Slobodno vreme > Zdravlje

Poznata nutricionistkinja otktiva kakav je uticaj ishrane na plodnost! Otkrila je detaljan jelovnik protiv steriliteta

Naučna istraživanja su pokazala da određene namirnice mogu biti od izuzetne koristi za smanjenje steriliteta

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

20/05/2024 > 18:52

podeli vest:

Poznata nutricionistkinja otktiva kakav je uticaj ishrane na plodnost! Otkrila je detaljan jelovnik protiv steriliteta
Foto: K1info/Shutterstock


Problem steriliteta je jedan od najčešćih sa kojim se susreću parovi današnjice. Postoji više faktora koji utuču na sterilitet, na prvom mestu na to utiču godine, kako žene tako muškarca, s obzirom na to da se reproduktivna moć umanjuje sa godinama. Kod žena veća nakon 35. godine, a kod muškaraca znatno kasnije, nakon 45. godine života.

Razni hormonski poremećaji, takođe, često utiču na pojavu steriliteta, a među njima prednjače hipotireoza kao što je usporen rad štitne žlezde, insulinska rezistencija koja je zastupljena kod gotovo svake 2 druge ženske osobe koja se susreće sa ovim problemom.

Sve više slučajeva ukazuje na važnost pravilne ishrane na smanjenje steriliteta i određena naučna istraživanja su pokazala da određene namirnice mogu biti od izuzetne koristi. 

Pitali smo nutricionistkinju Anu Todorović Banduku da preporuči namirnice koje pozitvno utiču na plodnost. 

- Na prvom mestu jako je važna potpuna promena stila života koja podrazumeva prestanak pušenja, uspostavljanje dobrog bioritma, uvođenje redovne fizičke aktivnosti i kontrolisaje biohemijskih krvnih parametara - važno je da budu u referentnom opsegu. Alkohol bi trebalo potpuno izostaviti, ali i namirnice poput mesnih prerađevina, sve vidove fast fooda i hrane koja je termički procesuirana u dubokoj masnoći. Savetuje se potpuno isključivanje koncetrovanih slatkiša, belog brašna, slatkih sokova, gaziranih i energetskih pića, previše kofeina, uživanje bilo kojih vrsta opijata - objašnjava Ana na početku našeg razgovara. 

Foto: Unsplash.com

 

Postoji i određena suplementacija koja se preporučuje u dogovoru sa stručnim licem, a to je folna kiselina kod ženske populacije, a vitamin E, cink, L karnitin kod muške, omega 3 kod oba pola. 

- Od pomoći mogu biti i čajevi i čajne mešavine : crvena detelina, očajnica, a jako poznata ja borovaja matka - brdska materica – prirodni ruski lek koji se koristi za lečenje steriliteta uz naravno sve ostale predložene mere - ističe nutricionistkinja Todorović za K1info.rs.

Kada je ishrana u pitanju, važno je sledeće:
  • Da se unose namirnice bogate folatima: zeleno lisnato povrće, integralne žitarice, mahunarke
  • Svakodnevni unos proteina posredstvom mesa, ali nemasnog, prednost dati ćuretini, teletini, nemasnoj junetini, kvalitetnijoj ribi, piletini - ove namirnice obiluju osim proteinima i gvožđem koji je od velike važnosti za realizaciju začeća. Osobe koje ne jedu meso ili se hrane vegetarijanski treba da nadomeste ove izvore punovrednih proteina kroz unos mahunarki, pečurki, soje uz obaveznu suplementaciju vitaminom B12. 
  • Vrlo je važan unos zdravih masti kroz losos, maslinovo ulje, avokado, koštunjavo voće, laneno ulje, konopljino ulje, čija i laneno seme
  • Unos što raznovrsnijeg voća i povrća zbog obilja antioksidanasa i detoks učinka na organizam koji doprinosi povećanju mogućnosti začeća, posebno se preporučuje šargarepa, bundeva, špargla, nar, jagodičasto voće, orasi
  • Foto: K1info/Shutterstock

     

    Osim svega navedenog, jako je važno redovno primenjivati tehnike relaksacije, boravak u prirodi, opuštaje i usmeravanje na dobre partnerske odnose kroz kvalitetne sadržaje sa akcentom na rasterećenje od teme nemogućnosti začeća, zato što to u velikoj meri može biti opterećujuće i takođe jadan od faktora koji utiče na stvaranje blokada psihološke prirode.

    Ostavite komentar