Zdravlje

ČUVANJE POSUĐA U RERNI: Skoro svi ih tu držimo, a evo koliko je to zapravo štetno po zdravlje

U Srbiji česta je praksa čuvanja posuđa u pećnici

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

06/11/2024 > 07:56

podeli vest:

ČUVANJE POSUĐA U RERNI: Skoro svi ih tu držimo, a evo koliko je to zapravo štetno po zdravlje
Foto: Shutterstock


Kada otovorimo rernu, samo što krokodil ne izađe...

Kod nas barem u Srbiji česta je praksa to čuvanje posuđa u pećnici, tu držimo tiganje, plehove, lonce...Ali, ova navika može dovesti do ozbiljnih problema, ne samo po vašu opremu već i po vaše zdravlje.

Foto: Freepik.com

 

Pećnica nije predviđena kao prostor za čuvanje posuđa, a unutrašnjost može pretrpeti oštećenja zbog nagomilanih lonaca, limova za pečenje i drugih posuda. Materijali kojima je posuđe obloženo, kao i sama pećnica, skloni su habanju i grebanju prilikom pretrpanosti, što može uticati na ravnomerno zagrevanje hrane.

Foto: Freepik.com

 

Koji su zdravstveni rizici?

Oštećenja unutar pećnice, kao i grebanje premaza na posuđu, mogu rezultirati oslobađanjem sitnih čestica tokom pečenja, što potencijalno kontaminira hranu. Mnogi vatrostalni lonci i limovi za pečenje obloženi su materijalima koji, kada se oštete, oslobađaju toksične čestice u hranu, čime se povećava rizik za zdravlje.

Uz to, ostavljanje metalnog posuđa poput noževa, viljušaka ili hvataljki unutar rerne može dovesti do dodatnih opasnosti – možete lako zaboraviti da je unutra i uključiti pećnicu, što može dovesti do ozbiljnih oštećenja i rizika od požara.

Kako biste izbegli sve ove rizike, najbolje je koristiti pećnicu samo za pečenje, a posuđe čuvati na predviđenim mestima.

Da li i vi čuvate posuđe u rerni?

Pišite nam u komentarima!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar