Slobodno vreme > Zdravlje

Mesec dana bez ALKOHOLA? Kad ČUJETE zašto je to DOBRO sigurno ćete PROBATI

Koristi mogu varirati od osobe do osobe, ali svakako će svi osetiti pozitivne rezultate

Izvor: K1info/b92.net

05/06/2023 > 22:46

podeli vest:

Mesec dana bez ALKOHOLA? Kad ČUJETE zašto je to DOBRO sigurno ćete PROBATI
Foto: Pixabay.com


Nijedan srpski običaj, veselje i proslava, ne mogu da prođu a da se ne nazdravi bar jednom čašicom domaće ljute. Opuštanje, druženje, slavlje ili ukus sve je to što pojedinca mami za čašicu više. Međutim, važno je naglasiti da prekomerno konzumiranje alkohola može imati ozbiljne posledice po zdravlje.

Iako, ispijanje pića u većini slučajeva neće ostaviti dugoročne posledice, stručnjaci nas uveravaju da postoji nekoliko zdravstvenih dobrobiti koje dolaze ako mesec dana ne pijemo alkoholna pića.

- Koristi mogu varirati od osobe do osobe, u zavisnosti od toga kolika je promena u odnosu na njihovo osnovno ponašanje - rekao je za Healthline dr Rekha B. Kumar, medicinski direktor Američkog odbora za gojaznost.

Foto: Unsplash.com

 

Kako objašnjava, neko ko pije minimalno, ali odluči barem mesec dana da ne pije alkohol mogao bi da oseti mnoge pozitivne rezultate. Oni podrazumijevaju:

1. smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti

2. bolje zdravlje jetre

3. smanjeni rizik od karcinoma

4. mršavljenje

5. bolju koncentraciju i pamćenje

Kratkoročno, alkohol može uticati na kognitivne funkcije, koordinaciju, pažnju i rasuđivanje. Prekomerna konzumacija povećava rizik i od povreda, nesreća, nasilja.

 

Ostavite komentar