Slobodno vreme > Zdravlje

Iako ih većina obožava, ova 3 MLEČNA PROIZVODA su ŠTETNA PO ZDRAVLJE: Prave problem u crevima, a i GOJE

Dijetolog Darija Rusakova sastavila je listu fermentisanih mlečnih proizvoda koji su opasni po zdravlje

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

11/08/2024 > 20:30

podeli vest:

Iako ih većina obožava, ova 3 MLEČNA PROIZVODA su ŠTETNA PO ZDRAVLJE: Prave problem u crevima, a i GOJE
Foto: Shutterstock


Ako ste ljubitelj mleka i mlečnih proizvoda imamo jednu lošu vest za vas. Mnogi lekari se slažu da je redovna upotreba fermentisanih mlečnih proizvoda, koji sadrže bakterije korisne za crevnu mikrofloru, osnova zdravog načina života i pravilne ishrane. Međutim, nemaju svi oni blagotvoran efekat na ljudsko telo.

Dijetolog Darija Rusakova sastavila je listu fermentisanih mlečnih proizvoda koji su opasni po zdravlje, a prenosi "Krstarica".

1. Jogurti sa aditivima

Jogurti sa raznim dodacima nisu prirodno „mleko“, jer sadrže mnogo više ugljenih hidrata nego bilo koji drugi fermentisani mlečni proizvod. Zbog neprirodnih aditiva i velike količine šećera, koji narušava apsorpciju kalcijuma, pre spadaju u slatkiše nego mlečne proizvode.

Foto: Tanjug/MUST/Đorđe Krstić

 
2. Mlečni proizvodi bez masti

Iako ih većina uzima jer misli da su niskokalorični i zdravi, mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti zapravo su sve samo ne to. Činjenica je da se u sastave takvih jogurta dodaje skrob kako bi se postigla potrebna konzistencija, a koji je kaloričan koliko i ugljeni hidrati. Problem leži u činjenici da „mleko“ bez masti ne zasićuje telo, već, naprotiv, podstiče apetit povećanjem nivoa šećera u krvi.

Foto: Shutterstock

 
3. Masna pavlaka

Pavlaka sa sadržajem masti od 25-30 % je jedan od namirnica koje se najteže vare, ometa rad pankreasa i jetre. To ipak ne znači da treba u potpunosti da se odreknete ove namirnice. Da biste izbegli probavne probleme i rizik od razvoja gastrointestinalnih oboljenja, dovoljno je samo da uzmete onu koja ima manji sadržaj masnoća, 10-15 %.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar