Slobodno vreme > Posna jela

ZNATE LI ŠTA JE MEDŽGANIK? Tradicionalno jelo koje su Turci doneli u naše krajeve

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

12/03/2025 > 13:50

podeli vest:

ZNATE LI ŠTA JE MEDŽGANIK? Tradicionalno jelo koje su Turci doneli u naše krajeve
Foto: Shutterstock


Medžganik je staro posno jelo za koje se veruje da su ga Turci doneli u naše krajeve. Reč je o vrsti namaza od pasulja koji se dobija takozvanom metodom "medžganja", odnosno pasiranja.​

 

 

Iako se varivo od pasulja u našim krajevima još uvek sprema, naročito vikendom, medžganik je pomalo zaboravljen obrok. Glavni sastojak je pasulj, a obično se koristi tetovac.​

Shutterstock

Najčešće se spremao u centralnoj Srbiji, a ovo jelo još nazivaju i papula, meljani ili tučeni pasulj. Ovo hranjivo, a jeftino jelo obično se sprema tokom posta, a često se služi i kao predjelo.​

Sastojci:

500 g pasulja tetovca​
1 crni luk​
1 čen belog luka​
Ulje za prženje​
So​
Biber​
2 kašike mlevene crvene paprike​

Priprema:

Potopite pasulj u vodi i ostavite preko noći.​
Sutradan, ocedite pasulj i stavite ga u čistu vodu da se kuva. Kada voda provri, ponovo ocedite pasulj, prelijte mlakom vodom i nastavite kuvanje dok se pasulj dobro ne raskuva.​
Kada je pasulj skuvan, ocedite ga i izgnječite, ali sačuvajte vodu u kojoj se kuvao jer će vam biti potrebna u nastavku recepta. Dodajte so, biber i malo vode u kojoj se kuvao, pa mešajte dok ne dobijete glatku smesu.​
Sitno naseckajte crni i beli luk, kratko ih prodinstajte na ulju, pa dodajte smesu od pasulja. Kratko pržite na laganoj vatri, zatim dodajte mlevenu crvenu papriku.​
Poslužite medžganik hladan u manjim posudama.​

Ovo jednostavno, ali ukusno jelo, idealno je za posne dane ili kao predjelo koje će vas vratiti u prošlost i podsetiti na bogatu kulinarsku tradiciju naših krajeva.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar