VAŽNO je znati kako da PRAVILNO pakujete namirnice u FRIŽIDER
Od toga gde rasporedite namirnice u frižideru zavisi koliko dugo ćete uspeti da sačuvate njihovu svežinu
25.10.2022
MozaikHranljive sastojke iz voća i povrća iskoristićete samo ukoliko se pridržavate ovih saveta
podeli vest:
To što ste sa pijace doneli korpu punu voća i povrća, spakovali sve u frižider zadovoljni što ćete tokom sedmice imati zdravu hranu, nije garancija da ćete se zdravo hraniti.
Hranljive sastojke iz voća i povrća maksimalno ćete da iskoristite samo ukoliko se pridržavate saveta na koje mnogi zaboravljaju.
Od toga gde rasporedite namirnice u frižideru zavisi koliko dugo ćete uspeti da sačuvate njihovu svežinu
25.10.2022
Mozaik1. Ako želite maksimalno da iskoristite vitamine B i C, nikada ne potapajte sveže povrće već ga samo isperite. Ispirajte ga u mešavini vode, limunovog soka i alkoholnog sirćeta kako bi uništili i do 98% pesticida u kori, a ujedno zadržali hranljive materije.
2. Salate pravite neposredno pre jela, a ne kada vam vremenski najviše odgovara. Narezano voće i povrće koje dugo stoji zbog procesa oksidacije gubi vitamine.
3. Za pravilno sečenje voća i povrća koristite oštar nož jer se količina vitamina A i C smanjuje kada se ove namirnice nagnječe.
4. Sveže voće i povrće treba pojesti u roku od dva, najviše 3 dana. U protivnom, bolje kupite zamrznuto. Primera radi, zamrznuta boranija sadrži više vitamina od sveže koja stoji u frižideru nedelju dana.
5. Spoljašnje, zeleno lišće salate koje je grubo i deluje suvlje, ima više kalcijuma, gvožđa i vitamina A nego ono unutrašnje lišće, bliže sredini.
Zamrzavanje voća i povrća odličan je način da uživate u ukusu omiljene hrane tokom cele godine
07.09.2023
MozaikPapirni ubrus može biti mnogo korisniji nego što mislite
03.07.2023
Mozaik6. Smrznuto povrće i bobičasto voće ne otapajte pre kuvanja.
7. Lišće kelja i brokolija ima veću vrednost vitamina A od pupoljka ili stabiljki.
8. Da biste očuvali što više hranljivih sastojaka, povrće kuvajte što kraće i u što manje vode, najbolje na pari.
9. Korisne materije iz krompira najbolje ćete iskoristiti ako krompir pečete u rerni ili kuvate sa ljuskom.
10. Uzdržite se od korišćenja sode bikarbone kada kuvate povrće jer ona uništava tiamin i vitamin C.
Zdrava ishrana zasniva se na voću i povrću. Iako to nije neka tajna, naučnici su napravili spisak namirnica koje poseduju posebnu moć
19.06.2023
VestiOvo mnogima omiljeno voće sa našeg podneblja ima jedno neobično i ne baš korisno svojstvo
12.04.2023
MozaikPovrće sadrži veliku količinu vlakana pa ga zbog lakšeg varenja treba kuvati, ali ne predugo
04.02.2023
MozaikKonzumiranje namirnica koje su kontaminirane loše utiče na zdravlje jer i niski nivoi pesticida u hrani štetno deluju na ljudski organizam
03.09.2022
Vesti
Ostavite komentar