Slobodno vreme > Mozaik

NIJE SVEJEDNO: Evo kako da IZABERETE najbolju PAPRIKU za zimnicu?

Možete da imate savršen recept, ali ako je paprika loša - ništa od ajvara

Autor: K1 info/ ajvar.com

04/09/2023 > 10:10

podeli vest:

NIJE SVEJEDNO: Evo kako da IZABERETE najbolju PAPRIKU za zimnicu?
Foto: Aleksandra Ignjatović


Tačno je je da se ajvar ili pindžur mogu napraviti od manje-više bilo koje crvene paprike. Međutim, za vrhunsku zimnicu potrebna je i vrhunska paprika određenog kvaliteta i po mogućnosti uzgajana na prirodan način.

Poznato je da se najbolji ajvar priprema od starih, autohtonih balkanskih sorti paprika crvene boje, robusne i čvrste građe, mirisnih i mesnatih, sa samo dve ili ređe tri strane, dugoljastih i šiljatih na vrhu. 

Kada se stavi da se peče, ova paprika ne cvrči i ne pušta vodu. Ona se peče polako, tako da ispod kožice zadržava sve svoje sokove i ukuse. Pošto uglavnom ima samo dve ravne strane, lako se ravnomerno peče i još lakše ljušti.

I na kraju, evo nekoliko saveta iskusnih domaćica kako da izaberete prave paprike za vašu zimnicu:

- Paprika mora da bude potpuno zrela i neoštećena.

- Najvažnije je da paprika bude mesnata i suva. Kada se stavi na šporet ili roštilj, ovakva paprika ne cvrči i ne pušta tečnost, već se polako peče i zadržava sve sokove i ukuse.

- Birajte plosnate paprike koje se lako peku samo s dve strane, a samim time i lako ljušte.

- Ako ste u prilici, izaberite organski gajenu papriku starih sorti čiji su plodovi obično nešto manji, ali čvršći – takozvanu "ajvarku“.

Ostavite komentar