Slobodno vreme > Zdravlje

Nije samo UKUS to što ga čini posebnim! Ovaj LIST može mnogo da pomogne vašem ZDRAVLJU, a evo i kako

Ova biljka je poznata od davnina i često se koristi u kulinarstvu

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

04/08/2024 > 20:35

podeli vest:

Nije samo UKUS to što ga čini posebnim! Ovaj LIST može mnogo da pomogne vašem ZDRAVLJU, a evo i kako
Foto: Unsplash.com


Lovor je oduvek bio onaj poseban začin koji se koristio u gastronomiji i poznat je od davnina. Njeggovo zimzeleno stablo karakteristično je za Mediteran, a njegovi listovi neizostavan su  začin u raznim umacima, varivima, čorbama i gulašima... Upotrebljavaju se njegovi sveži i suvi listovi. U kombinaciji sa majčinom dušicom, odličan je začin za gotovo sve čorbe, umake, marinade, mesne paštete i jela od mesa, prenose "Nezavisne.com".

Pored toga što je odličan začin za ovakva jela, lovor ima i blagotvorna dejstva po zdravlje zbog kojih bi trebalo da ga imamo i u kućnoj apoteci. 

Nedavna naučna istraživanja pokazala su djelotvornost lovorovog ekstrakta u zacjeljivanju rana, a manje je poznato i da smanjuje nivo hormona stresa u organizmu, ali i pomaže kod menstrualnih bolova te može da podstakne redovnu i normalnu menstruaciju.

Foto: Freepik.com

 

Lovor smanjuje i nadimanje, pomaže kod problema sa probavom te je zbog toga začin koji bi svakako trebalo češće da koristimo pri pripremi jela. Koristi se u narodnoj medicini i kod bronhitisa. Osobi koja pati od ovog problema treba staviti obloge umočene u vodu u kojoj se kuvao lovor.

Listovi lovora obiluju i vitaminima A i C, te mineralom cinkom koji imaju važnu ulogu u održavanju snažnog i zdravog imuniteta i čuvaju zdravu membranu sluzokože očiju, nosa, usta, grla, pluća i probavnog sistema. Ovoj biljci pripisuju se i antibakterijska i antivirusna svojstva, ali i antiseptična i antigljivična, zbog čega se upotrebljava i kao prirodni antiseptik.

Ako želite da sprečite da kuhinjski moljci upropaste vaše namirnice i zavuku se u brašno, rižu, griz i slično, sveže čiste listove rasporedite po ormarima u kuhinji. Možete ih staviti u prozračne vrećice od gaze i obesiti ili ih jednostavno malo prosušite i odložite u posude i vrećice s namirnicama. Delovaće nekoliko meseci. Kad izgube prepoznatljiv miris, zamenite ih novima.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar