Slobodno vreme > Mozaik

DA LI JE OVO NAJBRUTALNIJI ZAKON U EVROPI? ŽENI JE MESTO U KUĆI, da pere, pegla i kuva: Na Dan žena PROMENIĆE SE SVE!

Država će osigurati da majke ne moraju da se zaposle zbog ekonomske nužde, pri čemu bi zanemarile svoje dužnosti u kući

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

07/03/2024 > 13:05

podeli vest:

DA LI JE OVO NAJBRUTALNIJI ZAKON U EVROPI? ŽENI JE MESTO U KUĆI, da pere, pegla i kuva: Na Dan žena PROMENIĆE SE SVE!
Foto: K1info/Freepik


U Irskoj će se sutra, na Dan žena, održati referendum s ciljem brisanja stavke u ustavu koja govori da je "ženi mesto u kući". Vlada je, nakon više godina pritisaka, pristala održati dva referenduma: o spornim ženskim dužnostima i o proširenju ustavne definicije porodice s braka na dugotrajno partnerstvo odnosno vezu.

Člana 41.2 irskog ustava, koji datira iz 1937. godine, glasi: "Država prepoznaje kako domaćica pruža državi potporu bez koje se ne može postići opšte dobro. Država će, stoga, nastojati da osigura da majke ne moraju da se zaposle zbog ekonomske nužde, pri čemu bi zanemarile svoje dužnosti u kući". 

"To je seksistički i zastarelo"

Vlada kaže da je takva formulacija u ustavu seksistička i zastarela i da je treba ukloniti. Predlaže da se zameni sledećim tekstom: "Država prepoznaje da pružanje brige članovima porodice pruža potporu društvu bez koje ne može da se postigne opšte dobro, te će da nastoji da podupru takvu aktivnost". 

Nacionalno veće žena koje provodi kampanju za promenu ustava navodi kako "seksističkom, stereotipnom jeziku nema mesta u ustavu i da ono predstavlja vrieme kada su žene tretirane kao građani drugog reda".

 "Ni jedna žena ne bi trebala biti prisiljena da radi van kuće ako bi radije ostala kod kuće s decom"

Oni protiv promjene smatraju da ustav ne tvrdi da je ženi mjesto u kući, već nudi priznanje za kućanske poslove. "Ustav kaže da je posao koji žene obavljaju kod kuće fantastičan", rekla je advokatica Brenda Power, članica grupe "Lawyers For No" a prenosi Sky News. 

"Ni jedna žena ne bi trebala biti prisiljena da radi izvan kuće ako bi radije ostala kod kuće s djecom. Prošle je nedelje sprovedena anketa u kojoj je 70% žena koje trenutno rade van kuće reklo da bi ostalo doma ako bi imalo tu mogućnost", dodala je. 

 

Ostavite komentar