Slobodno vreme > Zdravlje

Imate konstantan utisak DA VAS NEKO POSMATRA? To može da bude RANI SIMPTOM OZBILJNE BOLESTI

Smatra se da svaka druga osoba sa Parkinsonovom bolešću redovno doživljava halucinacije, i to pre mnogo poznatijih simptoma

Izvor: K1/citymagazine

16/07/2023 > 21:31

podeli vest:

Imate konstantan utisak DA VAS NEKO POSMATRA? To može da bude RANI SIMPTOM OZBILJNE BOLESTI
Foto: Shutterstock


Halucinacije prisustva su ona osećanja da je neko u blizini, iako ste zapravo sasvim sami. 

POsle istraživanja koje pokazuje da su ova osećanja uobičajena kod ljudi sa Parkinsonovom bolešću, novo istraživanje sugeriše da oni takođe mogu predvideti kognitivni pad.

Smatra se da svaka druga osoba sa Parkinsonovom bolešću redovno doživljava halucinacije, a kod trećine pacijenata one se javljaju i pre poznatijih simptoma, kao što je tremor- podaci su prikupljeni na uzorku od 75 pacijenata sa Parkinsonovom bolešću, starosti između 60 i 70 godina, korišćenjem neuropsiholoških intervjua za procenu kognitivnog pada i elektroencefalografije (EEG) za merenje mozga u mirovanju.

Pacijenti su takođe pričali o iskustvima sa postojećim halucinacijama. Tim naučnika je otkrio da je kognitivni pad u frontalnoj izvršnoj funkciji – što uključuje pažnju, rešavanje problema, emocionalnu regulaciju i kontrolu impulsa – bio brži tokom pet godina kod onih pacijenata koji su iskusili halucinacije u ranoj progresiji bolesti.

Jedan od članova tima, lekar i neurolog Olaf Blank sa Švajcarskog federalnog instituta za tehnologiju u Lozani, navodi da istraživanja sugerišu da rane halucinacije kod pacijenata sa Parkinsonovom bolešću treba shvatiti ozbiljno.

Foto: Shutterstock

 

Stoga podstiče svakog pacijenta koji ima halucinacije da to iskustvo pomene svojom lekaru.

- Otkrivanje najranijih znakova demencije znači rano upravljanje bolešću, što nam omogućava da razvijemo poboljšane i personalizovane terapije koje imaju za cilj da modifikuju tok bolesti i poboljšaju kognitivne funkcije - kaže Blank.

Halucinacije se definišu kao lažne percepcije čulnog iskustva, koje obično proističu iz abnormalnosti u funkciji mozga, pa nije iznenađujuće što postaju sve češće kod bolesti mozga kao što je Parkinsonova bolest.

Sledeći korak za naučnike je da istraže načine na koje ovaj sistem ranog upozorenja može da se koristi pogodno i pouzdano. Ovo bi moglo uključivati uočavanje obrazaca moždane aktivnosti koji su u korelaciji sa halucinacijama, možda čak i pre nego što se one zaista pojave, piše u istraživanju objavljenom u naučnom časopisu Nature Mental Health.

Ostavite komentar