Slobodno vreme > Mozaik

Saveti za brzo čišćenje i zagrevanje AUTA: Izborite se sa jutarnjim mrazom

Stižu nam sve hladnija jutra i valjalo bi da znate ove savete

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

23/10/2024 > 19:35

podeli vest:

Saveti za brzo čišćenje i zagrevanje AUTA: Izborite se sa jutarnjim mrazom
Foto: Pixabay.com


Kraj oktobra sa sobom donosi hladna jutra i tanke slojeve mraza na šoferšajbni, a sa time i prve jutarnje „borbe” vozača.

Ako želite da izbegnete nepotrebni stres, kašnjenje na posao ili zamagljene prozore dok vozite, evo nekoliko korisnih (i malo šaljivih) saveta kako da se pripremite za zimu.

Foto: Shutterstock

 

Skidanje mraza: Ne grebite noktom – pametnije je!

Držite strugalicu za led u kolima ili, ako želite elegantnije rešenje, investirajte u sprej za odmrzavanje. Sprej rastopi led u sekundi – dovoljno je da ga nanesete i gledate kako led nestaje. Ako ste fan „uradi sam“ rešenja, pomešajte alkohol i vodu u sprej boci (u odnosu 2:1) – provereno radi!

Saveti za profesionalce: Nikad ne koristite toplu vodu jer može doći do pucanja stakla zbog nagle promene temperature.

Brzo zagrevanje auta: „Idem, ali hladim”

Mnogi vozači upale auto i sede unutra čekajući da se kabina zagreje. Istina je da motor brže dostiže radnu temperaturu kada se vozilo kreće. Zato, čim očistite stakla, krenite lagano. Postavite ventilator da duva ka staklima i uključite opciju za odmagljivanje. Ipak, ne očekujte da će auto biti tropska oaza posle 500 metara – realno je da će se zagrejati tek nakon 5-10 minuta vožnje.

Pro tip: Ako vam se prozori stalno magle, ostavite mali peškir ili krpu unutra i povremeno pređite preko stakala. Pomaže i kesica pirinča ili silikonskih kuglica koja skuplja vlagu!

Foto: Shutterstock

 

Akumulator: „Hej, upali već jednom!“

Kad su temperature niske, akumulator je na ozbiljnom testu. Ako primetite da auto teško pali, to može biti znak da akumulator gubi kapacitet. Razmislite o proveri u servisu pre nego što vas ostavi na cedilu. Držite kablove za startovanje u gepeku – nikad ne znate kad će zatrebati vama ili nekom drugom.

Bonus savet: Isključite sve nepotrebne potrošače (radio, klima, grejače) pre nego što pokrenete motor, kako bi akumulator imao što manje opterećenja.

Šta još treba proveriti pre zime?

Gume: Kad temperatura padne ispod 7°C, zimske gume su obavezne jer pružaju bolju kontrolu i sigurnost.
Brisači i tečnost za stakla: Pređite na zimsku tečnost koja se ne ledi. Nema ništa gore od zaleđene tečnosti na šoferšajbni kad vam najviše treba.
Grejanje i ventilacija: Proverite da sve funkcioniše kako treba. Ako vam ventilator „kašljuca”, možda je vreme za mali servis.

Foto: Pixabay.com

 

Kako se ponašati dok čekate da se auto zagreje?

Ako ste „jutarnji mrzovoljko“, ovo je prilika da popijete prvi gutljaj kafe iz termos šolje ili odradite mentalni spisak obaveza za taj dan. A ko zna – možda vas u ovom ritualu zimske vožnje iznenadi neki lep trenutak, poput pesme na radiju koja vas podseti da i najhladniji dani mogu imati svojih čari.

Zaključak:
Mraz može biti neprijatan, ali uz dobru pripremu, ništa ne može da vas iznenadi. Spremite strugalicu, proverite akumulator i zimske gume na vreme, pa ćete zimu dočekati spremni i bez stresa. Jer, kao što kažu – nema lošeg vremena, samo loše pripremljenih vozača!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar