Namirnica koju JEDEMO SVAKI DAN, a zbog nje – GUBIMO KOSU i imamo SUVU KOŽU- zašto onda to radimo?
Oko polovine muškaraca starijih od 50 godina i polovina žena starijih od 65 godina pogođeno je ovom pojavom
12.04.2023
VestiEvo kako pravilno treba zanrzavati i odmrzavati hranu
podeli vest:
Bespućima interneta kruže brojni mitovi vezani za hranu, a jedan od njih je da - spanać, krompir i pečurke ne smeju da se podgrevaju. Nutricionistkinja Anja Rimac ne slaže se sa tom tezom, ali zato skreće pažnju na više stvari, među kojima je odrmravanje namirnica, prenosi N1 Hrvatska.
Prilikom kuvanja uvek treba paziti da su namirnice sveže, ali i da su dovoljno dobro termički obrađene. Tako napravljene namirnice zatim mogu da se odlože u frižider i ponovo jedu narednog dana za ručak, uz prethodno podgrevanje.
- Posle kuvanja jela, u roku od najviše dva sata je bitno pravilno skladištiti namirnicu/jelo, to jest odložiti je u frižider. Nakon toga, iste večeri ili drugog dana, sve namirnice smeju da se podgreju barem jednom, a najbitnije je da se zagreju barem do 75 stepeni, pre ponovnog konzumiranja, a ako je jelo "na kašiku" onda do 100 stepeni - rekla je nutricionistkinja Rimac.
Oko polovine muškaraca starijih od 50 godina i polovina žena starijih od 65 godina pogođeno je ovom pojavom
12.04.2023
VestiNajavljena je i pojačana inspekcijska kontrola
11.04.2023
SrbijaDodala je i kako većinu namirnica treba podgrevati dva do četiri minuta u mikrotalasnoj rerni na jakim postavkama ili nekoliko minuta na ringli ili u rerni. S druge strane, treba izbegavati podgrevanje hrane na pari ili u sporim kuvalima, jer može doći do razmnožavanja bakterija.
Foto: Unsplash.com
Hranu preko noći ne bi trebalo da ostavljamo na sobnoj temperaturi, pogotovo ne u letnjim mesecima, jer može da dođe do razvoja bakterija i toksina u hrani. Kako je rekla nutricionistkinja, bakterije se obično razvijaju na temperaturi od 5 do 60 stepeni.
- Važno je da se hrana brzo ohladi i stavi u frižider, najbolje u roku od dva sata nakon pripreme ili konzumiranja, kako bi se sprečio rast bakterija i trovanje hranom. Ako se hrana ostavi na sobnoj temperaturi preko noći, preporučuje se da se baci radi sigurnosti - objasnila je nutricionistkinja.
Isto tako, treba znati kako pravilno zamrznuti, ali i kako odmrznuti hranu. Kod zamrzavanja je važno to uraditi što pre. Nutricionistkinja je dodala da zamrznuta hrana može da traje od šest meseci do godinu dana, zavisno od vrste hrane i načinu pripreme. Na primer, pre zamrzavanja povrće treba prvo kratko kuvati na pari ili u vreloj vodi, a potom prosušiti ubrusom i onda spakovati u plastične kese za zamrzavanje ili u hermetički zatvorene posude.
Da li ste znali da je doručak jedna od najboljih prilika za unošenje potrebnih vitamina i minerala za održavanje zdravih kostiju?
09.04.2023
VestiAutomat se pojavio u novembru nakon što je lokalni restoran, otkrio priliku da ovo jelo upotrebi kao turističku atrakciju
06.04.2023
MozaikPravila postoje i kod odmrzavanja hrane. Tačnije, to bi bilo najbolje uraditi preko noći u frižideru, u hladnoj vodi ili na brzinu u mikotalasnoj pećnici, ali - nikako ne na sobnoj temperaturi.
- Ako odmrzavate u hladnoj vodi, hranu stavite u plastičnu kesu, pa u napunjenu činiju. Vodu treba menjati svakih 30 minuta kako bi se hrana odmrzavala ravnomerno - zaključila je nutricionistkinja.
Iako se veruje da crveno meso u ishrani negativno utiče na zdravlje srca, to nije istina
05.04.2023
VestiCilj je da se zaštitr poljoprivredno-prehrambeni proizvodni kompleks i gastronomsko nasleđe
29.03.2023
SvetKonzumacija rafinisanih ugljenih hidrata povezana je i sa povećanjem krvnog pritiska
28.03.2023
GurmanlookOva nezdrava hrana preoblikuje naš mozak kako bismo se stalno vraćali po još
24.03.2023
VestiAleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige, objasnio je gde leži izlaz iz krize u kojoj se naše društvo nalazi.
pre 14 sati
Kolumna
Ostavite komentar