Slobodno vreme > Zdravlje

Nutricionista otkriva kako da očistite i sačuvate JETRU: Jednostavno je, napravite prolećnu SALATU!

Nutricionista objašnjava zašto da odaberete baš navedene sastojke

Izvor: K1info/kurir.rs

Autor: Milena Gačević

25/05/2024 > 14:38

podeli vest:

Nutricionista otkriva kako da očistite i sačuvate JETRU: Jednostavno je, napravite prolećnu SALATU!
Foto: Shutterstock


Glavni sastojci ove moćne salate su šargarepa, rotkvice, limun i đumbir.

Tatjana Popović, healt coach i nutricionista objašnjava kako svaki od navedenih sastojaka doprinosi jačanju jetre:

Šargarepa je bogata beta-karotenom, antioksidansom koji se u telu pretvara u vitamin A. Vitamin A pomaže u detoksikaciji jetre i poboljšava njen rad, štiteći je od oštećenja.

Foto: Freepik.com

 

Rotkvice sadrže sumporne spojeve koji pomažu u proizvodnji i regulaciji žuči, što olakšava rad jetre. Takođe, rotkvice imaju antioksidativna svojstva koja štite jetru od toksina.

Limun je bogat vitaminom C i antioksidansima koji podstiču proizvodnju enzima u jetri, što pomaže u čišćenju toksina. Osim toga, limunska kiselina poboljšava sposobnost jetre da se regeneriše.

Đumbir sadrži gingerol i šogaol, jedinjenja koja imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva, te pomažu u smanjenju upala u jetri i poboljšavaju njenu funkciju, čime se podstiče detoksikacija.

SALATA ZA JAČANJE JETRE ZA 4 OSOBE

3 velike šargarepe
2 veze rotkvica
1 šaka peršunovog lišća.


Dresing

1 cm đumbirovog korena
2 kašike vode
2 kašike limunovog soka
3 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
⅓ kašičice soli

PRIPREMA:

Šargarepu iseći žilijen ili izrendati na listiće. Rotkvice iseckati na sitno. Pomešati šargarepu i rotkvice zajedno sa peršunovim lišćem u velikoj činiji. U blender staviti đumbir, vodu i limunov sok. Izblendirati, a potom dodati maslinovo ulje i so. Dresing preliti preko salate i servirati uz jelo po želji.

Ostavite komentar