Slobodno vreme > Zdravlje

DR Bandić OTKRIVA: Većina karcionoma izazvana je sunčanjem, a ovo su greške koje ljude prave tokom izlaganja Suncu

Godišnje se u Srbiji melanom otkrije kod 500 - 600 osoba, od čega samo 20% u ranom stadijumu, čime su veće šanse da bude izlečen

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

17/07/2024 > 14:47

podeli vest:

DR Bandić OTKRIVA: Većina karcionoma izazvana je sunčanjem, a ovo su greške koje ljude prave tokom izlaganja Suncu
Foto: Shutterstock


Često govorimo o tome koliko je važno podizati svest o raku kože, a naš sagovornik doktor Jadran Bandić ukazao je na prevenciju, preglede mladeža, ali i drugih promena na koži, na stil života, štetnosti sunčanja i drugih štetnih uticaja.

Pogledajte u videu ispod sve o štetnosti sunčanja, ali i samoj preventivi. 

Naša koža pamti sve 

Ozbiljnost melanoma odnosno karcionom kože shvatimo tek kada čujemo od ljudi koji su zaista prošli kroz kandže ove opake bolesti, shvatimo o čemu je zapravo reč i koliko je ovo stanje ozbiljno.

Dr Jadran Bandić upozorava da je većina karcinoma izazvana Sunčanjem, ali postoji nada za lek, kao i preventiva poput garderobe sa spf faktorom. Detaljne smernice pogledajte u videu ispod. 

Melanom se može videti pregledom kože. Ne treba da se plašimo lekara, već da ga odmah posetimo ako uočimo neku novonastalu promenu ili promenu na postojećem mladežu. Kada se melanom ukloni na vreme, dok još nije otišao u dublje slojeve kože, može se reći da smo izlečeni. Svi bi voleli da imamo negovanu kožu, a da bi ona ostala zdrava i negovana, dovoljno da se ne sunčamo u u periodu kada je UV indeks najjači, a da na solarijum potpuno zaboravimo.

Foto: Pexels.com

 

Taman ten je precenjen. Sunce nije samo na plaži, kada smo napolju treba da nam telo bude pokriveno, da koristimo SPF kreme sa zaštitnim faktorom, da nosimo naočare i šešire. Na genetsku predispoziciju za dobijanje melanoma ne možemo da utičemo, ali promenama ponašanja i sticanjem novih navika svakako možemo taj rizik svesti na što manju meru. 

 

Ostavite komentar