Slobodno vreme > Zdravlje

OVU BILJKU mnogi zanemaruju, a ne znaju KOLIKO JE MOĆNA: Jača imunitet, smanjuje upale i štiti srce

Vitamini koji se nalaze u ovoj biljci mogu pomoći da vaš imuni sistem bude jak i da se bolje borite protiv infekcija, kao što su virusi

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

13/06/2024 > 23:45

podeli vest:

OVU BILJKU mnogi zanemaruju, a ne znaju KOLIKO JE MOĆNA: Jača imunitet, smanjuje upale i štiti srce
Foto: Shutterstock


Zova je zapravo ljubičasta bobica bogata antioksidansima koja se u narodnoj medicini koristi za lečenje prehlade i raznih drugih bolesti. Osim toga, zrele bobice zove mogu da se koriste za pravljenje raznih poslastica, od pita i želea do slatkih vina.

A, evo glavnih prednosti zove za vaše zdravlje.

Zova može ojačati vaš imuni sistem

Njene sadrže niz antioksidanata koji jačaju imunitet, uključujući vitamine A, B i C. Ovi antioksidansi i vitamini mogu pomoći da vaš imuni sistem bude jak i da vam omogući da se bolje borite protiv infekcija, kao što su obični virusi.

Pregledom pet studija o bobici zove zaključeno je da ako se uzimaju u roku od 48 sati od pojave simptoma, ona može smanjiti dužinu i težinu groznice, glavobolje, curenja iz nosa i drugih simptoma povezanih sa prehladom i gripom.

Zova sadrže i antocijanine – pigment sa antioksidativnim dejstvom koji bobicama daje crvenu, plavu, ljubičastu ili crnu boju. Smatra se da antocijanini sprečavaju razmnožavanje virusa gripa u našim telima, što može sprečiti pojavu gripa ili smanjiti trajanje simptoma.

U stvari, laboratorijski testovi su pokazali da antocijanini mogu inhibirati neuraminidazu, što je „deo virusa koji omogućava virusu da pupolji i na taj način replicira“, kaže Tomas Holand, lekar-naučnik na odeljenjima za internu medicinu i kliničku ishranu u Rush Medical College u Čikagu.

Foto: Freepik.com

 
Zova može smanjiti upalu

Holand kaže da bobica zove sadrži niz „bioaktivnih sastojaka“ — antiinflamatornih jedinjenja za koja ste možda čuli, poput tanina i flavonoida — koji mogu pomoći u sprečavanju oštećenja ćelija našeg tela.

„Stres, zagađen vazduh, nezdrava hrana i supstance poput alkohola ili duvana mogu izazvati upalu u telu, što može doprineti oštećenju ćelija“, kaže Holand.

Ovo oštećenje ćelija, zauzvrat, može da generiše slobodne radikale – štetne nusproizvode tela koji mogu dovesti do hroničnih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, Alchajmerova bolest i rak.

Foto: Pexels.com

 
Zova može koristiti vašem srcu

Zova je bogata bioaktivnim flavonoidima, za koje je nekoliko studija sugerisalo da pomažu u snižavanju krvnog pritiska i sprečavaju početak ili napredovanje srčanih bolesti.

U maloj studiji iz 2017. godine, odrasli od 50 do 70 godina koji su svakodnevno dobijali bioaktivno piće (uključujući i bobice bazge) tokom pet nedelja doživeli su značajan pad ukupnog holesterola i posebno LDL holesterola u poređenju sa onima koji su dobijali placebo.

Ostavite komentar