Slobodno vreme > Mozaik

VODIČ ZA MRSNU slavsku trpezu: Kako organizovati da sve bude BOGATO a JEFTINO?

Uz naše savete i preporuke dostojno obeležite svečani dan

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

23/10/2024 > 11:59

podeli vest:

VODIČ ZA MRSNU slavsku trpezu: Kako organizovati da sve bude BOGATO a JEFTINO?
Foto: Shutterstock


Priprema slave može delovati kao izazovan zadatak, naročito kada je potrebno pokriti sve, od predjela i glavnog jela do kolača i pića, a sve to u okviru prosečne mesečne plate.

Ipak, uz pažljivo planiranje i pametnu kupovinu, moguće je organizovati dostojanstvenu slavsku trpezu za 20-ak gostiju.

Predjela i supe – ekonomičan početak

Foto: Freepik.com

 

Predjela poput rolata sa ajvarom ili domaćeg sira su jednostavna, ukusna i povoljna opcija. Sarma je takođe neizostavna – za ovaj klasik biće vam potrebno oko 2 kg mesa, što može koštati između 1.600 i 1.800 dinara. Ne zaboravite supu, koja je uvek dobar početak i može se napraviti uz minimalne troškove.

Pečenje – glavna stavka trpeze

Ako se odlučite za praseće ili jagnjeće pečenje, cene živih prasadi variraju između 360 i 430 dinara po kilogramu. Ukoliko sami pečete, to je najpovoljnija varijanta. Ali, ako kupujete gotovo pečenje, cena za kilogram iznosi oko 2.000 dinara, a za 20 ljudi biće potrebno oko šest kilograma mesa, što iznosi između 12.000 i 15.600 dinara.

Salate – jednostavno i ukusno

Najčešće se za slavsku trpezu pripremaju ruska ili mimoza salata. Trošak za rusku salatu je oko 1.000 dinara za 1,5 kg, što će biti dovoljno za manji broj gostiju. Dodajte i sezonsku turšiju ili kupus za raznovrsnost.

Foto: Freepik.com

 

Kolači – domaći ili kupovni?

Kupovni sitni kolači koštaju oko 2.300 dinara po kilogramu. Za 20-ak gostiju potrebno je najmanje dva kilograma, što znači dodatni trošak od 4.000 dinara. Alternativa su domaći kolači, ali imajte na umu da cena sastojaka poput oraha i čokolade može biti visoka.

Piće – balansirajte ponudu

Od vina je najpristupačnije „Ždrepčeva krv“, koja košta između 300 i 400 dinara. Pored toga, uzmite pivo i gazirane sokove – na primer, litar i po gazirane vode iznosi oko 60 dinara, a za Koka-Kolu oko 170 dinara po dvolitarki. Planirajte oko 2.000 dinara najmanje za piće, u zavisnosti od broja gostiju i njihovih preferencija.

Namirnice i cene (oktobar 2024):

NAPOMENA: Cene su okvirne i mogu varirati od supermarketa do supermarketa. Ali, bitno je da znate kako se kreću cene pojedinih namirnica i potrebština.

Meso:

Svinjsko pečenje na ražnju: 3.000 RSD/kg 
Juneće meso: 1.400 – 1.800 RSD/kg
Mleveno meso za sarme: 900 –1.200 RSD/kg
Pileće meso: 500 – 700 RSD/kg

Povrće i prilozi:

Kiseli kupus: 400–600 RSD/kg
Krompir: 100–150 RSD/kg
Hleb (veći somun ili vekna): 80–120 RSD
Ajvar (tegla): 400–600 RSD

Piće:

Sokovi (2 l): ~200–300 RSD
Vino (flaširano domaće): 800 – 1.200 RSD
Rakija (litra domaće): 1.000 – 1.500 RSD

Kolači:

Kupovni sitni kolači: 1.000 – 2.300 RSD/kg
Domaće kore za torte: 300 – 500 RSD/komplet.

Slavski kolač: od 700 dinara.

Slavska sveća: 219 dinara.

Salvete: od 99 dinara.

Pšenica za kuvanje: 116 dinara.

Dolazak sveštenog lica za osveštavanje: u zavisnosti od parohije do parohije, cene se kreću drugačije, ali računajte da će vas to koštati najmanje 2.000 dinara.

Zaključak: Pametno planiranje štedi novac

Priprema slavske trpeze zahteva dobru organizaciju. Iako se može činiti skupom, uz pažljiv izbor namirnica, pravljenje domaćih jela i kombinovanje pića, moguće je da slavlje bude uspešno, a budžet očuvan. Pronađite akcije u lokalnim marketima i pokušajte da deo namirnica nabavite unapred ili na pijaci, jer ćete tako dodatno uštedeti.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar