Slobodno vreme > Mozaik

Nutricionistkinja objasnila: VEĆINA DOMAĆICA ovo radi, ali to je VELIKA GREŠKA

Evo kako pravilno treba zanrzavati i odmrzavati hranu

Autor: K1info/N1info.hr

14/04/2023 > 22:13

podeli vest:

Nutricionistkinja objasnila: VEĆINA DOMAĆICA ovo radi, ali to je VELIKA GREŠKA
Foto: Unsplash.com


Bespućima interneta kruže brojni mitovi vezani za hranu, a jedan od njih je da - spanać, krompir i pečurke ne smeju da se podgrevaju. Nutricionistkinja Anja Rimac ne slaže se sa tom tezom, ali zato skreće pažnju na više stvari, među kojima je odrmravanje namirnica, prenosi N1 Hrvatska.

Prilikom kuvanja uvek treba paziti da su namirnice sveže, ali i da su dovoljno dobro termički obrađene. Tako napravljene namirnice zatim mogu da se odlože u frižider i ponovo jedu narednog dana za ručak, uz prethodno podgrevanje.

- Posle kuvanja jela, u roku od najviše dva sata je bitno pravilno skladištiti namirnicu/jelo, to jest odložiti je u frižider. Nakon toga, iste večeri ili drugog dana, sve namirnice smeju da se podgreju barem jednom, a najbitnije je da se zagreju barem do 75 stepeni, pre ponovnog konzumiranja, a ako je jelo "na kašiku" onda do 100 stepeni - rekla je nutricionistkinja Rimac.

Dodala je i kako većinu namirnica treba podgrevati dva do četiri minuta u mikrotalasnoj rerni na jakim postavkama ili nekoliko minuta na ringli ili u rerni. S druge strane, treba izbegavati podgrevanje hrane na pari ili u sporim kuvalima, jer može doći do razmnožavanja bakterija.

Foto: Unsplash.com

 

Hranu preko noći ne bi trebalo da ostavljamo na sobnoj temperaturi, pogotovo ne u letnjim mesecima, jer može da dođe do razvoja bakterija i toksina u hrani. Kako je rekla nutricionistkinja, bakterije se obično razvijaju na temperaturi od 5 do 60 stepeni.

- Važno je da se hrana brzo ohladi i stavi u frižider, najbolje u roku od dva sata nakon pripreme ili konzumiranja, kako bi se sprečio rast bakterija i trovanje hranom. Ako se hrana ostavi na sobnoj temperaturi preko noći, preporučuje se da se baci radi sigurnosti - objasnila je nutricionistkinja.

Zamrzavanje i odmrzavanje hrane

Isto tako, treba znati kako pravilno zamrznuti, ali i kako odmrznuti hranu. Kod zamrzavanja je važno to uraditi što pre. Nutricionistkinja je dodala da zamrznuta hrana može da traje od šest meseci do godinu dana, zavisno od vrste hrane i načinu pripreme. Na primer, pre zamrzavanja povrće treba prvo kratko kuvati na pari ili u vreloj vodi, a potom prosušiti ubrusom i onda spakovati u plastične kese za zamrzavanje ili u hermetički zatvorene posude.

Pravila postoje i kod odmrzavanja hrane. Tačnije, to bi bilo najbolje uraditi preko noći u frižideru, u hladnoj vodi ili na brzinu u mikotalasnoj pećnici, ali - nikako ne na sobnoj temperaturi.

- Ako odmrzavate u hladnoj vodi, hranu stavite u plastičnu kesu, pa u napunjenu činiju. Vodu treba menjati svakih 30 minuta kako bi se hrana odmrzavala ravnomerno - zaključila je nutricionistkinja.

 

Ostavite komentar