KAKO DA BOŽIĆNA ZVEZDA PREŽIVI DO SLEDEĆE GODINE? Saveti za negu najlepše praznične biljke
Uz nekoliko praktičnih saveta, možete je očuvati zdravom i ponovo uživati u njenoj lepoti naredne godine
pre 12 sati
MozaikEvo nekoliko saveta kako da pravilno skladištite hranu nakon prazničnog uživanja
podeli vest:
Praznici su iza nas, ali često ostane obilje hrane koju treba čuvati za naredne dane. Sarme, pečenje, salate i ostala bogata praznična jela neizostavni su deo naših trpeza, ali koliko dugo možemo da ih držimo u frižideru a da ostanu sveža i bezbedna za konzumaciju? Evo nekoliko saveta kako da pravilno skladištite hranu nakon prazničnog uživanja.
Sarma u glavnoj ulozi
Sarma, kraljica praznične trpeze, može se bez problema čuvati u frižideru do 3 dana. Važno je da je čuvate u hermetički zatvorenoj posudi i da se ne ostavlja na sobnoj temperaturi duže od dva sata nakon obroka. Ako želite da je sačuvate duže, najbolje je da je zamrznete – tako će zadržati svoj ukus i kvalitet do mesec dana.
Uz nekoliko praktičnih saveta, možete je očuvati zdravom i ponovo uživati u njenoj lepoti naredne godine
pre 12 sati
MozaikOva pica se razlikuje po osnovi, jer umesto klasičnog testa koristi tortilju ili integralni hleb
pre 13 sati
GurmanlookPečenje i meso
Pečeno meso može se čuvati u frižideru do 4 dana, ali je važno da ga nakon pripreme odmah prebacite u odgovarajuću posudu i zatvorite poklopcem. Pri zamrzavanju, meso može trajati do 2 meseca, ali ga je najbolje koristiti što pre kako bi zadržalo sočnost i aromu.
Salate sa majonezom
Ruska i francuska salata spadaju u one koje zahtevaju poseban oprez. Salate koje sadrže majonez ili kiselu pavlaku treba konzumirati najviše 2 dana nakon pripreme, i to samo ako su čuvane na temperaturi između 2 i 4 stepena. Predugo stajanje može uzrokovati razvoj bakterija.
Supe i čorbe
Supe i čorbe su jednostavne za skladištenje i mogu se držati u frižideru do 3 dana. Za duže čuvanje, možete ih zamrznuti, ali obavezno ih pre toga ostavite da se potpuno ohlade.
Kolači i peciva
Većina kolača i peciva može se čuvati u frižideru do 5 dana, pod uslovom da su pravilno upakovani. Suvi kolači, poput vanilica, traju duže, dok kremasti kolači treba da se pojedu u roku od 2 do 3 dana.
Pravila čuvanja hrane
Brzo skladištenje: Hranu odmah nakon obroka prebacite u frižider ili zamrzivač.
Pravilna temperatura: Frižider treba da bude podešen na temperaturu između 1 i 4 stepena, dok zamrzivač treba da bude na -18 stepeni.
Označite datum: Kada zamrzavate hranu, obavezno napišite datum kako biste znali koliko dugo može da stoji.
Pravilno skladištenje praznične hrane ključno je za očuvanje njenog ukusa i bezbednosti. Uz ove savete, možete uživati u sarmama, pečenju i salatama i nakon praznika, a da pri tom izbegnete nepotrebne bacanje hrane.
Uz malo pažnje, praznični ukusi mogu trajati još nekoliko dana!
BONUS VIDEO:
Prave se od samo četiri sastojka a rezultat su premekane lepinje
pre 14 sati
GurmanlookTradicija nalaže da se domaćinu ponese prigodan poklon
pre 15 sati
MozaikStručnjaci upozoravaju da njihova preterana upotreba u kuhinji može nositi skrivene rizike
08.01.2025
MozaikTesto za bosansku pitu je jednostavno za pripremu, ali zahteva pažnju i strpljenje
08.01.2025
Gurmanlook"Nije ovo praznik jednog dela srpskog naroda, ovo je praznik svih Srba gde god da žive", kazao je Vulin
pre 12 minuta
PolitikaNakon inicijalnog zbrinjavanja u Opštoj bolnici Prijepolje, dečak je hitno prebačen u Zdravstveni centar Užice, gde je operisan.
pre 37 minuta
HronikaJaka kiša i klizav teren otežali su sletanje, što je dovelo do gubitka kontrole nad letelicom.
pre 1 sat
SvetDijana Hrka u padu nadstrešnice u Novom Sadu ostala bez sina Stefana (27), a sada je odlučila da ispriča detalje traume iz 2023.
pre 1 sat
HronikaZa sada nema izveštaja o materijalnoj šteti ili povređenima, a nadležne službe prate situaciju.
pre 1 sat
SvetNjih dvoje su i ranije imali prijave za nasilje u porodici.
pre 1 sat
HronikaNepoznati muškarac stao je ispred autobusa, a potom je blokirao saobraćaj.
pre 2 sata
BeogradMuškarcu (68) se stavlja na teret da je počinio ubistvo iz nehata
pre 2 sata
HronikaNa komemoraciji su reditelju počast odali njegovi prijatelji i kolege.
pre 5 sati
SudbineNajduži životni vek obolele dece je desetak godina u stanju potpune vegetacije, bez mogućnosti govora, kretanja, gutanja
pre 7 sati
SudbineGlumac je drhtavim glasom govorio o poznanstvu sa Miloradom, kao i njegovom nadimku "Debeli" po kojem ga nikada nije oslovljavao
pre 9 sati
SudbineNećeš me više nikad zagrliti, poljubiti ili pevati pesmu, rekla je ćerka poznatog reditelja
pre 9 sati
SudbineSlavni reditelj i scenarista preminuo je na Božić u porti crkve u Jabukovcu u 60. godini od posledica jakog srčanog udara
pre 10 sati
SudbineMilinković je iznenada preminuo 7. januara u 60. godini, od posledica jakog srčanog udara, dok je bio na liturgiji u porti crkve
pre 12 sati
SudbineImao je bogato stvaralaštvo, a najviše će se pamtiti po svojim hitovima koje je stvorio za Gabi Novak, Mišu Kovača, Arsena Dedića...
08.01.2025
SudbinePreminuo je Milorad Milinković, reditelj i dobro poznato lice kviza "Potera"
07.01.2025
Sudbine
Ostavite komentar