Sport > Tenis

AFERA Siner trese PLANETU, a sećate li se DOPING SKANDALA Šarapove? To je bio PAKAO, a sve zbog jednog leka

Marija Šarapova je sve do marta 2016. godine bila poštovana i obožavana teniserka, magnet za sponzore, gledaoce, medije i fanove...

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

21/08/2024 > 13:09

podeli vest:

AFERA Siner trese PLANETU, a sećate li se DOPING SKANDALA Šarapove? To je bio PAKAO, a sve zbog jednog leka
Foto: Tanjug/AP


Svet je šokiran činjenicom da je najbolji teniser sveta Janik Siner čak dva puta bio pozitivan na doping testovima!

Sada Međunarodna agencija za teniski integritet (ITIA) odlučuje o sudbini mladog Italijana, a ovaj skandal podsetio je mnoge na slične potresne situacije u kojoj se obrela Marija Šarapova 2016. godine.

Skandal zbog uzimanja nedozvoljenih supstanci, koji je pratio veliku rusku i svetsku zvezdu, bio je po mnogim parametrima i veći od aktuelnog - jer je teniserka tada bila mnogo veće ime od svog muškog kolege.

Marija Šarapova je sve do marta 2016. godine bila poštovana i obožavana teniserka, magnet za sponzore, gledaoce, medije i fanove...

Ona je šokantnu vest priznala na konferenciji za štampu u jednom hotelu u Los Anđelesu, kada je prelepa Ruskinjasaopštila da je  uhvaćena u varanju. 

- Da sam želela da objavim kraj karijere, to sigurno ne bih uradila u hotelu u Los Anđelesu i na ovako ružnom tepihu. Moram da priznam da sam tokom Australian opena bila pozitivna na doping testu - rekla je tada Šarapova i ostvaila sve prisutne u poptunoj neverici.

Poznavaoci rada talentovane Ruskinje, upučeni su njen dolazak u Sjednijene Američke države sa ocem i tek nekoliko stotina dolara u džepu, bez majke, koja je morala da ostane u matičnoj zemlji jer nije mogla da dobije vizu, a onda ubrzo i postizanje velikih uspeha u malim godinama. Svima je i tada bilo jasno da varanje nije bilo svesno, planirano i namerno.

Naime, bila je 2006. godina kada je Šarapova kao terapiju, prepisanu od strane ličnog lekara iz Moskve, zbog određenih srčanih problema, dobila lek po imenu "Mildronate", susptancu poznatu i pod nazivom "Meldonium".

Punih 10 godina pomenuta supstanca bila je potpuno legalna, a onda, baš u godini kada su se održavale Olimpijske igre u Riju, postala je zabranjena.

Foto: Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

 

Ipak, Svetska antidoping agencija pokušala je da informiše sportiste o novonastalim promenama, a Marija je krajem 2015. dobila mejl u kojem je obaveštena da je meldonijum uvršten na zabranjenu listu jer, kako je navedeno, "doprinosi boljem performansu sportista i manjem umaranju usled velikih fizičkih napora".

Ni Šarapova, ni njen tim nisu obratili pažnju na mejl upozorenja, pa je nakon poraza u četvrtfilanu grend slema u Melburnu teniserka morala da se suoči sa ozbiljnim konsekvencema svoje nemarnosti.

Zabrana takmičenja pune dve godine, teške reči i optužbe, 35 trofeja čija je vrednost umanjena do nepostojanja, ime koje je sada sinonim za varalicu, a ne za nesalomivu teniserku - pravne su i lične nedaće koje su je zapljusnule u trenutku.

Od tada Šarapova je osvojila  tek jedan turnir - i to najniže kategorije u Tijandžinu u Kini, a stigla do četvrfinala Rolan Garosa, ali su ponovo povrede bile jače i rane 2020. je morala da se povuče.

 Ipak, život se i njoj osmehnuo, pa je u julu 2022. godine Šarapova postala mama dečaka po imenu Teodor, kojeg je dobila sa britanskim milijarderom Aleksandrom Gilkesom.

 

 

 

 

Ostavite komentar