Slobodno vreme > Gurmanlook

KOLIKO DUGO MOŽEMO ČUVATI SARME I PEČENJE U FRIŽIDERU? Praktični saveti za pravilno skladištenje hrane

Evo nekoliko saveta kako da pravilno skladištite hranu nakon prazničnog uživanja

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

09/01/2025 > 13:30

podeli vest:

KOLIKO DUGO MOŽEMO ČUVATI SARME I PEČENJE U FRIŽIDERU? Praktični saveti za pravilno skladištenje hrane
Foto: Shutterstock


Praznici su iza nas, ali često ostane obilje hrane koju treba čuvati za naredne dane. Sarme, pečenje, salate i ostala bogata praznična jela neizostavni su deo naših trpeza, ali koliko dugo možemo da ih držimo u frižideru a da ostanu sveža i bezbedna za konzumaciju? Evo nekoliko saveta kako da pravilno skladištite hranu nakon prazničnog uživanja.

Freepik.com

Sarma u glavnoj ulozi

Sarma, kraljica praznične trpeze, može se bez problema čuvati u frižideru do 3 dana. Važno je da je čuvate u hermetički zatvorenoj posudi i da se ne ostavlja na sobnoj temperaturi duže od dva sata nakon obroka. Ako želite da je sačuvate duže, najbolje je da je zamrznete – tako će zadržati svoj ukus i kvalitet do mesec dana.

Pečenje i meso

Pečeno meso može se čuvati u frižideru do 4 dana, ali je važno da ga nakon pripreme odmah prebacite u odgovarajuću posudu i zatvorite poklopcem. Pri zamrzavanju, meso može trajati do 2 meseca, ali ga je najbolje koristiti što pre kako bi zadržalo sočnost i aromu.

Shutterstock

Salate sa majonezom

Ruska i francuska salata spadaju u one koje zahtevaju poseban oprez. Salate koje sadrže majonez ili kiselu pavlaku treba konzumirati najviše 2 dana nakon pripreme, i to samo ako su čuvane na temperaturi između 2 i 4 stepena. Predugo stajanje može uzrokovati razvoj bakterija.

Supe i čorbe

Supe i čorbe su jednostavne za skladištenje i mogu se držati u frižideru do 3 dana. Za duže čuvanje, možete ih zamrznuti, ali obavezno ih pre toga ostavite da se potpuno ohlade.

Freepik.com

Kolači i peciva

Većina kolača i peciva može se čuvati u frižideru do 5 dana, pod uslovom da su pravilno upakovani. Suvi kolači, poput vanilica, traju duže, dok kremasti kolači treba da se pojedu u roku od 2 do 3 dana.

Youtube PrintScreen/Jednostavna kuhinja

Pravila čuvanja hrane

Brzo skladištenje: Hranu odmah nakon obroka prebacite u frižider ili zamrzivač.
Pravilna temperatura: Frižider treba da bude podešen na temperaturu između 1 i 4 stepena, dok zamrzivač treba da bude na -18 stepeni.
Označite datum: Kada zamrzavate hranu, obavezno napišite datum kako biste znali koliko dugo može da stoji.

Pravilno skladištenje praznične hrane ključno je za očuvanje njenog ukusa i bezbednosti. Uz ove savete, možete uživati u sarmama, pečenju i salatama i nakon praznika, a da pri tom izbegnete nepotrebne bacanje hrane.

Uz malo pažnje, praznični ukusi mogu trajati još nekoliko dana!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar