Slobodno vreme > Putovanja & Hedonizam

NOVA PRAVILA zbog SMRTONOSNOG VIRUSA! Jedna od OMILJENIH DESTINACIJA za letovanje Srba uvodi ove preglede na AERODROMU

Turisti bi mogli da se suoče sa nekoliko intenzivnih zdravstvenih pregleda po ulasku na najprometniji aerodrom u Španiji

Izvor: K1info/mondo.rs

Autor: Kristina Jokić

26/08/2024 > 21:50

podeli vest:

NOVA PRAVILA zbog SMRTONOSNOG VIRUSA! Jedna od OMILJENIH DESTINACIJA za letovanje Srba uvodi ove preglede na AERODROMU
Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Probst


Zvaničnici uvode nova pravila na aerodromima i granicama u Španiji nakon što je zemlja u "visokom stanju pripravnosti" kako bi sprečila izbijanje Mpok-a, odn. majmunskih boginja.

Zabrinutost zbog porasta broja slučajeva širom Evrope je velika zbog nove varijante virusa koja je otkrivena u Švedskoj prošle nedelje. Šefovi madridskog zdravstva i zaštite životne sredine savetovali su vladu da preduzme dalje mere kako bi sprečila da bilo ko, ko je zaražen, uđe u zemlju.

Aerodrom Barahas, koji se smatra najprometnijim u zemlji, navodno uključuje zdravstvene preglede i pomno praćenje putnika iz afričkih zemalja koje su najviše pogođene virusom. Mole se turiste da budu oprezni u pogledu novih mera, prenosi Mirror. Karlos Novilo, šef madridskog sektora za životnu sredinu, pozvao je Ministarstvo zdravlja da "preduzme preventivne mere, posebno u Barahasu, važnom aerodromu koji svakodnevno registruje veliki protok putnika". 

Foto: Tanjug/AP Photo

 

Najnoviji podaci SZO pokazuju da je oko 13 zemalja u Americi prijavilo infekcije mpok-a od različitih sojeva ove godine. Džon Klod Udahemuka, predavač na Univerzitetu u Ruandi koji je uključen u medicinski odgovor na mpok, upozorio je: "To je nesumnjivo najopasniji od svih poznatih sojeva mpoksa, s obzirom na to kako se prenosi, kako se širi..."

On je istakao potrebu da se zemlje pripreme za širenje virusa.

- Svi treba da se pripreme. Svako treba da bude u mogućnosti da otkrije bolest što je ranije moguće. Ali što je još važnije, svi treba da podrže lokalna istraživanja i lokalni odgovor kako se ne bi širila.

Potvrđeno je da se još jedna osoba zarazila smrtonosnim novim sojem mpok-a izvan Afrike, pošto je SZO to proglasila "vanrednim stanjem za javno zdravlje". Porast slučajeva bolesti - ranije poznatih kao majmunske boginje - u Demokratskoj Republici Kongo (DRC) i drugim afričkim zemljama podigao je uzbunu širom sveta.

 Mpok, poznat kao majmunske boginje, je zarazna bolest uzrokovana virusom. Može izazvati simptome slične gripu, uključujući groznicu, bolove u mišićima i osip na koži ili gnojne lezije koje mogu trajati dve do četiri nedelje.

BONUS VIDEO 

 

Ostavite komentar