MOŽETE VI TO I SAMI Kreativni i jednostavni "korak po korak" predlozi za prazničnu dekoraciju
Ako želite jedinstvene ukrase koji će uneti toplinu i lični pečat u vaš dom, pokušajte da ih napravite sami
12.12.2024
Nova godinaIako se često kupuje gotov, uz malo truda možete ga napraviti kod kuće i impresionirati svoje najmilije
podeli vest:
Paneton, ili kako ga kod nas često zovu "panetone", tradicionalni je italijanski slatki hleb koji se uvek povezuje s prazničnom trpezom. Ova ukusna poslastica prepoznatljiva je po svom bogatom ukusu, vazdušastom testu i dodatku suvog voća. Iako se često kupuje gotov, uz malo truda možete ga napraviti kod kuće i impresionirati svoje goste.
Foto: Freepik.com
Sastojci za domaći panettone
Za testo:
500 g brašna
100 g šećera
10 g suvog kvasca (ili 25 g svežeg)
200 ml toplog mleka
100 g maslaca (omekšalog)
4 jajeta
Prstohvat soli
Kašičica ekstrakta vanile
Rendana korica jedne narandže
Za nadev:
100 g suvog grožđa
50 g kandiranog voća (narandža, limun ili trešnje)
50 g seckanih badema ili lešnika (po želji)
2 kašike ruma ili soka od narandže za natapanje suvog grožđa
Priprema panetona
Priprema suvog grožđa:
Natopite suvo grožđe u rumu ili soku od narandže i ostavite ga da odstoji 20 minuta kako bi omekšalo i dobilo bogatiji ukus.
Ako želite jedinstvene ukrase koji će uneti toplinu i lični pečat u vaš dom, pokušajte da ih napravite sami
12.12.2024
Nova godinaOvaj vodič pruža detaljan pregled cena veštačkih jelki, dekoracija, lampica i prateće opreme u Srbiji
11.12.2024
Nova godinaPravljenje testa:
Pomešajte kvasac s toplim mlekom i kašičicom šećera, pa ostavite da se aktivira (oko 10 minuta).
U većoj posudi pomešajte brašno, šećer, so i rendanu koricu narandže.
Dodajte aktivirani kvasac, jaja i ekstrakt vanile, pa zamesite glatko testo.
Postepeno dodajte omekšali maslac i mesite dok testo ne postane elastično i glatko (oko 10 minuta).
Dodavanje suvog voća:
Umešajte suvo grožđe, kandirano voće i orašaste plodove u testo. Preklapajte testo kako biste ravnomerno rasporedili dodatke.
Dizanje testa:
Pokrijte testo krpom i ostavite na toplom mestu da se udvostruči (oko 1,5 sat).
Pečenje:
Testo prebacite u kalup obložen papirom za pečenje (tradicionalni panetone koristi visoke okrugle kalupe).
Ostavite da testo naraste još 30 minuta, zatim ga premažite umućenim jajetom.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40–50 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Ako se gornja korica prebrzo peče, prekrijte folijom.
Ove jednostavne smernice mogu vam pomoći da unesete harmoniju u vaš prostor
11.12.2024
Nova godinaZvezde su na vašoj strani – iskoristite prilike koje vam se pružaju i pripremite se za godinu u kojoj možete zablistati!
11.12.2024
HoroskopHlađenje:
Ostavite panetone da se potpuno ohladi pre serviranja.
Saveti za savršeni panetone
Strpljenje je ključ: Panetone zahteva više vremena za dizanje testa, ali rezultat je bogat i vazdušast hleb.
Dodaci po ukusu: Umesto suvog grožđa, možete koristiti čokoladne kapljice, brusnice ili čak kombinaciju suvog voća i orašastih plodova.
Skladištenje: Panetone čuvajte u zatvorenoj posudi kako bi ostao svež nekoliko dana.
Panetone nije samo poslastica, već prava praznična tradicija. Napravite ga kod kuće i unesite dašak Italije na vašu trpezu, uz uživanje u mirisima i ukusima koji uvek podsećaju na praznike.
BONUS VIDEO:
Originalni recept često se razlikuje od verzije koju danas pripremamo
10.12.2024
GurmanlookAko želite da uživate u domaćoj krempiti koja će oduševiti vaše ukućane i goste, evo jednostavnog recepta koji garantuje uspeh
10.12.2024
GurmanlookSvi samo čekamo sneg, otkako je imao svoj kratki prvi nalet, ali pogledajte šta kaže detaljna vremenska prognoza
09.12.2024
SrbijaPored estetskog šarma, ovi venčići nose bogatu simboliku i tradiciju
09.12.2024
MozaikSuđenje je zakazano za 5. maj.
pre 1 sat
Srbija
Ostavite komentar