Slobodno vreme > Mozaik

UN CAFFÈ, per favore... Kako se pravilno pije ESPRESSO – 10 pravila za POČETNIKE

Ne, nije svejedno kako se pije espresso i zato pažljivo pročitajte ova pravila

Autor: K1 info/ premiumsrbija.rs

02/11/2022 > 11:36

podeli vest:

UN CAFFÈ, per favore... Kako se pravilno pije ESPRESSO – 10 pravila za POČETNIKE
Foto: Shutterstock


Nekome je espresso kafa samo usputni napitak koji naručuje u restoranu kada ne zna šta bi drugo, dok drugi smatraju da je ova kafa mnogo više od toga – umetnost u šoljici.

Gde je umetnost, tu je i majsror. Samo, mnogo toga je potrebno da znate da biste bili majstor u ispijanju espressa.

U nastavku možete da pročitate 10 osnovnih pravila kako se pije espresso kafa.

1. Izabrati pravu kafu

To je pravilo broj jedan, da bi krajnji reultat bio odličan. Dakle, izaberite pravu kafu. Samo pečenje odabranih zrna kafe upravo je ono što razlikuje espreso od američke kafe. Espresso se pravi u aparatu pod pritiskom od 9 bara, koristi se tačno 7 g pečene i samlevene kafe, dok se američka kafa pravi uz pomoć filtera.

2. Čuvati dobro kafu (jer je ukus ključan)

Kako god i kakvu god kafu da pijete, dobar ukus je ključan. A da bi kafa imala dobar ukus, neophodno je da se dobro čuva: na suvom mestu, na sobnoj temperaturi i u zatvorenoj (staklenoj, metalnoj, keramičkoj) posudi. U suprotnom, njen ukus može biti ustajao, koliko god je dobro pripremili i veoma brzo može postati neupotrebljiva.

3. Espresso se priprema ekspresno

I da, ima veze espresso sa “ekspresom”, kako neki ljudi kažu kada naručuju ovu kafu, jer espresso zapravo znači ekspresno, na brzinu. E, upravo tako se ova kafa i priprema. Espresso predstavlja kafu pripremljenu za konzumenta u trenutku naručivanja, odnosno od trenutka naručivanja ne sme da prođe više od 25 sekundi. Isto tako – ekspresno, bi trebalo i da se pije.

Foto: Pixabay.com

 
4. Espresso se pije ekspresno

Kao što se brzo priprema, tako se brzo i pije, jer je to način da se što bolje oseti poseban ukus espressa. Kažu da ga treba popiti u gutljaju, najviše u dva, jer ćete upravo tada i tako osetiti najbolji ukus kafe. Pa ako ste u društvu, onda verovatno nije momenat da naručite baš (samo) espresso. Za ćaskanje će Vam biti potrebno neko “dugačko” piće. Ili druga kafa.

5. Pena je važan deo kafe

Nikada nemojte da pijete espresso koji nema taj kremasti deo na vrhu šolje, jer upravo pena čuva i uokviruje sve ukuse kafe. Međutim, brzo nestaje, tako da, ako ga kafa koju dobijete nema, postoje samo dva objašnjenja za to: ili kafa nije napravljena u tom trenutku, već ranije, ili nema kofeina. Razlog više da kafu naručite za šankom . Tada su veće šanse da dobijete najbolju.

6. Naručuje se za šankom

Epresso se u Italiji naručuje za šankom i pije stojeći, pa ćete retko videti nekog Italijana da sedne za sto i čeka šoljicu svog omiljenog napitka. To je čak i neuobičajeno, što s druge strane, ljudima koji domaću, crnu, tursku kafu nekada gustiraju satima, nikada neće biti jasno. Ali, tako je.

Foto: Pixabay.com

 
7. Šanker je važan deo priče

Kada se naručuje kafa za šankom, običaj je i da se proćaska sa onim ko je pravi. Ovakav gest može ulepšati početak i vašeg i njegovog dana. Pa čak i ako je velika gužva, možete reći makar reč-dve više od uobičajenog: “Hvala”.

8. Pazite na vreme

Espresso možete da pijete u bilo koje doba dana, ali oprezno sa kapućinom. U Italiji nije poželjno naručiti ga posle 11:00 časova pre podne, a pogotovo ne posle jela, jer se kafe sa mlekom piju isključivo ujutru, uz prvi obrok. Ako ga naručite posle ručka ili večere, ostavićete utisak da niste dovoljno jeli. A opet, ako tada naručite espresso, biće to savršeno zaokružen obrok.

9. Bez mleka, molim

Čak i ako više volite da popijete “produženi s mlekom”, nemojte to da radite posle doručka, odnosno posle 11:00 časova. Makar ne, ako ste u Italiji. Sa mlekom espresso postaje makijato, a on se u ovoj zemlji savršene kafe pije samo ujutru, uz doručak. Nikako posle toga.

10. Espresso je način života

U Italiji espresso nije samo neka specijalna prilika u kojoj treba uživati, espresso je u ovoj zemlji način života. Započeti dan espressom nešto je o čemu se ne razmišlja ukoliko želite savršeno da započnete dan. A savršeni dan u Italiji počinje upravo tako za šankom, uz dva gutljaja predivnog epressa. Za to uvek možemo naći vremena, zar ne?!

 

 

Ostavite komentar