Zdravlje

Postoje MLEČNI PROIZVODI koji su ŠTETNI PO ZDRAVLJE...evo zašto da izbegavate one sa malim procentom masti

Dijetolog Darija Rusakova sastavila je listu fermentisanih mlečnih proizvoda koji su opasni po zdravlje

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

21/09/2024 > 10:30

podeli vest:

Postoje MLEČNI PROIZVODI koji su ŠTETNI PO ZDRAVLJE...evo zašto da izbegavate one sa malim procentom masti
Foto: Shutterstock


Ako ste ljubitelj mleka i mlečnih proizvoda imamo jednu lošu vest za vas. Mnogi lekari se slažu da je redovna upotreba fermentisanih mlečnih proizvoda, koji sadrže bakterije korisne za crevnu mikrofloru, osnova zdravog načina života i pravilne ishrane. Međutim, nemaju svi oni blagotvoran efekat na naše telo.

Dijetolog Darija Rusakova sastavila je listu fermentisanih mlečnih proizvoda koji su opasni po zdravlje, a prenosi "Krstarica".

1. Jogurti sa aditivima

Jogurti sa raznim dodacima nisu prirodno „mleko“, jer sadrže mnogo više ugljenih hidrata nego bilo koji drugi fermentisani mlečni proizvod. Zbog neprirodnih aditiva i velike količine šećera, koji narušava apsorpciju kalcijuma, pre spadaju u slatkiše nego mlečne proizvode.

Foto: Tanjug/MUST/Đorđe Krstić

 
2. Mlečni proizvodi bez masti

Iako ih većina uzima jer misli da su niskokalorični i zdravi, mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti zapravo su sve samo ne to. Činjenica je da se u sastave takvih jogurta dodaje skrob kako bi se postigla potrebna konzistencija, a koji je kaloričan koliko i ugljeni hidrati. 

Foto: Shutterstock

 
3. Masna pavlaka

Pavlaka sa sadržajem masti od 25-30 % je jedna od namirnica koje se najteže vare, ometa rad pankreasa i jetre. To ipak ne znači da treba u potpunosti da se odreknete ove namirnice. Da biste izbegli probavne probleme i rizik od razvoja gastrointestinalnih oboljenja, dovoljno je samo da uzmete onu koja ima manji sadržaj masnoća.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar