Vesti > Beograd

Beograd PONOSAN na svoju ISTORIJU: Povodom Dana sećanja na ŽRTVE HOLOKAUSTA položeni VENCI na Starom sajmištu

U dva nacistička logora, u okviru tadašnje NDH, stradalo je više od 6.500 Jevreja, oko 10.000 Srba i više stotina Roma

Izvor: K1info/Tanjug

22/04/2023 > 14:04

podeli vest:

Beograd PONOSAN na svoju ISTORIJU: Povodom Dana sećanja na ŽRTVE HOLOKAUSTA položeni VENCI na Starom sajmištu
Foto: TANJUG/ BEOINFO/bs


Vesna Vidović, zamenica gradonačelnika Beograda, povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu, položila je venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu.

Vidović je naglasila da je Beograd ponosan na svoju istoriju, jer je čitava Srbija dala ogromnu žrtvu i stvorila moderan posleratni svet, na čijem temelju se zasnivaju Evropa i Evropska unija, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

- Sećamo se svih čiji su životi ugašeni ideologijama zla i mržnje, industrijom smrti i užazasnom fašističkom idejom da Srbi, Jevreji, Romi i nisu ljudska bića i da ih treba mučiti, ubijati i spaljivati - rekla je.

Vidović je podsetila da se na današnji dan obeležava i pokušaj proboja iz logora smrti u Jasenovcu.

Ona je istakla da Staro sajmište predstavlja najmasovnije mučilište u Beogradu tokom Drugog svetskog rata. Podsetila je da su u to vreme svi izložbeni paviljoni bili su pretvoreni u zloglasni koncentracioni logor u koji su deportovani Jevreji, a zatim i drugi građani.

- Ovde, na Starom sajmištu u Beogradu, u dva nacistička logora, u okviru tadašnje NDH, stradalo je više od 6.500 Jevreja, oko 10.000 Srba i više stotina Roma od 1941. do 1944. godine. Sećanjem na njihovo stradanje, Srbija pokazuje posvećenost kulturi ljudskih prava i kulturu sećanja - rekla je ona i dodala:

- Na prostoru Starog sajmišta, koji je decenijama bio zapušten, počela je izgradnja Memorijalnog kompleksa 27. jula prošle godine. Prva faza radova je završena, a biće formirana još dva muzeja u kojima će biti dokumenta, fotografije i dokazi nacističkih zločina.

U ime Vlade Srbije vence su položili državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Antić i pomoćnica ministra Tatjana Milenković, kao i predstavnici Vojske Srbije, diplomatskog kora, te građanskih i boračkih udruženja.

 

 

Ostavite komentar