Slobodno vreme > Zdravlje

To što ste UMORNI, samo znači da STIŽE PROLEĆE: Vene su vam na najvećem udaru, EVO ŠTA DA RADITE

Kod prolećnog umora problem sa koncetracijom posebno pogađa starije osobe i one sa proširenim venama

Izvor: K1info/rts.rs

18/03/2023 > 15:33

podeli vest:

To što ste UMORNI, samo znači da STIŽE PROLEĆE: Vene su vam na najvećem udaru, EVO ŠTA DA RADITE
Foto: Shutterstock


Prolećni umor javlja se u ovo doba godine, tačnije u proleće. Neki od simptoma koji se javljaju su isrcpljenost, nedostatak energije i poteškoće u koncetraciji. Razlog za to se nalazi u povećanju dnevne svetlosti.

Takođe, kod prolećnog umora problem sa koncetracijom posebno pogađa starije osobe i one sa proširenim venama.

Na tu temu, gostujući na RTS-u osvrnuo se doktor Dario Jocić.

Kako je na samom početku istakao, u proleće se dešavaju određene atmosferske pojave, kao što je kolebanje atmosferskog pritiska, ali i produžavanje dana. Kod nas se menja dnevno-noćni ritam lučenja hormona.

 

- Dolazi do širenja krvnih sudova. Opasniji su pacijenti koji imaju arterijske tegobe, povišeni krvni pritisak, ranije šlog, zatim probleme sa cirkulacijom. Svakako imaju probema pacijneti koji imaju venski problem - objasnio je doktor i napomenuo da su vene krvni sudovi koji su zaduženi da vraćaju krv od periferije ka srcu.

Kada imamo proširene vene ta krv se zadržava u donje ekstremitete i onda se javlja hronični umor. Jedan od simptoma je i bol u nogama.

- Ono što su simptomi proširenih vena su bol u nogama, osečaj težine, napetost, umorne noge, zatim svrab, a kasnije može da dođe do komplikacija venskih bolesti - dodao je dr Jocić i istakao da ove tegobe najviše pogađaju ljude sa kardiovaskularnim problemima i bolestim pluća, kao i one starije dobi.

Za kraj doktor je savetovao da nikako ne treba da sedimo u kući, već treba da budemo fizički aktivni i poštujemo preporuke zdravog života.

 

 

Ostavite komentar