Slobodno vreme > Gurmanlook

NAJUKUSNIJA KREMPITA SA ŠLAGOM Desert koji se topi u ustima i osvaja srca

Ako želite da uživate u domaćoj krempiti koja će oduševiti vaše ukućane i goste, evo jednostavnog recepta koji garantuje uspeh

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

10/12/2024 > 08:15

podeli vest:

NAJUKUSNIJA KREMPITA SA ŠLAGOM Desert koji se topi u ustima i osvaja srca
Foto: Unsplash.com


Krempita je jedan od najpoznatijih i najvoljenijih kolača na ovim prostorima. Njena lagana, vazdušasta struktura i savršen spoj kremastog fila i šlaga čine je idealnim desertom za sve prilike. Ako želite da uživate u domaćoj krempiti koja će oduševiti vaše ukućane i goste, evo jednostavnog recepta koji garantuje uspeh.

Foto: Unsplash.com

 

Sastojci:

Za kremu:

1 l mleka
6 jaja
200 g šećera
2 kesice vanilin šećera
100 g brašna
50 g gustina

Za šlag:

500 ml slatke pavlake ili šlag pene
2 kašike šećera u prahu

Za podlogu i ukras:

1 pakovanje lisnatog testa
Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Priprema podloge:
Lisnato testo razvucite na pobrašnjenoj površini i isecite na veličinu pleha u kojem ćete servirati krempitu. Pecite testo na 200°C dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite da se ohladi.

Priprema kreme:

Odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca u čvrst sneg i postepeno dodajte 100 g šećera dok ne dobijete sjajnu, gustu smesu.
Žumanca umutite sa preostalih 100 g šećera, vanilin šećerom, brašnom i gustinom. U smesu dodajte malo hladnog mleka da dobijete glatku pastu.
Ostatak mleka zagrejte do ključanja, zatim smanjite vatru i postepeno dodajte smesu sa žumancima, neprestano mešajući dok se krema ne zgusne.
Kada se krema zgusne, sklonite je s vatre i lagano umešajte umućeni sneg od belanaca. Kremu ostavite da se malo prohladi.

Priprema šlaga:
Umutite slatku pavlaku ili šlag penu sa šećerom u prahu dok ne dobijete čvrstu smesu.

Slaganje krempite:

Na dno pleha stavite pečeno lisnato testo. Preko njega ravnomerno rasporedite prohlađenu kremu.
Preko kreme nanesite debeli sloj umućenog šlaga.
Gornji sloj lisnatog testa isecite na kvadrate i pažljivo poređajte preko šlaga.

Hlađenje:
Krempitu ostavite u frižideru najmanje 4 sata, a idealno preko noći kako bi se dobro stegnula i ukusi sjedinili.

Posluživanje:
Pre serviranja, pospite krempitu šećerom u prahu i secite pažljivo, prateći kvadrate lisnatog testa.

Savršenstvo u svakom zalogaju

Krempita sa šlagom je klasik koji nikada ne izlazi iz mode. Njena kremasta tekstura, uz osvežavajući sloj šlaga, čini je idealnim desertom za sve generacije. Probajte ovaj recept i uživajte u savršenoj poslastici!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar