Slobodno vreme > Mozaik

BEZ PANIKE u kuhinji. Za sve POSTOJI REŠENJE

Šta bismo mi bez saveta i trikova iskusnih domaćica?

Autor: K1 info/ zenasamja.me

17/05/2023 > 14:57

podeli vest:

BEZ PANIKE u kuhinji. Za sve POSTOJI REŠENJE
Foto: Freepik.com


Svima nam se ponekada dogodi da i pored najbolje volje i želje jednostavno pravljenje kolača ili peciva pođe po zlu.

Nema razloga za nerviranje, a ni koristi. Donosimo vam nekoliko trikova iskusnih domaćica koji će vam biti od koristi kada sledeći put poželite da vrištite od muke u kuhinji.  


- Kolače koji su se zalepili za pleh lako ćete izvaditi ako pleh na trenutak postavite iznad suda u kojem vri voda.

- Staro i tvrdo pecivo biće opet sveže ako ga stavite u suv zemljani sud koji zatim zagnjurite u vruću vodu. Pecivo izvadite kada se voda ohladi.

- Da kuglof izađe iz modle izvrnutu modlu položite na tanjir i prekrijte je vlažnom krpom. Ako kuglof ne ispadne, blago protresite modlu, zajedno sa tanjirom.

- Svež kolač ili hleb lakše ćete iseći zagrejanim nožem. Sto se tiče rolata i torti, oni se najbolje seku nožem koji se prethodno pokvasi vodom.

- Zagoreo vam je pasulj. Odmah ga preručite u drugi sud i prekrijte vlažnom krpom. Posle deset minuta promenite krpu, upiće najveći deo mirisa zagorelog.


- Ako ste se kojim slučajem nešto zamerili mesaru, pa vam je dao meso koje je tvrdo i žilavo, stavite u šerpu malo sode bikarbone, kako bi se brže raskuvalo i omekšalo.

- Bareni krompir nece dobiti tamnosivu boju ako se iz metalnog suda odmah po završenom kuvanju preruči u drugu posudu.

- Puding neće da zagori ako ga kuvate u posudi koju ste prethodno namazali maslacem. Protiv korice na vrući puding pospite tanki sloj šećera.

- Da se čorba u letnjem periodu ne bi brzo pokvarila, dok je još vrela dodajte u nju “na vrh noža” sode bikarbone.

- Ako vam je jelo zagorelo prilikom kuvanja otklopite sud i zaronite ga do polovine u hladnu vodu. Zagorelo jelo će se odvojiti od suda. Zatim jelo preručite u čist sud i nastavite sa kuvanjem.

 


 

 

Ostavite komentar