Sport > Tenis

Bogdan Obradović o situaciji u TENISKOM SVETU: Ovo je rekao o uspesima i porazima NOVAKA ĐOKOVIĆA!

Obradović se osvrnuo na doping kontrolu, kao i na celu situaciju oko Sinera

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

14/10/2024 > 13:33

podeli vest:

Bogdan Obradović o situaciji u TENISKOM SVETU: Ovo je rekao o uspesima i porazima NOVAKA ĐOKOVIĆA!
Foto: K1 televizija


Vest da je mlada teniska italijanska zvezda Janik Siner postigao izvanredan uspeh, pobedivši Novaka Đokovića u finalu turnira u Šangaj, juče je odjeknula i šokirala ljubitelje tenisa. 

Ovaj meč bio je više od običnog duela, predstavljao je ključnu tačku u Sinerovoj karijeri, jer je uspeo da savlada jednog od najvećih tenisera svih vremena i tako ga spreči da osvoji svoj 100. trofej. 

Dok su kamere pratile atmosferu na tribinama, na kojima su sedeli Karlos Alkaraz i Rodžer Federer, u Sinerovom boksu su se našli bivši članovi Đokovićevog tima, Ulises Badia i Marko Paniki, čime se dodatno naglašava veza između ovih vrhunskih sportista i složenost teniskog sveta.

Foto: Tanjug/AP

 

U emisiji "Kec na jedanaest" Bogdan Obradović govorio je o Novakovim uspesima i trenutnoj situaciju u teniskom svetu. 

- Bili su u svečanom delu stadiona, koliko ga ja poznajem, a proveo sam poprilično vremena na njemu. Boks se nalazi između. Bez obzira na to, pozivamo ih da sednu u naš boks i vide kakav je osećaj biti u boksu najboljeg tenisera svih vremena - rekao je Bogdan na početku i otkrio šta misli o prelasku Ulik Esbadije i Marka Panike u Sinerov tim:

- Ako si proveo neko vreme sa njim i tako se promovisao, trebao si malo da sačekaš da završi karijeru. To mi deluje prilično jeftino. Lično, to ne odobravam. Možda bi trebalo malo urediti i pravila, jer je tenis ipak individualan sport, a ti otkrivaš dosta svojih tajni. To može da ne bude dobro za sam sport. Novak to dobro podnosi, jer je on mentalno veoma jak i ima svog masera. Čini mi se da je Novak u poslednje dve sezone čekao razvoj situacije, gde ova dvojica sazrevaju. Nije imao mečeve na koje je navikao, što znači da nije bilo Federera i Nadala u formi u kojoj je on navikao. Tako da nedostaje deo koji je potreban da bi se ušlo u vrhunsku formu, a to nije lako. Tako da tu fali jedan deo da uđete u tu vrhunsku formu. Nije ni to lako. Jer Nole toj jednoj novoj igri i taktici koja se dešava na terenu mora da se prilagodi - rekao je Bogdan.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

Obradović se osvrnuo na doping kontrolu, kao i na celu situaciju oko Sinera.

- Jedina neprijatna stvar kod doping kontrole je što se oni mogu pojaviti u bilo kojem trenutku. To je mučno i psihološki veoma teško za igrače. Prate vas do poslednjeg trenutka dok ne uzmu uzorke, a vi morate da pijete hektolitre vode. Stalno su uz vas, kao senka. To deluje jako mučno. Imaš osećaj kao da si nešto ukrao, kao da te neko optužuje, pa sada prati svaki tvoj korak. Pojavljuju se čak i kod kuće ili kada si na odmoru, u tri ujutru ti zvone na vrata. Sličnu situaciju je imao Janko Tipsarević. Cele godine te kontrolišu, sve dok imaš profesionalni ugovor sa ATP-jem - kaže Obradović i dodaje:

- Čuje se razne stvari. Amerikanci na Olimpijskim igrama već godinama ne idu na doping kontrolu. Tada vidiš neke igrače koje ne kontrolišu, dok tvoje jure non-stop. Sve je to nekako zataškano. Tu su mikro doze koje se često pominju. Ako su ti u sredu našli neku mikro dozu, šta je bilo za vikend? Da li je bila veća doza ili si primio mikro dozu? Ako je to doping, kakvo značenje ima mikro doza? Logičnije je da je bila neka veća doza, pa je to izbledelo. Onda usledi test i rečeno je da su našli mikro dozu. Podeljena su mišljenja o tome. Sve deluje veoma čudno. Nisu isti aršini za svakoga - rekao je Obradović i osvrnuo se na slučaj Troickog:

- Za Troickog je bila katastrofa. Viktor je sam pitao, jer je tada prvi put uspostavljeno to da treba da se daje krv. Baš su preterali, to su zdravi momci, a onda te desetak puta godišnje testiraju. Ti treba deset puta da daješ krv. Postavlja se pitanje ko je mlad i zdrav, a ko može deset puta da daje krv? Viktor je tada rekao da se ne oseća dobro i da, ako bude vadio krv, biće mu još gore. Mogao je to da uradi sutradan ujutru, ali ta žena nije bila odgovorna. Nastao je pakao jer nije dao krv i bio je surovo kažnjen - kaže i dodaje da su prema Sineru bili blagi: 

- Ako ti nešto otkriju, zašto onda ispituješ javnost tako što si izbacio poluinformaciju? Doping ili jeste ili nije, nema tu nikakvih poluinformacija. Po meni, to nije poštena igra i ima previše politike - dodaje Obradović.

- Novak se žestoko istrošio u okršaju za osvajanje olimpijskog zlata; možda je trebao da napravi i neku dužu pauzu. Igra i dalje, siguran sam da će nastupiti i na tom Parizu kako bi mogao da se bori za završnicu osam najboljih - rekao je Obradović i dodao da su znali da će Nadal da se oprosti:

- Znali smo da ima problema sa kolenima i stalno je koristio penkilere za bol. Stalno se govorilo o nekim operacijama, ali svaki put kada se vraćao nakon pauze, dolazio je još jači i bolji. Nismo znali koliko je to ozbiljno. On je veliki šampion i uvek nam je bilo drago da ga gledamo kako se takmiči. Postigao je izvanredne stvari u tenisu, tih 14 titula na Roland Garosu i još osam na ostalim Grand Slam turnirima. To je zaista fenomenalno. Četiri puta je osvojio Dejvis kup i zlato na Olimpijadi. Imao je sjajnu karijeru, ali svemu dođe kraj, i ne treba previše pričati o Rafinom odlasku. Sada se treba diviti Novaku, koji opstaje na vrhu i i dalje želi da pomera granice. Sve se svodi na to da je Rafa otišao, pa se postavlja pitanje zašto ne bi i Novak. Valjda bi trebalo da mu se divimo i priznamo da je neverovatno što radi i da i dalje ima motiv. On je pomerio tenis za tri stepenika, a to je učinio nakon što su Federer i Nadal takođe pomerili granice - kaže Obradović u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1. 

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar