Slobodno vreme > Mozaik

ŠTA URADITI S HRANOM KOJA OSTANE NAKON NIKOLJDANA Saveti za čuvanje, zamrzavanje i ponovno korišćenje specijaliteta

Slavska trpeza je uvek bogata, ali uz pravilno čuvanje i zamrzavanje, možete uživati u specijalitetima i danima nakon slave

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

20/12/2024 > 08:28

podeli vest:

ŠTA URADITI S HRANOM KOJA OSTANE NAKON NIKOLJDANA Saveti za čuvanje, zamrzavanje i ponovno korišćenje specijaliteta
Foto: Shutterstock


Nakon Svetog Nikole, jedne od najčešće proslavljanih slava u Srbiji, domaćini se često suočavaju s pitanjem – šta uraditi s hranom koja je ostala? Od riblje čorbe i pasulja, preko ribe i sarme, svako jelo ima svoj način čuvanja i ponovnog korišćenja. Da biste sačuvali svežinu i kvalitet hrane, važno je znati šta možete zamrznuti, a šta je bolje potrošiti u narednim danima.

Shutterstock

Riblja čorba

Riblja čorba je delikates koji se brzo kvari, pa je važno pravilno je uskladištiti.

Da li se može zamrznuti?
Da, riblju čorbu možete zamrznuti, ali je preporuka da to učinite što pre, idealno odmah nakon slavske večere.

Kako zamrznuti?

Ohladite čorbu na sobnoj temperaturi (ne duže od dva sata).
Sipajte je u hermetičke posude ili kesice za zamrzavanje.
Označite datum zamrzavanja – čorba može stajati u zamrzivaču do tri meseca.

Kako koristiti nakon zamrzavanja?
Odmrznite je u frižideru, a zatim je zagrejte do ključanja pre konzumacije.

Riba

Freepik.com

Riba je specifična namirnica koja zahteva pažljivo čuvanje.

Da li se može zamrznuti?
Pržena ili pečena riba nije idealna za zamrzavanje, jer gubi teksturu i ukus. Međutim, sveža ili marinirana riba može se zamrznuti bez problema.

Kako čuvati pripremljenu ribu?
Držite je u frižideru, dobro zatvorenu, i potrošite u roku od dva dana. Ako želite da osvežite prženu ribu, podgrejte je u rerni na 180°C kako bi ponovo bila hrskava.

Pasulj

Shutterstock

Pasulj je jedno od jela koje se dobro podnosi zamrzavanje.

Da li se može zamrznuti?
Da, pasulj se može zamrznuti, ali je važno da ga čuvate u manjim porcijama.

Kako zamrznuti?

Ostavite pasulj da se ohladi.
Sipajte ga u plastične posude ili kesice za zamrzavanje, vodeći računa da ostavite malo prostora jer pasulj može da se širi prilikom zamrzavanja.
Rok trajanja u zamrzivaču je do tri meseca.

Kako koristiti nakon zamrzavanja?
Odmrznite ga u frižideru i zagrejte na šporetu. Po potrebi dodajte malo vode kako bi se osvežila tekstura.

Sarma

Privatna arhiva

Sarma je jelo koje se savršeno zamrzava i zadržava svoj ukus čak i nakon nekoliko nedelja.

Da li se može zamrznuti?
Da, sarma se može zamrznuti, bilo da je kuvana ili pripremljena za kuvanje.

Kako zamrznuti?

Kuvanu sarmu ostavite da se potpuno ohladi.
Pakujte je u hermetičke posude ili kesice za zamrzavanje zajedno s malo tečnosti u kojoj se kuvala.
Rok trajanja u zamrzivaču je do tri meseca.

Kako koristiti nakon zamrzavanja?
Kuvanu sarmu možete podgrejati direktno na šporetu, dok smrznutu, nekuvanu sarmu kuvajte na uobičajen način.

Dodatni saveti za zamrzavanje i čuvanje hrane:

Koristite kvalitetne posude ili kesice: Hrana treba da bude dobro zatvorena kako bi se izbegla pojava leda i gubitak ukusa.
Ne zamrzavajte više puta: Hrana koja je jednom odmrznuta ne bi trebalo ponovo da ide u zamrzivač.
Rok trajanja: Iako zamrzavanje produžava rok trajanja, trudite se da hranu iskoristite u roku od dva do tri meseca.
Zapišite datume: Označite datum zamrzavanja kako biste znali do kada je hrana sigurna za konzumaciju.

Zaključak

Slavska trpeza je uvek bogata, ali uz pravilno čuvanje i zamrzavanje, možete uživati u specijalitetima i danima nakon slave. Riblju čorbu, pasulj i sarmu zamrznite u porcijama, dok ribu i jela koja ne podnose zamrzavanje potrošite u najkraćem roku.

Pravilno skladištenje hrane nije samo praktično, već pomaže i da se smanji bacanje hrane, što je važno i iz ekonomskih i ekoloških razloga. Neka vaša slavska trpeza traje duže, uz dobar plan i malo truda!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar