Slobodno vreme > Mozaik

ŠTA URADITI SA SLAVSKOM POGAČOM I ŽITOM? Ako je nešto od hrane preostalo, nikako ne bacajte!

Ovi tradicionalni elementi ne bi trebalo da se bacaju

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

09/11/2024 > 09:17

podeli vest:

ŠTA URADITI SA SLAVSKOM POGAČOM I ŽITOM? Ako je nešto od hrane preostalo, nikako ne bacajte!
Foto: Shutterstock


Posle slavskog dana, mnogi od nas se susretnu s pitanjem kako iskoristiti preostalu hranu. Većinu jela možemo sačuvati u frižideru ili zamrznuti za kasniju upotrebu, ali slavski specijaliteti poput žita i pogače zahtevaju poseban tretman.

Za ostala jela, poput pečenja, sarme ili čorbe, ne treba brinuti – jednostavno ih spakujte u posude i zamrznite, pa će vas čekati sveži za naredne obroke.

Foto: Shutterstock

 

Meze se, međutim, teško održava u zamrzivaču zbog gubitka svežine, pa je preporuka da ga podelite s porodicom i prijateljima dok je još uvek ukusno.

Što se tiče slavskog žita i pogače, ovi tradicionalni elementi ne bi trebalo da se bacaju.

Pogaču koja vam ostane možete iskoristiti za pripremu drugih jela. Na primer, podgrejte je u rerni i poslužite uz začine, napravite poparu ili prženice, ili je, ukoliko vam ništa od toga ne odgovara, podelite sa životinjama u domaćinstvu.

Foto: Youtube PrintScreen/ Aurora Recepti

 

Žito je malo lakše za skladištenje – ono može stajati u frižideru do sedam dana, tokom kojih ga možete pripremiti na različite načine. Jedan jednostavan i sladak način da ga iskoristite je da ga poslužite sa šlagom. Umutite kesicu šlaga sa kiselom vodom, nanesite preko žita i imate brz i ukusan desert.

Foto: Shutterstock

 

A kada je u pitanju sveća koja se pali na slavi, njeno korišćenje ima posebnu simboliku. Ako sveća nije izgorela do kraja, možete je ugasiti vinom i postaviti ispod ikone. Ona će vas čekati za sledeće porodične praznike ili će biti spremna kada sveštenik sledeći put poseti dom. Poželjno je da sveća izgori do sledeće slave, ali ako ne, najbolje je poneti je u crkvu na dan slave i tamo je zapaliti pre liturgije.

Ovi saveti ne samo da olakšavaju čuvanje hrane, već i poštuju običaje i tradiciju, održavajući duh slave u domu. Tako ćete hranu i sveću sačuvati na pravi način i podeliti svečarski duh s onima koji su vam najbliži.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar