Sport > Tenis

U SUDARU generacija POBEDIO Rune: ĐOKOVIĆ bez titule u PARIZU

Srpski teniser ostao bez sedme titule u Gradu svetlosti, Danac osvojio svoju prvu

Izvor: K1info/telegraf.rs

06/11/2022 > 15:09

podeli vest:

U SUDARU generacija POBEDIO Rune: ĐOKOVIĆ bez titule u PARIZU
Foto: Tanjug/AP


Najbolji srpski teniser Novak Đoković (35) izgubio je od 19-godišnjeg Danca Holgera Runea sa 2:1 (3:6, 6:3, 7:5) u finalu mastersa u Parizu, ostavši tako bez sedme titule u prestnici Francuske. S druge strane, Rune je slavio prvi put u Parizu, a ovo mu je i prva titula sa turnira iz serije 1.000.

Obojica tenisera ušla su u meč osvojivši svoje servise, ali je Đoković već u četvrtom gemu najavio da je u finale ušao sa samo jednom namerom - da po sedmi put digne pehar namenjen pobedniku turnira u prestonici Francuske - napravio je brejk i poveo sa 3:1.

Odmah potom Srbin je taj brejk i potvrdio, što je i bio nagoveštaj daljeg toka seta. Rune je uspeo da sačuva prednost svojih servisa, ali bez brejka mogao je samo da isprati kako Nole dobija prvi deo igre - agresivnijom i angažovanijom igrom - 6:3 posle nešto više od 38 minuta provedenih na terenu.

Na početku drugog seta Đoković je poveo sa 40:0 na servis Runea, ali ipak nije uspeo da osvoji gem, što je izgleda ulilo samopouzdanje Dancu. Već u drugom gemu Rune je iskoristio prvu brejk loptu i poveo sa 2:0, ali mu je u tome greškama prilično pomogao i Novak, koji je i poslednji poen odigrao tako što je jednu relativno laku loptu poslao u aut.

Danac je u nastavku potvrdio brejk, pa je posle 3:0 izgledalo da je Srbinu ostalo puno posla ako želi do titule posle samo dva seta igre. Rune, međutim, nije bio raspoložen da mu tu želju ostvari, pa je rutinski priveo set kraju - 6:3 i izjednačio.

Foto: Tanjug/AP

Holger Rune igrao je izvanredno tokom celog turnira u Parizu

Verovatno je shvatio Đoković da Rune neće pobediti sam sebe, pa je koncentrisanije ušao u treći set. U četvrtom gemu je, pri vođstvu od 2:1, ponovo došao do prednosti od 40:0 na servis rivala, ali ovog puta - za razliku od drugog seta, Nole je iskoristio drugu brejk loptu i poveo sa 3:1.

Ipak, Danac nije klonuo duhom i već u narednom gemu uzvraća istom merom. Teniseri su naizmenično osvajali svoje servise do 5:5, kada je Rune napravio novi brejk i u 12. gemu servirao za pobedu. Danac je bio siguran, bolji u triler završnici, pa je na kraju zasluženo stigao do trijumfa - 7:5 u trećem setu za prvu masters titulu u karijeri.

Nole traje, Rune dolazi

Finale je, između ostalog, interesantno i zbog sudara generacija koje predstavljaju rivali danas. Rune je nadolazeća zvezda svetskog tenisa, definitivno neko ko će se mnogo toga pitati o raspodeli pehara u narednoj deceniji, dok je Novak titan, legenda sporta, ikona tenisa, po mnogima najveći svih vremena, ali čija se karijera polako bliži kraju.

Pa ipak, Nole je neko ko i duboko u četvrtoj deceniji dominira na turu. Rune i Novak su dosad jednom igrali zvaničan meč, Srbin je pobedio prošle godine na US openu sa 3:1, ali se van terena poznaju znatno duže.

I upravo je jedna njihova zajednička fotografija od pre nekoliko godina trenutno hit na društvenim mrežama u danu finala.

Na njoj je mali dečak Rune i već stasali šampion Nole, koji je sa osmehom napravio "selfi" sa "zvrkom" koji će mu danas biti prepreka ka još jednom trofeju.

 

 

Ostavite komentar