Sport > Fudbal

DULE SAVIĆ za K1 komentarisao meč ZVEZDE I PARTIZANA: "Derbi mora da ostane PRAZNIK FUDBALA"

Kako je rekao, poštovanje prema rivalu je srž sporta

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

24/09/2024 > 15:22

podeli vest:

DULE SAVIĆ za K1 komentarisao meč ZVEZDE I PARTIZANA: "Derbi mora da ostane PRAZNIK FUDBALA"
Foto: kec na jedanaest printscreen


U emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1, Savić je govorio o sinoćnjem derbiju između Crvene zvezde i Partizana.

- Otac nas je učio da poštujemo Partizan kao najvećeg rivala. Mnogi moji najbolji prijatelji su navijači Partizana, što je za mene potpuno normalno. Kada sam došao u Zvezdu, to poštovanje se dodatno učvrstilo, jer je politika kluba bila da se Partizan kao najveći rival uvek poštuje - rekao je Savić i dodao:

- Sport je oblik prijateljstva i najlepšeg druženja, kroz koji pokazujete svoj talenat, kvalitet i poštovanje prema protivniku.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

 

Savić je istakao da su huligani nastali u Engleskoj, gde je fudbal i potekao, i osvrnuo se na sinoćni derbi u kojem je Crvena zvezda ubedljivo pobedila Partizan rezultatom 4:0:

- Zvezda je zasluženo pobedila, bez ijedne zamerke. Presrećan sam i čestitam svima na ovoj važnoj pobedi. U trenutku kada svi pričaju da je Zvezda bolja, a jeste, bilo je ključno to pokazati na terenu, i momci su to učinili na ubedljiv način.

Govoreći o prošlim vremenima, Savić je podsetio na period kada su navijači obe ekipe zajedno išli na utakmice:

- To je bilo drugo vreme, ne samo u fudbalu, već i uopšte. Bilo je normalno da autobus navijača krene na utakmicu, a u njemu da budu i zvezdaši i partizanovci. Moj pokojni kum je navijao za Partizan, kao i cela njegova porodica. Verujem da će opet doći vremena kada će sve to biti normalno, kada se situacija u svetu, ali i kod nas smiri.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

 

Dule ističe da svi moraju pokazati više poštovanja prema derbiju:

- Derbi je praznik fudbala i za mene je uvek bio najvažniji dan u sezoni. Uvek sam ga doživljavao kao krsnu slavu - najradosniji dan za celu porodicu. Isto tako, i sada derbi mora biti najvažniji i najsrećniji dan za dve porodice, Zvezdu i Partizan.

Savić je komentarisao i izjavu Ivice Ilijeva, sportskog direktora Partizana:

- Video sam Ilijevovu izjavu, u kojoj je iskreno priznao da je Partizan napravio lošu selekciju igrača tokom prelaznog roka. Strani igrači koje su doveli deluju više kao amateri nego kao profesionalci. To smatram zabrinjavajućim, ali istovremeno i prilika za Partizan da se suoči sa lošim odlukama. Takve greške smo svi pravili, uključujući i Zvezdu, kao i mnogi drugi klubovi u Evropi - objašnjava.

Savić ističe da je važno vratiti sliku koja je nekada krasila jugoslovenski fudbal:

- Tribine su na prijateljskim utakmicama bile pune. Danas vam dolazi šampion Evrope na takmičenje u kojem je pobeda veoma važna, a stadion je poluprazan. Kada se to promeni, možda ćemo rešiti i neke ključne probleme - rekao je Savić i ističe da je problem, jer se naša lliga svela na Zvezdu i Partizan.

- Danas imamo samo Zvezdu i Partizan. Povremeno iskoči Vojvodina jedne godine, OFK Beograd druge, ili TSC, ali liga se svela na dva večita rivala. Partizan je već nekoliko godina u krizi, a igrače koji su otišli u inostranstvo teško je vratiti. Bojim se da ćemo oko 2030. godine imati problem s reprezentativnim fudbalom, jer nam uzimaju najtalentovaniju decu od 17 ili 18 godina i odvode ih u inostrane klubove. To se ne dešava zato što neko to želi, već zato što klubovi moraju da pokriju budžet. Voditi jedan klub je skupa igračka, divim se ljudima koji su angažovani u tome - kaže Savič i dodaje:

Foto: Tanjug/Marko Đoković

 

- Primorani ste da prodate mladog igrača kako biste popunili budžet. To se dešava u svim klubovima, a posebno kod velikih. Mladi igrači odlaze sa 18 ili 19 godina, ali oni ne mogu odmah da igraju u velikim ligama. Ne dobijaju šansu, a mi te pare moramo da iskoristimo za nešto drugo jer navijači očekuju titulu, kup, Evropu. Zbog toga kupujemo igrače iz inostranstva. Za pet godina nisam siguran da ćemo moći da sastavimo kvalitetnu reprezentaciju, jer su najbolji talenti otišli, a tamo ne igraju - rekao je Dule Savić. 

Savić kaže da je Zvezdina pobeda utoliko veća, jer se igralo na stadionu Partizana.

- Zvezda se juče pokazala na najbolji mogući način u pravom trenutku i to na JNA  - kaže legendarni fudvaler ii dodaje da je Zvezda 1968. godine pobedila  Partizan na JNA rezultatom 6:1.

- Stevo Ostojić je 1968. godine postigao tri gola, što je bio poslednji het-trik sve do sinoć, kada je to isto postigao Ndijaje - rekao je Savić. 

Dule se prisetio i saradnje sa Pižonom, sa kojim je činio neverovatan tandem:

- Mi smo mogli da igramo akcije zatvorenih očiju. Nije bilo potrebe da govorimo jedan drugom šta ćemo uraditi, jer smo po pokretima tela i pogledima znali šta sledi. To je nešto što treba da se prepozna i na čemu treba raditi - zaključio je Dule Savić u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1. 

BONUS VIDEO

Ostavite komentar