Slobodno vreme > Nova godina

VIĐALI STE PRAZNIČNI PANETTONE? Evo kako da pripremite italijanski slatki hleb kod kuće

Iako se često kupuje gotov, uz malo truda možete ga napraviti kod kuće i impresionirati svoje najmilije

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

12/12/2024 > 10:00

podeli vest:

VIĐALI STE PRAZNIČNI PANETTONE? Evo kako da pripremite italijanski slatki hleb kod kuće
Foto: Freepik.com


Paneton, ili kako ga kod nas često zovu "panetone", tradicionalni je italijanski slatki hleb koji se uvek povezuje s prazničnom trpezom. Ova ukusna poslastica prepoznatljiva je po svom bogatom ukusu, vazdušastom testu i dodatku suvog voća. Iako se često kupuje gotov, uz malo truda možete ga napraviti kod kuće i impresionirati svoje goste.

Foto: Freepik.com

 

Sastojci za domaći panettone  

Za testo:

500 g brašna
100 g šećera
10 g suvog kvasca (ili 25 g svežeg)
200 ml toplog mleka
100 g maslaca (omekšalog)
4 jajeta
Prstohvat soli
Kašičica ekstrakta vanile
Rendana korica jedne narandže

Za nadev:

100 g suvog grožđa
50 g kandiranog voća (narandža, limun ili trešnje)
50 g seckanih badema ili lešnika (po želji)
2 kašike ruma ili soka od narandže za natapanje suvog grožđa

Priprema panetona

Priprema suvog grožđa:

Natopite suvo grožđe u rumu ili soku od narandže i ostavite ga da odstoji 20 minuta kako bi omekšalo i dobilo bogatiji ukus.

Pravljenje testa:

Pomešajte kvasac s toplim mlekom i kašičicom šećera, pa ostavite da se aktivira (oko 10 minuta).
U većoj posudi pomešajte brašno, šećer, so i rendanu koricu narandže.
Dodajte aktivirani kvasac, jaja i ekstrakt vanile, pa zamesite glatko testo.
Postepeno dodajte omekšali maslac i mesite dok testo ne postane elastično i glatko (oko 10 minuta).

Dodavanje suvog voća:

Umešajte suvo grožđe, kandirano voće i orašaste plodove u testo. Preklapajte testo kako biste ravnomerno rasporedili dodatke.

Dizanje testa:

Pokrijte testo krpom i ostavite na toplom mestu da se udvostruči (oko 1,5 sat).

Pečenje:

Testo prebacite u kalup obložen papirom za pečenje (tradicionalni panetone koristi visoke okrugle kalupe).
Ostavite da testo naraste još 30 minuta, zatim ga premažite umućenim jajetom.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40–50 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Ako se gornja korica prebrzo peče, prekrijte folijom.

Hlađenje:

Ostavite panetone da se potpuno ohladi pre serviranja.

Saveti za savršeni panetone

Strpljenje je ključ: Panetone zahteva više vremena za dizanje testa, ali rezultat je bogat i vazdušast hleb.
Dodaci po ukusu: Umesto suvog grožđa, možete koristiti čokoladne kapljice, brusnice ili čak kombinaciju suvog voća i orašastih plodova.
Skladištenje: Panetone čuvajte u zatvorenoj posudi kako bi ostao svež nekoliko dana.

Panetone nije samo poslastica, već prava praznična tradicija. Napravite ga kod kuće i unesite dašak Italije na vašu trpezu, uz uživanje u mirisima i ukusima koji uvek podsećaju na praznike.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar