KAKO DA BOŽIĆNA ZVEZDA PREŽIVI DO SLEDEĆE GODINE? Saveti za negu najlepše praznične biljke
Uz nekoliko praktičnih saveta, možete je očuvati zdravom i ponovo uživati u njenoj lepoti naredne godine
09.01.2025
MozaikEvo nekoliko saveta kako da pravilno skladištite hranu nakon prazničnog uživanja
podeli vest:
Praznici su iza nas, ali često ostane obilje hrane koju treba čuvati za naredne dane. Sarme, pečenje, salate i ostala bogata praznična jela neizostavni su deo naših trpeza, ali koliko dugo možemo da ih držimo u frižideru a da ostanu sveža i bezbedna za konzumaciju? Evo nekoliko saveta kako da pravilno skladištite hranu nakon prazničnog uživanja.
Sarma u glavnoj ulozi
Sarma, kraljica praznične trpeze, može se bez problema čuvati u frižideru do 3 dana. Važno je da je čuvate u hermetički zatvorenoj posudi i da se ne ostavlja na sobnoj temperaturi duže od dva sata nakon obroka. Ako želite da je sačuvate duže, najbolje je da je zamrznete – tako će zadržati svoj ukus i kvalitet do mesec dana.
Uz nekoliko praktičnih saveta, možete je očuvati zdravom i ponovo uživati u njenoj lepoti naredne godine
09.01.2025
MozaikOva pica se razlikuje po osnovi, jer umesto klasičnog testa koristi tortilju ili integralni hleb
09.01.2025
GurmanlookPečenje i meso
Pečeno meso može se čuvati u frižideru do 4 dana, ali je važno da ga nakon pripreme odmah prebacite u odgovarajuću posudu i zatvorite poklopcem. Pri zamrzavanju, meso može trajati do 2 meseca, ali ga je najbolje koristiti što pre kako bi zadržalo sočnost i aromu.
Salate sa majonezom
Ruska i francuska salata spadaju u one koje zahtevaju poseban oprez. Salate koje sadrže majonez ili kiselu pavlaku treba konzumirati najviše 2 dana nakon pripreme, i to samo ako su čuvane na temperaturi između 2 i 4 stepena. Predugo stajanje može uzrokovati razvoj bakterija.
Supe i čorbe
Supe i čorbe su jednostavne za skladištenje i mogu se držati u frižideru do 3 dana. Za duže čuvanje, možete ih zamrznuti, ali obavezno ih pre toga ostavite da se potpuno ohlade.
Kolači i peciva
Većina kolača i peciva može se čuvati u frižideru do 5 dana, pod uslovom da su pravilno upakovani. Suvi kolači, poput vanilica, traju duže, dok kremasti kolači treba da se pojedu u roku od 2 do 3 dana.
Pravila čuvanja hrane
Brzo skladištenje: Hranu odmah nakon obroka prebacite u frižider ili zamrzivač.
Pravilna temperatura: Frižider treba da bude podešen na temperaturu između 1 i 4 stepena, dok zamrzivač treba da bude na -18 stepeni.
Označite datum: Kada zamrzavate hranu, obavezno napišite datum kako biste znali koliko dugo može da stoji.
Pravilno skladištenje praznične hrane ključno je za očuvanje njenog ukusa i bezbednosti. Uz ove savete, možete uživati u sarmama, pečenju i salatama i nakon praznika, a da pri tom izbegnete nepotrebne bacanje hrane.
Uz malo pažnje, praznični ukusi mogu trajati još nekoliko dana!
BONUS VIDEO:
Prave se od samo četiri sastojka a rezultat su premekane lepinje
09.01.2025
GurmanlookTradicija nalaže da se domaćinu ponese prigodan poklon
09.01.2025
MozaikStručnjaci upozoravaju da njihova preterana upotreba u kuhinji može nositi skrivene rizike
08.01.2025
MozaikTesto za bosansku pitu je jednostavno za pripremu, ali zahteva pažnju i strpljenje
08.01.2025
GurmanlookNa današnji dan rođen je Milutin Milanković, naučnik koji je predvideo klimatske promene i pre nego što je postojala reč za to!
28.05.2025
Sudbine
Ostavite komentar