Vesti > Beograd

Najslađa PRIČA DANA: MORSKI GALEB prevalio put od čak 1.100 KM i stigao u BEOGRAD

Ptica je zbrinuta u Beogradskom zoološkom vrtu

Izvor: K1info/24sedam.rs

01/08/2023 > 21:46

podeli vest:

Najslađa PRIČA DANA: MORSKI GALEB prevalio put od čak 1.100 KM i stigao u BEOGRAD
Foto: Pexels.com


U subotu je u Beogradu pronađen jedan mladi morski galeb i to bi možda bila jedna obična priča da nije ustanovljeno odakle je stigao.

Naime, kako je saopštilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije morski galeb (Larus michahellis), obeležen plastičnim prstenom oznake M043 pronađen je u subotu u Beogradu. 

Galeb je, naime, prevalio put od čak 1.100 kilometara jer je u Srbiju stigao sa daleke Malte.

Ptica nije mogla da poleti, te su građani zatražili od Zavoda za zaštitu prirode Srbije da pticu preuzme.

- Ptica je zbrinuta u Beogradskom zoološkom vrtu, a podaci sa prstena objavljeni su na društvenim mrežama na stranici Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Da nije bilo tog prstena, bila bi to sasvim obična priča o još jednom slučaju u kome je potrebno pomoći divljoj ptici - naveli su iz Društva.

Nakon što je vest objavljena na društvenim mrežama, sa Malte se javio Nik Barbara, koji je, sav uzbuđen, rekao da je ptica doletela u Srbiju iz tog dela Sredozemlja.

- Naime, malteški došljak obeležen je na gnezdu na malom kamenitom ostrvu Filfla, 17. maja ove godine. Svrha obeležavanja ptica upravo jeste da se prate njihova kretanja, ponašanja, dužina života i razne druge osobenosti koje nam pomažu da ih bolje upoznamo i sačuvamo. Zahvaljujući prstenovanju, znamo da je ovaj svetski putnik preleteo najmanje 1.110 kilometara od mesta prstenovanja do Beograda gde mu je pružena pomoć - napisali su oni.

Pa, dobrodošao nam i srećan put nazad kući.

Ostavite komentar