Slobodno vreme > Mozaik

Kako da vam knjige što duže budu KAO NOVE? SAVETI ZLATA VREDNI SA RADIONICE "Vešte ruke knjige vežu“

Radionice "Vešte ruke knjige vežu" održavaju se u Srednjoj zanatskoj školi na Kanarevom brdu

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

21/08/2024 > 13:37

podeli vest:

Kako da vam knjige što duže budu KAO NOVE? SAVETI ZLATA VREDNI SA RADIONICE "Vešte ruke knjige vežu“
Foto: Sofija Damnjanović


U okviru radionica "Vešte ruke knjige vežu“ koje se održavaju u Srednjoj zanatskoj školi na Kanarevom brdu, jedna od tema bilo je i kako da knjige što duže budu kao nove.

Cilj ovog  projekta je afirmisati decu sa posebnim potrebama i decu romskog porekla koja se u okviru škole bave knjigovezačkim zanatom i pokazati kako kroz kreativne i obrazovne aktivnosti u oblasti knjigovezačkih veština mogu lakše do inkluzije.

Foto: Sofija Damnjanović

 

Jedan od bitnijih saveta jeste da knjige obavezno treba čistiti od prašine.

- Papir privlači prašinu, utiče na poroznost knjiga i daje im težak i neprijatan miris. Zato nemojte biti lenji, već obavezno čistite vaše knjige od prašine bar jednom u tri meseca. Svaku knjigu treba obrisati ili usisati prašinu sa svih strana. Prašinu nikako  ne skidamo vlažnom krpom, već suvom krpom, a postoje i specijalni proizvodi za čišćenje papira - rečeno je na radionici. 

Foto: Sofija Damnjanović

 

Kako je objašnjeno, često pravimo grešku jer pokušavamo da uklonimo prašinu sa knjiga tako što udaramo jednu knjigu o drugu:

- Nemojte to raditi jer ćete oštetiti povez i korice knjige.

Ukoliko se knjiga kupusa, na radionici je rečeno da se nikako ne savetuje lepljenje selotejp trakom, jer se lepak sa trake brzo osuši I knjiga opet bude raskupusana.

- Odnesite takvu knjigu u knjigoveznicu da je profesionalci prepovežu i da vam knjiga bude čista i sačuvana. Knjigovezački zanat je  stari zanat i obuhvata završni deo grafičke proizvodnje knjižnog bloka i korice koji se povezuje u gotov proizvod kao što su: knjige, sveske, časopisi i još mnogo toga. Knjigovesci ne povezuju samo nova izdanja knjiga, oni se bave i restauracijom starih knjiga sa kožnim povezom, vrednih knjiga, kutija za zaštitu vrednih knjiga - kažu iz Srednje zanatske škole. 

Knjigu možete sačuvati od ispadanja listova ako prilikom čitanja ne širite stranice više nego što treba, ako je držite uvek sa obe ruke i uspravno.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar