
Možda nekonvencionalan partner za čokoladu, đumbir ima oštar ukus koji ne treba ograničiti samo na azijska jela. U kombinaciji sa isto tako netradicionalnim ukusom kardamoma, je prava delicija. Pomešajte po malo od oba začina u toplu čokoladu dok se ne ujednače do kremaste mase.
Malina i bela čokolada kao spoj čine neverovatno dobar napitak. Ulijte liker od maline u belu, toplu čokoladu. Ukrasite komadom đumbira, po želji ili zamrznutim malinama.
Evo jednog jednostavnog recepta za ukusnu, laganu i zdravu prazničnu tortu
23.11.2022
GurmanlookKo još može da odoli ukusnoj poslastici od čokolade?
15.11.2022
GurmanlookNajbolji dokaz da bela čokolada ne mora da bude dosadan izbor za toplu čokoladu, te da može biti itekako ukusna, naročito ako ima ukus kokosa. U toplu čokoladu dodajte kokosovo brašno, za poseban, “rafaelo” ukus vašeg omiljenog napitka.
Ovi plodovi su veoma prilagodljivi i dobro se kombinuju sa različitim vrstama čokolade, bilo da su iseckani, samleveni ili u obliku krema. Poželjno je da ovo voće bude pečeno, jer mu to daje prirodan ukus, koji je bolji od sirovog. Takođe, koštunjavo voće daće vašem napitku onaj hrskavi ukus koji toliko volimo.
Sjajna poslastica u kojoj umesto čokolade i šećera imate dijetalne sastojke
27.09.2022
GurmanlookPored toga što se brzo sprema, vrlo je ukusna i "zarazna"
21.09.2022
GurmanlookRestoran "Botin" u Madridu osnovan je 1725. godine, a u Ginisovoj knjizi rekorda nalazi se kao najstariji restoran na svetu
02.12.2022
GurmanlookFrancuski hleb baget upisan je na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa
30.11.2022
GurmanlookReditelj je izazvao bes javnosti na Kanskom festivalu kada je na konferenciji za novinare povodom filma "Melanholija" rekao da je nacista
12.02.2025
SudbineDragoljub Vojnov ostaće upamćen po brojnim ostvarenjima koje i danas ne gube na popularnosti
12.02.2025
SudbineĐorđe Firić se prvi put oglasio nakon jedne od najvećih tragedija koja se desila u našoj zemlji
12.02.2025
SudbinePevačica je kratko vreme vodila borbu sa kancerom krajnika, koji je letos i operisala, ali joj se iznenada stanje pogoršalo
12.02.2025
SudbineDres prvog tima Crvena zvezde je nosio od 9. maja 1964. pa do 27. jula 1971. godine
11.02.2025
SudbineBogoljub Karić izneo je za Institut IFIMES geopolitičku viziju i razmišljanja o budućnosti Srbije. Prenosimo ovaj autorski tekst u celosti
10.02.2025
Kolumna
Ostavite komentar