Slobodno vreme > Zdravlje

BILJKA KOJA LEČI SVE: Predstavljamo vam cveklu – kraljicu povrća

Verovali, ili ne cvekla se koristi u narodnoj medicini već 2.000 godina

Autor: K1 info/ edukacija.rs

12/01/2023 > 19:15

podeli vest:

BILJKA KOJA LEČI SVE: Predstavljamo vam cveklu – kraljicu povrća
Foto: Pixabay.com


Za cveklu kažu da je u stanju da popravi većinu ono što u organizmu ne funkcioniše. Ova lekovita biljka je prirodni antianemik, antibakterik, antipiretik, antioksidant, antisklerotik, detoksikant, diuretik, antipiretik i ima antikancerogena svojstva.

Stari Grci su je koristili za snižavanje temperature, a u srednjem veku preporučivana je ljudima koji nisu mogli da jedu čvrstu hranu.

Rimljani su verovali da će cvekla "naterati" da se muškarac i žena zaljube, ako je podele.

Danas je potvrđeno brojnim naučnim studijama da zbog svojih nutritivnih svojstava cvekla reguliše krvni pritisak, koristi se za prevenciju raka, pročišćava jetru, leči anemiju, poboljšava otpornost organizma i jača libido. Pomaže u prevenciji mišićne degeneracije, poboljšava cirkulaciju, ojačava kolagen kože, dobra je za prevenciju katarakte, izgrađuje imunitet i leči respiratorne probleme.

U svežoj cvekli ima gvožđa, kalijuma, kalcijuma, natrijuma, fosfora, magnezijuma, mangana, joda, bakra, fluora, sumpora, broma, litujuma i stroncijuma. Od vitamina: vitamin C, vitamin B1 i B2, i izuzetno redak u biljnim namirnicama – B12. Bogata je ugljenim hidratima, naročito saharozom, folatima, vlaknima, antioksidansima i sadrži visok stepen najznačajnijih aminokiselina.

Nedavna studija pokazala je da je sok od cvekle poboljšao protok krvi u čeonom režnju mozga, koji je zadužen za fokusiranje, organizaciju i pažnju, dok je betain, aminokiselina, koja se nalazi u cvekli, sprečila i smanjila nakupljanje masti u jetri.

Foto: Pixabay.com

 

Da rezimiramo lekovita svojstva cvekle:

- Izvor folne kiseline: sigurna za decu i preporučuje se trudnicama zato što može spriječiti mnoge bolesti novorođenčeta

- Lek za anemiju

- Popravlja krvnu sliku i čisti organizam od toksina

- Sprečava nastanak proširenih vena

- Smanjuje holesterol u krvi i do 40%

- Podstiče rad jetre i normalizuje varenje

- Odličan lek za bubrege, giht i žučnu kesu, a u kombinaciji sa šargarepom delotvornost je dvostruko veća.

Dakle, ako želite da budete zdraviji jedite cveklu. U nastavku vam donosimo recept za sok i salatu od ove lekovite biljke.

Cvekla za krvnu sliku

Sastojci: 200 ml soka od cvekle, 200 ml meda, 200 ml soka od šargarepe, 200 g suvog grožđa, 200 g oraha, i 2 limuna.

Priprema: Limun oprati, podeliti na dva dela i ukloniti semenke, a zatim ga samleti sa korom. Oprati i pripremiti staklenu teglu i slagati -  limun, med, pa sok od cvekle i šargarepe. Sve to izmešati i na kraju dodati seckane orahe i suvo grožđe, pa opet promešati.

Salata od cvekle

Jedan od najrasprostranjenih oblika konzumacije ove biljke jeste u vidu salate. Pravi se na dva načina od sveže cvekle i kuvane.

Ako se koristi u svežem obliku potrebno su dve cvekle, kašika sitno seckanog svežeg peršuna, kašika seckanog belog luka, 2 kašičice senfa, 1/4 kašičice morske soli, malo bibera, a može se dodati i malo feta sira.

U kuvanoj verziji potrebna je jedna kuvana cvekla, 1 kašika balzamiko sirćeta, 1 seckani čen belog luka, seckani listovi bosiljka, 1 kašika sitno seckane žalfije, 2 kašike feta sira.

 

Ostavite komentar