Slobodno vreme > Mozaik

Sanjate da postanete TAJNI AGENT? Nije lako, ali NIJE NEMOGUĆE - ovo je kompletan SPISAK KRITERIJUMA

Prema propozicijama FBI i CIA, pogodan kandidat za agenta mora imati diplomu srednje škole i mora proći kroz rigorozne bezbednosne provere

Autor: K1inf/Blic

26/09/2022 > 19:53

podeli vest:

Sanjate da postanete TAJNI AGENT? Nije lako, ali NIJE NEMOGUĆE - ovo je kompletan SPISAK KRITERIJUMA
Foto: Pexel.com


FBI i CIA imaju stalno raspisan konkurs za agente u kome objašnjavaju koje je sve uslove potrebno da ispunite da biste postali novi Džejms Bond koji je, istini za volju, čuveni izmišljeni britanski agent, ali je sinonim i uzor za pravog specijalca.

Prema propozicijama FBI i CIA, najpoznatijih američkih organizacija za specijalne operacije u zemlji i inostranstvu, pogodan kandidat za agenta mora imati minimum diplomu srednje škole i mora proći kroz rigorozne bezbednosne provere. Takođe, mora imati i odlične psihofizičke sposobnosti a zauzvrat mu se nudi "dinamičan i zanimljiv posao sa beneficijama" i platom koja na godišnjem nivou dostiže i šest cifara.

CIA posluje u zemlji i inostranstvu

Agent CIA ne može biti mlađi od 21 godine, mora posedovati diplomu minimum srednje škole bilo kog profila, mora posedovati vozačku dozvolu, mora imati barem šest godina iskustva u vojnoj ili policijskoj službi a prednost imaju kandidati koji su služili u specijalnim jedinicama. Takođe, agent CIA mora imati jake organizacione i taktičke veštine, mora biti spreman za prekovremeni rad kao i rad van zemlje budući da ovaj posao nudi mogućnost putovanja i angažovanja širom sveta.

Foto: Pexels.com

 

Za to CIA menadžment spreman je da na godišnjem nivou novim agentima obezbedi minimalnu platu između 61.947 i 116.788 dolara u zavisnosti od pozicije i težine poverenih zadataka.

FBI radi samo na domaćem terenu 

Za razliku od CIA, FBI "operiše" samo na domaćem terenu, odnosno u Americi i kandidati za agente ne mogu biti mlađi od 23 godine niti stariji od 36 godina i moraju proći mnogo rigorozniju bezbednosnu proveru od njihovih kolega koja može nekada da traje i po nekoliko meseci. FBI takođe od svojih kandidata zahteva diplomu minimum srednje škole bilo kog profila, vozačku dozvolu i barem dve godine radnog staža bez preciziranog radnog mesta. Takođe, od budućih agenata FBI izričito se zahteva da imaju odličnu psiho-fizičku kondiciju što se kod CIA valjda podrazumeva pa se ni ne navodi posebno, uz napomenu da moraju imati sposobnost da sačuvaju najstrožije čuvane informacije.

Foto: Shutterstock

 

Za kandidate koji ispunjavaju pomenute uslove, FBI je spreman da kao početnu platu ponudi između 78.000 i 153.000 dolara u zavisnosti od pozicije a te cifre rastu u skladu sa radnim stažom i napredovanjem u službi.

Možda mnogi čitaoci ispunjavaju pomenute uslove ali ne i onaj najvažniji, a to je da imaju američko državljanstvo koje jeste teška, ali ne i neprmostiva prepreka.

 

 

 

Ostavite komentar