Slobodno vreme > Zdravlje

Svi koji žele BRZO DA SMRŠAJU prave VELIKU GREŠKU: Ko sokove CEDI, slabo mu to VREDI

Što je brzo, to je i kuso - poslušajte naše stare... ili bar stručnjake koji se u neke stvari bolje razumeju

Izvor: K1info/mondo.rs

30/12/2022 > 16:15

podeli vest:

Svi koji žele BRZO DA SMRŠAJU prave VELIKU GREŠKU: Ko sokove CEDI, slabo mu to VREDI
Foto: Pixabay.com


Usled ubrzanog način života, danas je pored brze hrane, s druge strane, sve više popularna i instant dijeta koja za kratko vreme može da skine i po nekoliko kilograma. Ljudi koji žele da smršaju odlučuju se na različite metode ishrane, među kojima je i svakodnevno ispijanje ceđenih sokova od voća.

Međutim, koliko je brzi način mršavljenja zapravo zdrav? O tome je je govorio Saša Plećević, poznatiji kao dr Filgud.

Kako je i sam dr Filgud napomenuo, pomorandže, koje je uzeo za primer, bogate su vlakanima, vitaminima i mineralima, a onda je objasnio šta se dešava sa organizmom kada se svaki dan piju ceđeni sokovi, kao neki vid dijete.

- Kada unesete četiri pomorandže vi ste siti. One se u želucu zadržavaju 45 minuta, a vlakna koja sadrže su odlična za probavu. Zatim odlaze u creva, dok fruktoza odlazi u krv i iz pankreasa se luči insulin koji posle taj šećer odvodi u ćelije - objasnio je doktor, a zatim dodao da isti taj sok samo prođe kroz želudac što nekima nije dovoljno ni za bazalni metabolizam.

Šta je bazalni metabolizam?

- To je količina energije koji organizam troši da ništa ne radi. Kada spavate, dišete, sedite ili ste mirni, organizam troši neophodne kalorije za život i upravo je to bazalni metabolizam - objasnio je doktor i dodao da prečesto unošenje ovih sokova dovodi do naglog povećanja šećera u krvi i dalje do disbalansa u organizmu.

On je napomenuo da ne treba preterivati u tome i da je za organizam mnogo bolje i zdravije da pojedete voće ili povrće, nego da ih cedite.

Ostavite komentar