Slobodno vreme > Mozaik

K1 VODIČ ZA POSNU SLAVU: Namirnice i cene za domaćinsku trpezu!

Sve što vam je potrebno je na spisku, zato se pripremite na vreme za dolazeću slavu

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

05/11/2024 > 12:13

podeli vest:

K1 VODIČ ZA POSNU SLAVU: Namirnice i cene za domaćinsku trpezu!
Foto: Freepik.com


U petak, 8. novembra u Srbiji se proslavlja velika slava Mitrovdan, proslavlja se posno, a mi smo tu da vam pomognemo da na vreme pripremite sve što vam je potrebno i naravno, uz pomoć našeg K1info vodičanadamo se da ćete sve obaveze obaviti bez stresa. 

Foto: Shutterstock

 

Priprema posne slave podrazumeva raznovrsna jela, pića i dekoraciju koja ispunjava običaje i goste dočekuje toplinom domaćinske atmosfere. Evo detaljnog vodiča kako da organizujete posnu slavu uz pregled trenutnih cena namirnica i potrebnih artikala.

Predjela

Ajvar, pečene paprike, šarena salata, praziluk – Predjela su ključna za dobar početak slavskog stola. Cene ajvara po tegli iznose oko 400 - 800 RSD, dok je cena pečenih paprika po kilogramu oko 300 - 500 RSD. Praziluk je u proseku 150 RSD po kilogramu, a za šarenu salatu možete računati 300 - 500 RSD po tegli, u zavisnosti od vrste.

Hleb i posne pite – Posni hleb i pite, kao što su krompiruša i zeljevača, dodaju raznolikost. Cena vekne posnog hleba je oko 80-120 RSD, dok posne pite u pekarama ili marketima koštaju oko 300-500 RSD po komadu.

Čorba

Foto: Freepik.com

 

Posna riblja čorba – Pripremite bogatu čorbu koristeći povrće (šargarepu, luk, celer) i ribu. Cene ribe su u nastavku teksta. Za pripremu čorbe izmešu ostalog biće vam potrebna aleva paprika, vegeta, biber, so.

Aleva paprika 100 g - 294 dinara,

Vegeta 400 g - 412 dinara,

Kesica bibera, mleveni, crni 5 g - 59 dinara,

So 1 kg - 72 dinara,

Celer - 119 dinara po kilogramu.

Riba kao glavno jelo

 

Za posnu slavu, izbor ribe varira prema ukusu i budžetu. Neke od opcija su:

Pastrmka – Pastrmka je blago povoljnija, sa cenom od 700 - 1.000 RSD po kilogramu.
Šaran – Tradicionalna riba za posnu slavu, cena šarana je 650 - 1.500 RSD po kilogramu.
Oslić – Kao ekonomičnija opcija, oslić košta između 600 - 1.200 RSD po kilogramu.

Ribu možete peći u rerni ili pržiti, a savet je da koristite maslinovo ulje ili kvalitetno suncokretovo ulje, čija cena iznosi 250 - 300 RSD za litar.

Cena kupovne, pečene ribe

Dimnljeni filet pastrmke 300 g  - 1.300 RSD.

Dimljeni šaran 300 g - 1.500 RSD.

Dimljeni losos 300 g - 1.400 RSD.

Pastrmka 300 g - 900 RSD.

Smuđ 400 g - 1.600 RSD. 

Šaran 300 g - 1.400 RSD.

Salate i prilozi

Ruska salata – Za pripremu posne ruske salate koristi se majonez na bazi soje. Ukupni trošak za ovu salatu je oko 600 - 800 RSD za veći tanjir.
Prebranac pasulj i sarma od kiselog kupusa – Pasulj gradištanac košta oko 319 dinara po kilogramu, dok za pripremu sarmi, koja uključuje pirinač, šargarepu i luk, cene su sledeće:

Kiseli kupus upakovan - 299 dinara list, 219 dinara glavica.

Pirinač - 139 dinara,

Šargarepa - 79 dinara po kilogramu,

Luk - 59 dinara po kilogramu.

Posni kolači i slavski Kolač

Foto: Youtube PrintScreen

 

Posni kolači – Cena posnih kolača po kilogramu je od 600,1.500 dinara pa naviše. Možete birati između vanilica, štanglica i kokos kuglica, a ukoliko ih pravite sami, najviše vam trebaju orasi (oko 1.100 RSD/kg), šećer (150 RSD/kg), i brašno (80 RSD/kg).

Slavski kolač – Cena posnog slavskog kolača u pekarama ili kod poslastičara je između 1.200 - 1.500 RSD. Ako ga pripremate sami, brašno, kvasac i voda su osnovni sastojci, dok je simbolika i umetnost ukrašavanja ono što mu daje posebnost.

Foto: Shutterstock

 

Piće i ostali artikli

Piće – Poslužite domaće vino, rakiju ili sokove. Cena flaše vina kreće se od 500 - 1.500 RSD, dok je sok oko 150 RSD po litru.

Dekoracija stola – Salvete su u proseku oko 150 - 250 RSD po pakovanju, dok su sveće za slavski sto oko 200 - 400 RSD po komadu, u zavisnosti od veličine i stila.

Ovaj vodič ima za cilj da olakša planiranje posne slave, imajući u vidu i tradiciju i trenutno stanje cena, kako biste se bolje organizovali i sa stilom dočekali vaše goste.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Ostavite komentar