ZNATE LI ŠTA JE MEDŽGANIK? Tradicionalno jelo koje su Turci doneli u naše krajeve
podeli vest:

Medžganik je staro posno jelo za koje se veruje da su ga Turci doneli u naše krajeve. Reč je o vrsti namaza od pasulja koji se dobija takozvanom metodom "medžganja", odnosno pasiranja.
Iako se varivo od pasulja u našim krajevima još uvek sprema, naročito vikendom, medžganik je pomalo zaboravljen obrok. Glavni sastojak je pasulj, a obično se koristi tetovac.

Najčešće se spremao u centralnoj Srbiji, a ovo jelo još nazivaju i papula, meljani ili tučeni pasulj. Ovo hranjivo, a jeftino jelo obično se sprema tokom posta, a često se služi i kao predjelo.
Sastojci:
500 g pasulja tetovca
1 crni luk
1 čen belog luka
Ulje za prženje
So
Biber
2 kašike mlevene crvene paprike
Priprema:
Potopite pasulj u vodi i ostavite preko noći.
Sutradan, ocedite pasulj i stavite ga u čistu vodu da se kuva. Kada voda provri, ponovo ocedite pasulj, prelijte mlakom vodom i nastavite kuvanje dok se pasulj dobro ne raskuva.
Kada je pasulj skuvan, ocedite ga i izgnječite, ali sačuvajte vodu u kojoj se kuvao jer će vam biti potrebna u nastavku recepta. Dodajte so, biber i malo vode u kojoj se kuvao, pa mešajte dok ne dobijete glatku smesu.
Sitno naseckajte crni i beli luk, kratko ih prodinstajte na ulju, pa dodajte smesu od pasulja. Kratko pržite na laganoj vatri, zatim dodajte mlevenu crvenu papriku.
Poslužite medžganik hladan u manjim posudama.
Ovo jednostavno, ali ukusno jelo, idealno je za posne dane ili kao predjelo koje će vas vratiti u prošlost i podsetiti na bogatu kulinarsku tradiciju naših krajeva.
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar